Zelf een geocache maken

Nieuwe geocaches kunnen we alleen maar toejuichen, want dat betekent dat we weer op schattenjacht kunnen in de buitenwereld. Wanneer je uiteindelijk enkele geocaches gevonden hebt en beslist hebt om zelf een geocache te plaatsen, dan moet je met enkele zaken rekening houden vooraleer je begint met je geocache te maken. Volg dit plan om je eigen geocache te plaatsen.

1️ – Locatie kiezen om een geocache te verstoppen 🔍

Wanneer je zelf een geocache wil maken moet je uiteraard eerst een geschikte locatie vinden. Dit is ook één van de belangrijkste zaken waarmee je rekening moet houden om je geocache te laten goedkeuren. Bij het kiezen van een locatie voor jouw geocache moet je wel rekening houden met enkele zaken:

  • Om geocache verzadiging of saturatie tegen te gaan, moeten geocaches minimaal 161 meter (of 0,1 mijl) van een fysieke geocache of waypoint uit elkaar liggen. Om aan deze voorwaarde te voldoen ga je best eerst op zoek naar alle geocaches die in de buurt liggen: van de traditionele geocaches ben je zeker van de fysieke locatie, maar bij de multi geocaches en mysterie caches zal je eerst op zoek moeten naar de waypoints en de fysieke eindlocaties van de geocaches. 
  • Wat je daarnaast ook nog kan doen is een saturatie check aanvragen voor de locatie (geocache coördinaten) waar je jouw geocache wil plaatsen. Dit doe je door een geocache aan te melden met als titel ‘Saturatie check’. De geocache reviewer zal dan een check voor jou doen om te bekijken of je op je geprefereerde locatie jouw geocache kan plaatsen.
  • Daarnaast moet je ook toestemming hebben van de eigenaar van de locatie om je geocache te plaatsen, ongeacht het publiek of privé terrein is. Om uit te zoeken wie beheerder is van welk gebied kan je hier terecht, je zal merken dat je soms een aanvraag zal moeten doen zoals bij Natuur en Bos.
  • De natuur mag uiteraard geen nadeel ondervinden omdat je er een geocache wil plaatsen, en je mag ook niets vernielen.
  • Unieke locaties krijgen veel waardering. Uit een onderzoek naar waarom we een geocache een favorietpunt geven blijkt dat heel wat geocachers een unieke locatie weten te waarderen. Bijvoorbeeld op de grote markt van Brugge kan je een leuke cache terugvinden.
  • Wat wel leuk is, is dat geocaches in de ruimte, andere planeten of ruimtetuigen mogen verstopt worden. Van een unieke locatie voor een geocache gesproken!
  • Bij het plaatsen van een geocache ben jij ook verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Een locatie ver van jouw huis vraagt een serieuze inspanning om de cache te onderhouden. Kies daarom een plekje dicht bij jou thuis.
Leuke locatie voor een geocache: aan de voet van een molen.

2️ – Jouw eigen geocache maken 🛠️

Geocaching hexadecimaal puzzel

Nadat je een geschikte locatie hebt gevonden om je geocache te verstoppen, kan je beginnen aan jouw geocache. Afhankelijk van de locatie moet je een keuze maken van de grootte van de cache die je wil plaatsen. Er zijn 5 verschillende groottes die je op de cachepagina kan bekijken. Wanneer je de mogelijkheid hebt om iets anders te doen dan ‘een simpel potteke achter een boom’ zorg er dan uiteraard voor dat je een rustige locatie hebt. Uiteindelijk ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud van je geocache en een cache die steeds vernield wordt wil je liever niet. Bij het kiezen van jouw cache container hou je best rekening met volgende zaken:

  • Zorg voor een robuuste cache. Ontdek in dit stuk de sterkste geocachecontainers.
  • Hou er rekening mee dat je container waterdicht is, anders zal je logboek snel doorweekt zijn. Ontdek onze tips om je logboek droog te houden.
  • Er moet een logboek in je geocache kunnen en je moet deze er vlot kunnen uithalen. Bij containers met een hals komt een logboek vaak vast te zitten. Maak je eigen gepersonaliseerde Geocaching logboek.
  • Idealiter kunnen er goodies (= ruilspulletjes) in de cache. Maar dat is geen verplichting.
  • Geocaches die creatief zijn of die een veldpuzzel hebben worden heel sterk gewaardeerd door geocachers.
  • Ook geocaches die opgaan in de omgeving kunnen geocachers sterk waarderen.

