Soorten geocaches

Zoals je kan zien zijn er verschillende soorten geocaches beschikbaar. Deze geocache types hebben elk hun eigen kenmerken en op de geocaching kaart hebben deze geocache types elk hun eigen kleur en symbool.

Traditionele geocaches

Bij deze geocachetypes krijg je meteen de eindcoördinaten waar de geocache/schat verborgen ligt. Op de plek waar de geocache verborgen ligt, moet je een schat met een logboek terugvinden waar je jouw geocachenaam kan in schrijven als bewijs dat je deze gevonden hebt. Hoe deze traditionele cache er uit ziet

Symbool Traditional geocache:  Tradcache  – In de Geocaching app: Traditional-geocache

Multi-caches

Op de coördinaten die je op de website bij deze soort geocaches zGeocaching waypointiet zal je de uiteindelijke geocache niet terugvinden. Bedoeling van multi geocaches is dat je van punt naar punt gaat op basis van coördinaten die je zal moeten verzamelen via hints. Hier zal je ook vaak de term waypoint terug zien. Waypoints in de geocachewereld zijn een soort van tussenpunten waar je een hint zal vinden die je naar het volgende waypoint of de uiteindelijke geocacheschat zal leiden. Hoeveel waypoints er zijn bij een multi geocache of de lengte ervan kan je soms bij de beschrijving terugvinden, maar vaak is dat een verrassing waardoor je vast en zeker enkele uurtjes zoet bent tijdens een mooie wandeling. Een voorbeeld van een geocaching waypoint kan je hier zien, bedoeling is dat je naar dat volgende punt gaat op zoek naar het volgende waypoint of de cache zelf. Waypoints kunnen ook op een andere manier beschreven staan, zie bijvoorbeeld de afbeedling bij de mysterie cache: een cryptische omschrijving van je waypoint maken mag :).

Symbool Multi-caches:  Multcache  – In de Geocaching app:  Multi_new

 

Mysterie geocache of puzzel caches

Geocaching vlagpuzzelSommigen schrijven dit ook als mystery geocaches. Net zoals de multi geocaches kijg je coördinaten waar de uiteindelijke geocache niet zal liggen. Bij dit soort geocaches zal je eerst wat denkwerk moeten uitvoeren vooraleer je het veld in kan. Vaak zal je een raadsel of puzzel moeten oplossen waarmee je dan de geocache coördinaten zal kunnen vinden. Wat ook vaak voorkomt is dat een mysterie geocache gebruikt zal worden als bonus van een reeksje traditionele geocaches of multicaches, waarbij je in elke geocache van een reeksje een deel van de puzzel krijgt om de bonus geocache te kunnen oplossen.

Symbool Mysterie caches: Mystcache  – In de Geocaching app: Mystery_new

 

Letterbox hybride geocaches

Deze geocaches zijn zeer gelijkaardig aan de traditionele geocaches, maar verschillen daarbij dat in deze letterbox geocaches een stempel aanwezig is. Deze stempel is uniek voor de geocache en is geen goodie of ruilitem en de stempel moet uiteraard in de geocache teruggeplaatst worden. Deze vorm van geocaches komt van ‘letterboxing’, een soort van schatzoeken waarbij aanwijzingen gebruikt worden ipv. coördinaten.

Symbool Letterbox hybride caches: Lethybcache  – In de Geocaching app: Letterbox_new