Een geocaching museum: bestaat dit echt? Uiteraard kennen we allemaal Geocaching HQ dat eigenlijk een half geocaching museum is én verschillende geocachers hebben ook reeds een bezoekje gebracht aan een GPS Adventures Maze, wat dan weer een reizende geocaching tentoonstelling is. We moesten dus toch even in onze ogen wrijven toen we de naam van enkele geocaches zagen: Museum of Geocaching. Zo is er eentje in Slovakije (GC8DGZC) en eentje in Tsjechië (GC75CX3). We namen even contact op om meer te weten te komen over deze geocaching musea.
Een uniek geocaching attribuut: Partnerschapscache
Wat opvalt aan beide geocaches is dat deze een geocaching attribuut hebben dat niet zo vaak voorkomt: partnerschapscache. Zo zijn er op het moment van schrijven slechts 15! caches die dit attribuut bij hun geocache mogen plaatsen. Het geocaching attribuut bestaat uit 2 handen die elkaar de hand geven en kan je hiernaast terugzien.
Wat houdt een partnerschapscache in?
- Je moet een licentieovereenkomst hebben met Groundspeak
- Alle materialen worden met Groundspeak besproken en goedgekeurd
- Je mag het geocaching attribuut partnerschapscache bij jouw cache plaatsen
Geocaching musea in Tsjechië en Slovakije
Tot nu toe zijn er 2 geocaching musea en het is goed om weten dat deze samenwerken met Groundspeak en dus een licentie hiervoor hebben. We duiken samen met jullie eens in het verhaal achter deze uitzonderlijke geocaches: we kregen alvast de CO’s van het geocaching museum in Slovakije te pakken.
🏛️ Geocaching museum in Slovakije
- GC-code: GC8DGZC
- Plaats: Kremnica, Banskobystrický kraj
- Coördinaten: N 48° 42.730′ E 018° 54.521′
- Publicatiedatum: 13 september 2019
- Formaat: groot
- D/T rating: 2/1
- CO: GeoAwards
Het Geocaching museum in Slovakije is een gratis buitenmuseum waarbij je banners kan vinden die informatie geven over verschillende onderwerpen zoals: hoe speel je geocaching, welke soorten geocaches zijn er, hoe kan je de meest voorkomende puzzels oplossen, wat zijn trackables, geocaching events, wat doen reviewers en interessante feiten uit de geschiedenis van geocaching. De Slovaakse geocaching organisatie heeft dit museum in elkaar gestoken om geocaching dichter bij de mensen te brengen als een vorm van ontspanning.
Het museum telt naast een cache ook verschillende Adventure Labs waarbij je naast de info op de banners ook aan de slag zal moeten met puzzelcodes en camouflagetechnieken. Daarnaast kan je ook nog een bezoekje brengen aan het mijnmuseum van Kremnica dat hier vlak naast ligt, let wel op: bekijk zeker de openingstijden want het geocaching museum is niet op ieder moment bereikbaar.
Er zijn trouwens plannen om in de toekomst ook een indoor museum te maken met de oudste collectie Slovaakse geocoins, de originele eerste Slovaakse cache, cachecontainers, logboeken, enzoverder.
🏛️ Geocaching museum in Tsjechië
- GC-code: GC75CX3
- Plaats: Terezín, Ústecký kraj
- Coördinaten: N 50° 30.433′ E 014° 09.125′
- Publicatiedatum: 9 mei 2017
- Formaat: groot
- D/T rating: 1/1
- CO: evenTeam
Ook Tsjechië kent zijn eigen Geocaching museum waar je een antwoord krijgt op allerhande geocaching vragen op verschillende banners. Dit is een betalend museum (voor ongeveer € 3 kan je binnen) en volledig indoor. Naast een cache kan je er ook verschillende Adventure Labs terugvinden.
Het museum ligt op ongeveer een uurtje rijden van de Tsjechische hoofdstad Praag en een goed uur rijden van de Duitse stad Dresden.
Leuk toch, deze geocaching musea? We zijn al heel benieuwd waar en wanneer er een geocaching museum zal ontstaan in de Lage Landen.
In juni ’19 dit ‘museum’ bezocht. Ik ben toen zeer vriendelijk geweest in het schrijven van mijn log: “Het was een echte queeste om hier binnen te raken. Ik vertrok hier met héél wat vragen”.
Kafkaiaanse toestanden. Kort: coördinaten lagen buiten, meer dan 20 meter van enig gebouw. Er stond niet vermeld dat het betalend was hetgeen toch moet vermeld staan in de listing (slechts enkele euro, maar verloren geld), de enige toegang was via een ander museum, aan de balie een mevrouw, vriendelijk maar alleen Tsjechisch, nergens openingsuren vermeld (nu wel) en gesloten, na zeer moeilijke ‘conversatie’ en telefoons van mevrouw aan de balie sleutels gekregen en ‘museum’ bezocht: ruimte met plakkaten en 2- twéé- vogelkotjes als voorbeeld van verstoptechniek. Uiteindelijke afwijking: min.25 meter. Achteraf bleek dat de meeste foto’s gemaakt zijn bij events. Blij met het partnershipattribuut, maar moet men aan zulke voorwaarden voldoen om dit attribuut toegewezen te krijgen???