Hoe jouw geocache er uit ziet en hoe moeilijk je het maakt, kies je uiteraard volledig zelf. De enigste vereiste is dat er minstens een logboek aanwezig is, zodat de cache hunters hun ‘bewijs van vinden’ kunnen achterlaten. In grotere geocaches kan je ook enkele goodies zoals speelgoed of trackables achterlaten. Ontdek ook verschillende stappenplannen om je eigen cachecontainers te maken.

Creatieve caches worden gewaardeerd door geocachers

3️ – Jouw geocache verstoppen 🧭

Eenmaal je jouw geocache-schat in elkaar gestoken hebt, kan je deze gaan verstoppen. Wanneer je deze verstopt hebt moet je de de GPS coördinaten bepalen van de locatie waar jij jouw geocache verstopt hebt. Hiervoor kan je gebruik maken van jouw GPS of smartphone om de GPS coördinaten te bepalen. Enkele tips om de coördinaten te bepalen van het verstop-plekje voor jouw geocache:

🧭 Neem 2 toestellen mee om de coördinaten te meten (bijvoorbeeld een geocaching gps en je smartphone), zo kan je de coördinaten beter bepalen of tot een gemiddelde uitkomen. Met wat hulp kan je de coördinaten omzetten.

🧭 Benader de verstopplek van meerdere kanten. Zeker in bosrijke gebieden maakt een GPS nogal gekke sprongen en daarom kan het helpen om via verschillende paadjes naar de verstopplek te gaan. Je noteert dan telkens je eindcoördinaat en neemt op het einde een gemiddelde.

🧭 Wat ook een goed trucje is, is om eens goed rondom jou te kijken en enkele herkenningspunten in de buurt van jouw cache te bepalen, denk hierbij aan een boom, een paaltje, een standbeeld, … Via Google Maps kan je ook de satellietkaart bekijken, en dankzij de herkenningspunten zal je kunnen bepalen waar jouw cache ligt. Hier plaats je dan jouw marker, waar je dan de coördinaten bepalen.

4️ – Geocachepagina opstellen 📋

Van zodra je geocache gemaakt is en je de cache verstopt hebt, kan je starten met het opstellen van de geocachepagina. Hier kan je jouw geocache een leuke naam geven, een beschrijving en allerhande informatie zoals de cache moeilijkheid, terreinrating en een eventuele hint. Je geocachepagina opstellen kan je doen op de Geocaching website.

📋 Vergeet zeker en vast niet om de eigenschappen van jouw geocache mee te geven via de Geocaching attributen. Reviewers dringen hier heel sterk op aan bij het opgeven van een nieuwe geocache.

📋 Ontdek alle informatie die je kan vinden op een geocachepagina.

📋 Je kan jouw geocachepagina er ook laten uitspringen door enkele simpele zaken toe te passen. Lees onze tips om jouw geocachepagina te pimpen.

De pagina van de cache op de Grote Markt van Brussel

En eenmaal je geocache gemaakt is en de pagina opgesteld zal de geocache reviewer deze beoordelen vooraleer je geocache gepubliceerd zal worden. Van zodra deze goedgekeurd is, zal hij verschijnen op de geocaching kaart en zullen alle geocache premium gebruikers via e-mail geïnformeerd worden van jouw geocache. De echte geocache hunters zullen er als de kippen bij zijn om een First to find (FTF), Second to find (STF) of Third to find (TTF) te scoren. Daarnaast kunnen premium geocache leden ook een favorietpunt geven aan geocaches die ze leuk en origineel vinden: een extra troef om je te onderscheiden van andere caches en meer cache hunters bij jouw cache te krijgen. En jij kan de avonturen nalezen in de logs van je zelfgemaakte geocache.

En nog meer tips

👉 Ontdek ook 7 tips om jouw geocache te plaatsen, in deze blog lees je enkele praktische en handige tips zodat al het werk dat je in jouw nieuwe cache steekt niet na enkele dagen al teniet wordt gedaan.

👉 Je kan een losse geocache maken, maar heel wat geocachers maken een reeks of een trail met meerdere geocaches die samen een grotere wandeling vormen. Ontdek onze tips om zelf jouw Geocaching reeks te maken.

👉 Als je nog meer wil opvallen met je geocachereeks op de Geocaching kaart, dan kan je ook steeds een geo-art maken.