Stapeltellen: herleid een getal naar één cijfer

Wat is stapeltellen?

Bij stapeltellen is het de bedoeling om een getal te herleiden tot 1 cijfer. Dat kan je doen door de cijfers van dat getallen bij elkaar op te tellen, eventueel moet je dit herhalen totdat er uiteindelijk 1 cijfer overblijft.
Voorbeeld: het getal 93. De cijfers optellen geeft 12, optellen van deze cijfers geeft 3.

Waar wordt stapeltellen vaak gebruikt?

Bij teksten of woorden kan je de stapelwaarde bepalen door de waarde van iedere letter (a=1, b=2, …) op te tellen en het resultaat terug te brengen naar 1 cijfer. Dit wordt bij Geocaching vaak toegepast voor raadsels.

Wat is Geocaching stapeltellen?

De bedoeling van stapeltellen in Geocaching is dat je een getal herleid naar 1 cijfer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stapeltellen van grote sommen of woordwaardes.

Een voorbeeld:

Vaak zal wanneer je de Geocaching woordwaarde berekent de som een getal van 2 of meer cijfers zijn. Soms wordt ook gevraagd om deze woordwaarde te herleiden tot 1 cijfer: hiervoor kan je stapeltellen. Bij Geocaching stapeltellen begin je door  je telt de letterwaardes van iedere letter van het woord samen. Zo kom je een getal uit met meerdere cijfers. De cijfers van dat getal tel je samen. Soms zal je dit meerdere keren moeten doen tot je uiteindelijk 1 cijfer hebt.

Een voorbeeld: de woordwaarde van het woord ‘TFTC’ herleid tot 1 cijfer is 4:

TFTC
206203

Woordwaarde = 20 + 6 + 20 + 3 = 49

Stapeltellen: 4 + 9 = 13

Aangezien dit opnieuw een getal is van 2 cijfers moet je opnieuw stapeltellen: 1 + 3 = 4

Een duwtje in de rug bij het stapeltellen

Voor wie goed is in (hoofd)rekenen, is het geen probleem om te stapeltellen. Gelukkig zijn er ook verschillende websites en apps die jou hierbij kunnen helpen.

WebsiteStapeltellen.nl
App (ingebouwde functie)GeoCache Calculator
App (ingebouwde functie)GC Wizard