11 Tips om een geocache te vinden

Wanneer je op de cachelocatie – ook wel Ground Zero (GZ) genoemd – komt, kan je soms de cache niet vinden. Soms word je helemaal radeloos, omdat je weigert een DNF te loggen. Daarom geven we jou enkele tips om die geocache toch te vinden.

🔍Wandel naar de cache langs een andere kant

Een geocache is vaak via meerdere mogelijkheden bereikbaar. Omdat je de geocache vanuit een bepaalde hoek benaderd hebt, zal je misschien enkele zaken gemist hebben. Probeer daarom eens via de andere kant naar ground zero te komen.

Geocache langs juiste kant

 🔎 Zoek op plaatsen waar je voorgangers reeds gezocht hebben

Vaak kom je op plaatsen waar je ziet dat er reeds gezocht is: de blaadjes aan de wortels van de bomen zijn verwijderd, struiken en planten zijn neer getrapt, het gras is verdwenen op een bepaald plekje. De kans is groter dat je de cache op deze plekken zal vinden dan op een plek waar niemand geweest is: normaal is een cache niet gewoon een struik gegooid.

 🔍 Zoek op de makkelijkste plaatsen

Wanneer je toekomt op een plekje spot je meteen enkele mogelijke verstopplekken: bekijk dan steeds eerst de makkelijkste. Geocaches zitten vaak in/rond bomen of langs een muur of in verkeerspaaltjes: ontdek de 9 meest gekende Geocaching verstopplekjes. (Tenzij natuurlijk dat het een cache is met grote moeilijkheid)

 🔎 Bekijk alles en pak alles vast

Sommige geocachers maken er een sport van om een geocache in zijn omgeving te laten opgaan, denk hierbij aan geocaches in een denappel of sterker geocaches in een tak van een boom. Pak alles rondom GZ in je handen en bekijk het goed. Zijn de dieren in de buurt wel ‘echte dieren’? Is die hondendrol wel echt ??

Cache in boomstronk

 🔍 Bekijk ground zero vanuit verschillende perspectieven

Niet iedere cache is op dezelfde hoogte verstopt: kijk omhoog (oja, vaak moet er in bomen geklommen worden) of kijk juist omlaag (ligt er geen keldertje onder je voeten). Zak eens door je knieën en bekijk alles vanuit kikvorsperspectief of begeef je naar de hoogste plek en bekijk alles eens uit vogelperspectief.

 🔍 Vergroot je zoekradius

Een GPS of smartphone is niet voor iedereen 100% correct: zeker en vast in beboste omgeving zal GZ voor iedereen een andere plek aanwijzen. Zoek daarom ook eens in een cirkel rond ground zero.

 🔎 Denk als een geocacher

Waar zou jij de geocache verstoppen? Benader ground zero alsof jij hier een geocache zou moeten verstoppen.

Valse steen geocaching

 🔎 GZ bij een boom

Kijk tussen de wortels, zoek naar een holte in de boom en voel er in (zeker ook de kant die je niet kan zien). Bekijk zeker ook als de cache niet hoog in de boom zit.

 🔍 GZ bij verkeerspaaltjes: kijk of er draadjes of schroeven zijn

Bij zogenaamde ‘paal’-caches is de cache vaak in de buis verstop dmv een doorzichtige visdraad. Soms zit de cache ook in de dop/kap van het verkeerspaaltje, vaak is deze dan via een schroef vastgemaakt.

Geocache paal en visdraad

 🔎 Als dit niet helpt brengt de cachelisting misschien wel raad

In de cachebeschrijving of de titel van de cache kan je soms wel wat meer informatie vinden (word er melding van een spoiler gemaakt?), sommige CO’s steken zelf een hint in hun titel. Ook loont het de moeite om de D/T rating eens te bekijken, als terrein rating 3 of 4 is dan zal je deze niet op grondniveau vinden. EN natuurlijk is er ook de hint van de CO.

 🔍 Lees de voorgaande logs

Ultiem kan je ook nog de logs van voorgaande geocachers lezen. Aan de hand van deze logs kan je bekijken of de cache door voorgangers snel gevonden is, misschien vind je hier wel aanwijzingen. Bijvoorbeeld als een geocacher aangeeft dat er een afwijking is van 10 meter, dan moet je jouw zoekgebied uitbreiden. Of je ontdekt hier dat de cache verdwenen is en dat zoeken weinig zin heeft.

Heb jij nog tips om geocaches te vinden? Deel ze gerust met ons!

4 reacties op “11 Tips om een geocache te vinden”

  1. Bij een bonus of mysterie cache, waar men de coördinaten moet berekenen, is er twijfel als men wel de juiste coördinaten berekend hebben. Het zou veel helpen moest men een soort check digit geven om de juistheid van de coördinaten te bevestigen.

    Beantwoorden
    • Bij meerdere caches met lange titels. Zet de volgnummers vooraan, zodat het gemakkelijker kan afgelezen worden op een klein scherm van de GPS.

      Beantwoorden
  2. Ik ben al enkele jaren op zoek naar een alternatieve sport. Ik heb vroeger heel veel aan sport gedaan, vooral lopen. Ook ging ik met mijn vriend eens klimmen enz….skaten, fietsen, zwemmen. Het lot heeft daar helaas anders over beslist. Ik ben ben gedeeltelijk beperkt met mijn onderste ledematen. Lopen, klimmen, hurken, … op de knieën zitten zit er voor mij niet meer in. Nu ik dit allemaal lees heb ik dan toch weer niet de juiste hobby gevonden. Ik vind het nochtans heel leuk maar ik ben van het NEVER SURRENDER type. Ik wil alles vinden. Iemand hints misschien hoe ik bvb wel vanuit birdseye kan kijken of in een holte van een boom? Thanks a lot

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.