Een EarthCache is een type geocache waarbij je geen fysieke container zal vinden, maar waar je een geologieles zal krijgen over onze planeet. Je zal dus op de aangegeven locatie iets bijleren over de (ontwikkeling van de) aarde en/of het aardoppervlak. EarthCaches hebben vnl. een educatief doel.
Anders dan bij fysieke geocaches is het grote doel dat je bij Earthcaches een aardwetenschappelijk verschijnsel uitlegtt aan geocachers. Het is de bedoeling dat jij jou verdiept in het gekozen onderwerp en jouw ervaring meegeeft bij deze geocache in de listing. Daarnaast is het de bedoeling dat je vragen opstelt voor de geocachers die iets van analyse en/of interpretatie hebben.
Een GeoAware is een geocaching reviewer die zich alleen bezig houdt met het reviewen van earthcaches en met alles wat samenhangt met earthcaches. Vaak heeft een GeoAware ook een geologische/aardwetenschappelijke achtergrond vanuit studie en/of werk (maar dat is niet noodzakelijk).
Het is tijd om het eens te hebben over Earthcaches. In België en Nederland zijn er enkele earthcaches te vinden: zo zijn er op het moment van schrijven 223 earthcaches in België en 231 in Nederland, wereldwijd kan je bijna 42.000 earthcaches ontdekken. Earthcaches zijn te herkennen aan het symbool van een wereldbol waaruit een stukje is gehaald (zie afbeelding hiernaast).
Wij kregen Jan te pakken om ons een antwoord te geven op verschillende veelgestelde vragen over earthcaches. Jan speelt zelf reeds geocaching sinds 2013, zijn favoriete cachetype is een EarthCache en bovendien is Jan een GeoAware en dus meteen ook de geknipte man om ons hierin wegwijs te maken.
Een samenwerking met de Geological Society of America
De watte? horen we jullie al denken. Het earthcacheprogramma van Groundspeak is in 2003 opgezet op initiatief van de GSA (The Geological Society of America) samen met Groundspeak en met gebiedsbeheerders in Amerika (b.v. National Parks). Zie de website van The Geological Society of America.
Het ultieme doel van een earthcache is om de bezoeker iets te leren. Een aardwetenschappelijke les
over hoe een bepaalde plek, landschapsvorm of verschijnsel in het landschap is ontstaan. In 2003 is een eerste versie van de richtlijnen gemaakt voor earthcaches, ook in de huidige richtlijnen staat het aardwetenschappelijke onderwerp en de les hierover centraal.
In januari 2004 werd de allereerste earthcache gemaakt door Gary Lewis (werknemer bij de GSA en de
eerste Geoaware). Deze earthcache (Earthcache I – a simple geology tour of Wasp Head EarthCache – GCHFT2) kan je terugvinden in Australië. Sindsdien zijn er zo’n 30.000 earthcaches over de gehele wereld gepubliceerd en allemaal gecontroleerd door speciale Earthcachereviewers, namelijk GeoAwares.
GeoAwares helpen bij het reviewen van Earthcaches
Jan, ook wel gekend als GeoAwareNL, is de earthcache reviewer in alle Nederlandstalige landen/gebieden ter wereld; Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curacao, Aruba, Bonaire, Saba, St. Eustatius en het Nederlandstalige deel van St. Maarten. Een GeoAware woont niet per definitie in het gebied waarvan hij de reviews doet. De laatste letters van de GeoAware-naam geven aan wat het primaire gebied is waar die reviewer de reviews doet, vandaar dat Jan GeoAwareNL als nickname meekrijgt.
Een belangrijke taak voor GeoAwares is het beoordelen van de ingediende earthcachelistings. Bij een eerste scan wordt er gekeken of een earthcache voldoet aan 2 belangrijke richtlijnen: enerzijds of de earthcache een aardwetenschappelijk onderwerp heeft, en anderzijds wordt er nagelopen of er in de directe nabijheid earthcaches zijn die hetzelfde onderwerp behandelen. De uniekheid van een onderwerp in de regio is dus wel degelijk van belang, meerdere earthcaches over hetzelfde onderwerp voegen immers niets toe.
Bijvoorbeeld geschiedenis, architectuur, natuur, watermeters zijn geen onderwerpen voor een earthcache. Ook niet als aanvullende informatie (behalve misschien heel kort als in- of uitleiding) in een earthcachelisting.
Voor wat betreft de uniekheid van een onderwerp; in Drenthe/Friesland zijn bijvoorbeeld heel veel pingo-ruïnes (en ook meerdere earthcaches). Een nieuwe earthcache over pingo-ruïnes voegt niks toe. Bovengenoemde twee basisvoorwaarden zijn ook een onveranderlijk gegeven. De enige manier om hier een oplossing voor te vinden is een ander onderwerp en/of een andere locatie te kiezen.
