Geocache puzzels oplossen

Tijdens het geocachen zal je soms puzzels of raadsels moeten oplossen. Dit komt voornamelijk voor bij mysteriecaches, maar ook soms bij een multi cache. Geocaching puzzel oplossingen vinden kan soms heel moeilijk zijn, maar sommige oplossingen van puzzel geocaches kan je zelf snel vinden met pen en papier. Hieronder kan je bekijken hoe je bepaalde geocaching puzzels moet oplossen.

Letterwaarde berekenen

In Geocaching kan je de letterwaarde eenvoudig berekenen. De letterwaarde in geocaching is eigenlijk gewoon de positie in het alfabet. Hierbij is A=1, B=2, …, X=25, Y=26. Hieronder kan je alle geocaching letterwaardes bekijken.

Geocaching letterwaarde

Woordwaarde berekenen

Voor de woordwaarde in geocaching moet je de letterwaardes van iedere letter uit het woord bepalen. De woordwaarde kan je dan berekenen door alle letterwaardes bij elkaar te tellen om zo tot de woordwaarde te komen. Een voorbeeld, de geocaching woordwaarde van het woord ‘cache’ is 20:

Geocaching woordwaarde

Stapeltellen

Wat is dan stapeltellen? De bedoeling van stapeltellen in Geocaching is dat je slechts 1 cijfer overhoudt. Vaak zal wanneer je de woordwaarde berekent de som een getal van 2 of meer cijfers zijn. Bij Geocaching stapeltellen moet je dan de cijfers van dat getal bij elkaar tellen, zodat je tot 1 cijfer komt. Soms zal je dit meerdere keren moeten doen, totdat je een cijfer hebt. De woordwaarde van het woord ‘Geocache’ is 47, wanneer we dit gaan stapeltellen krijgen we 11 (4+7) als uitkomst. Omdat dit geen cijfer is, moeten we dit opnieuw stapeltellen en komen we tot de uitkomst 2.

Stapeltellen

Projectie maken

Een projectie in Geocaching zal je wel vaker moeten maken. Voor het projecteren van coördinaten heb je 3 zaken nodig: boguscoördinaten, een hoek in graden en een afstand in meter. De boguscoördinaten zijn de coördinaten vanwaar je jouw projectie moet doen, wanneer deze niet opgegeven zijn dan zijn dat meestal de coördinaten die je in de geocache listing kan terugvinden. De hoek is steeds tussen de 0° en 360° en gezien vanaf het noorden. De afstand is het aantal meter dat je wil projecteren. Een handige tool om je Geocaching projectie te maken is de website van Geocachingtoolbox.

Codetabellen en encrypties

Bij het geocachen wordt ook vaak gebruik gemaakt van codetabellen en encrypties. In onderstaande tabel kan je meer informatie vinden over verschillende codetabellen.

Baudotcode
Braille
Esperanto taal
Gebarentaal
Hebreeuwse cijfers
Maya cijfers
Morse
Navo alfabet
Romeinse cijfers
Seinvlaggen
Semafooralfabet
Telefoonalfabet
Vanity code