Eenmaal aan deze basisvoorwaarden voldaan zijn, probeert Jan om toekomstige CO’s te begeleiden/ondersteunen in het zodanig schrijven/invullen van de listing en de vragen, zodat ook aan alle andere vereisten voor het kunnen publiceren wordt voldaan. Dat vraagt soms veel, soms weinig aanpassingen.
Een GeoAware of earthcachereviewer wordt je niet zomaar, je wordt hiervoor gevraagd. Zo hielp het natuurlijk dat Jan geografie gestudeerd heeft en zijn logjes bij earthcaches waren opgevallen.
Hoe kan jij een EarthCache maken?
Misschien wel het allerbelangrijkste als jij een EarthCache wil maken is dat je interesse hebt in datgene waar earthcaches voor staan, namenlijk het (leren) begrijpen hoe de aarde/aardoppervlak is ontstaan in al zijn verschijningsvormen. Je zult je ook moeten realiseren dat jij (dus de toekomstige CO) degene bent die alles weet over dat onderwerp, je moet er namelijk uitleggen welk aardwetenschappelijk verschijnsel er op locatie te zien is. Je zult je in het gekozen onderwerp moeten verdiepen door dingen te lezen op het internet, boeken en/of andere publicaties en bronnen. Het overschrijven van informatie op een infobord of copy/paste werk van internetsites is dus niet voldoende.
Bij het maken van die les (in de listing) hoort ook het maken van vragen die alleen op locatie kunnen worden beantwoord. Belangrijk daarbij is dat de antwoorden op deze vragen niet simpelweg af te lezen zijn van een infobord of op internet gevonden kunnen worden. De vragen moeten over het onderwerp gaan (dus bijvoorbeeld niet op hoeveel palen staat het infobord) en de vragen moeten iets van analyse en/of interpretatie in zich hebben (dus niet termen als hoeveel, wanneer enz, maar termen als leg uit, verklaar, waarom, …).
💡 Het is altijd handig om jouw onderwerp eerst even af te toetsen met GeoAwareNL vooraleer je een earthcache listing maakt. Zo kan het onderwerp en de uniekheid nagelopen worden en is de kans op slagen groter.
Ga niet als een kip zonder kop aan de slag met het maken van een EarthCache listing.
Richtlijnen voor EarthCaches
Earthcaches moeten voldoen aan verschillende richtlijnen (de 2 belangrijkste hebben we reeds eerder genoemd: dat zijn het onderwerp en de uniekheid van een earthcache). Je kan in het Geocaching Help Center hiervoor hulp terugvinden. Deze richtlijnen bedenkt een GeoAware uiteraard niet zelf, een geoaware doet een beoordeling op basis van deze richtlijnen.
Wist je trouwens dat deze richtlijnen in 2013 ingrijpend zijn aangepast? Vanaf dat moment zijn er ook langzamerhand specifieke earthcachereviewers (geoawares) aangesteld ipv. dat de review door de normale geocaching reviewers werd gedaan. Dit omdat geoawares meer inhoudelijke kennis en een betere affiniteit met de materie hebben.
Sinds 2013 zijn er dus strengere richtlijnen en worden deze over het algemeen ook beter en strenger nageleefd. Dit betekent dat verschillende earthcaches van voor 2013 niet aan de huidige richtlijnen voldoen, maar deze mochten wel blijven bestaan. Dat is niet erg, maar deze oude earthcaches zijn natuurlijk geen goed voorbeeld meer van datgene dat er tegenwoordig gevraagd wordt.
Nog een laatste opmerking over het kunnen maken van earthcaches in Nederland en Vlaanderen; de geologische verscheidenheid in deze gebieden is relatief beperkt. Dat heeft ook zijn gevolgen voor de mogelijkheden tot het maken van earthcaches.
Ga op zoek naar EarthCaches met respect en ontdek de bijzonderheden van de aarde
Wil je zelf op zoek gaan naar EarthCaches, weet dan heel goed dat hier voor de CO veel tijd is ingekropen. Heb respect voor de makers van een earthcache. En vergeet zeker niet om te genieten: deze brengen je bijna altijd naar mooie en bijzondere plekjes. Weet dat het bezoeken van een earthcache en het beantwoorden van de vragen flink meer tijd kost dan het oprapen van een traditional cache, het is soms lastig om een juist/goed antwoord te vinden. Ik geef als advies aan (toekomstige) earthcache CO’s altijd mee dat, ook al klopt er niks van de antwoorden maar ze wel het idee hebben dat er flink is nagedacht over mogelijke antwoorden, dan zeer coulant te zijn en om altijd logpermissie geven.
Bekijk onze 7 tips voor wie op zoek wil naar een EarthCache, vergeet niet om de listings goed door te nemen en de opdrachten op voorhand al even te lezen. En vergeet niet dat het ieder jaar in oktober International EarthCache Day is waarbij je een leuke souvenir kan krijgen indien je die dag een Earthcache kan vinden.