Geocaching Adventure Lab caches

Als je een keer een wat groter event hebt bezocht, zoals een mega-event of een giga-event, dan heb je vast wel eens een keer meegekregen wat lab-caches zijn. Maar wat is een lab-cache nou eigenlijk precies?

Wat zijn/waren labcaches?

LabCacheEen lab-cache is een nieuw soort geocache (type), die op de basis een van experimentele aard is om te kijken wat aanslaat of vernieuwing kan bieden in dit leuke spel wat wij Geocaching noemen. Ze tellen verder niet mee met je geocache-statistieken, maar wel met je aantal gevonden geocaches in totaal. Je kunt ze in je profiel terugvinden bij het toverfles-icoontje.

Deze zogeheten lab-caches kon je voorheen alleen doen bij Mega- of Giga-events, en hier werd dan ook veel mee geëxperimenteerd. Een opdracht, een speurtocht door een stad, een gadget cache om te openen – de creativiteit kon je bij elke labcache wel terugvinden. Als je de opdracht weet te voltooien, kon je online op de labcache-website je gevonden ‘codewoord’ invullen waarmee je een extra gevonden cache punt verdient.

Geocaching Adventure Lab caches

Begin 2019 heeft Geocaching HQ besloten om deze lab-caches in de huidige vorm om te toveren naar ‘Adventure Labs’ en heeft daar zelfs een nieuwe app voor ontwikkeld (ontdek hier de Geocaching Adventure lab app). Het idee hierachter is dat je met de Adventure Lab-app ook daadwerkelijk op locatie moet zijn, om deze te kunnen vinden. Op deze manier geeft het de maker van een labcache meer mogelijkheden om er bijvoorbeeld een leuke speurtocht in het veld van te maken. Waar je voorheen dus online je gevonden antwoorden kon invullen, kan dat binnenkort alleen nog maar via de Adventure Lab app op je mobiel als je op locatie bent.

Geocaching adventure lab

Toen bekend werd gemaakt dat dit nieuwe geocache-type omgetoverd zou worden tot Adventure Labs, kon je je opgeven om er ook een te mogen maken. Uit de geocachers die zich hadden opgegeven en aan de selectiecriteria voldeden werden er 250 geocachers geselecteerd die zich uit mochten leven met het maken van een nieuwe Adventure Labcache. Je kunt dus niet zomaar een labcache maken: met deze ronde werden ze uitgedeeld aan select aantal, maar hoe dat in de toekomst zal gaan? Wie weet, houd het vooral in de gaten!

Zelf een Adventure Labcache zoeken?

Intussen kan je zowel in Nederland en België reeds enkele Adventure Labcaches terugvinden. Om deze zelf te beleven moet je volgende stappenplan volgen:

 1. Open de Geocaching Adventure Lab app
 2. Bekijk het overzicht van Adventure Lab caches. Deze staan gesorteerd op basis van de afstand van je huidige locatie.
 3. Kies een Adventure Lab cache en klik hierop. Zo krijg je meer informatie en details.
 4. Wanneer je op ‘Start’ klikt, zie je ook op een kaart waar je moet zijn en op welke plek(ken) je zal moeten komen om de Adventure Labcache af te werken.

Geocaching Adventure Lab - app Geocaching Adventure Lab - overzicht labcaches Geocaching Adventure Lab - Informatie specifieke labcache Geocaching Adventure Lab - te bezoeken locaties

Isolde’s ToverLAB: Mijn Adventure Labcache

Nadat ik mij had opgegeven om in aanmerking te komen voor een Adventure Lab cache, kreeg ik na een week een mailtje dat ik door de selectie heen was gekomen en een van de gelukkigen was. Terwijl het enthousiasme groot was, springen meteen de ideeën rond om er iets leuks van in elkaar te toveren. Daar kan ik wel wat mee!

Een nieuw idee is geboren: Isolde’s ToverLAB. Na mijn serie over de Heks van Schollevaar, Isodore (ontdek er hier meer over), keert Isolde terug naar Schollevaar om wraak te nemen. De kwaadaardige zus van Isodore dus! En ze komt niet alleen!

Isolde's toverlab Adventure Lab cacheAl zoekende probeert ze haar toverkrachten in glorie te herstellen. Zo heeft Isolde bijvoorbeeld al haar Kraai’s Zicht terug, de Hand des Doods, het Tempeliers Kruis en ‘t Mohicaantje bemachtigd, het Spinnenleger weer achter haar en haar verloren Toverstaf weer terug.

Een van de toverkrachten waar Isolde nog naar op zoek is, is het ToverLAB om haar krachten-drankjes in elkaar te kunnen brouwen. Het Alchemisten lab is inmiddels gevonden, maar de alchemist bleef nog even uit.

Samen met Isolde ga je bij deze Adventure Lab er op uit om de toverdrank ‘Potius Confirmat Potum’ te kunnen brouwen. De benodigde ingrediënten voor dit toverdrankje ontbreken nog, en samen met Isolde ga je hiernaar op zoek:

 1. Aranea Puppi
 2. Aqua de Vida
 3. Puer Silvam
 4. Ravottia
 5. Poort Dimensia

Als je deze gevonden hebt in de Adventure Lab kan de alchemist eindelijk het benodigde toverdrankje brouwen! Bij het vinden van elk ingrediënt ontvang je een code om Isolde’s ToverLab (GC83DP1) te kunnen vinden!

Isolde's toverlab - Adventure Labcache - omgeving Isolde's toverlab - Adventure Labcache - vijver

 

Blog geschreven door Thobias010

4 thoughts on “Geocaching Adventure Lab caches

 1. Dwigger

  Jullie schrijven : Waar je voorheen dus online je gevonden antwoorden kon invullen, kan dat binnenkort alleen nog maar via de Adventure Lab app op je mobiel als je op locatie bent.
  In de toekomst misschien wel, maar met de huidig uitgekomen kun je nog altijd van achter je computer ze loggen als je de juiste URL hebt en de antwoorden.

  En ik weet van een collega cacher in de buurt dat zijn Adventure labs vanuit de hele wereld op die manier gelogd worden.

  Spijtig maar waterdicht is het (weer) niet.

  Reply
  1. geocacheninflora

   Hiaten zijn er steeds, maar elk klein stapje richting een oplossing… 😉

   Reply
 2. Team Thoja

  Een bijkomend nadeel van de geocaching Adventure Lab app is dat je toestel compatible moet zijn met de software versie van de app.
  Ik bezit een Iphone 4s en op dit toestel is het niet mogelijk om de app te installeren.
  Het is ook niet mogelijk om te upgraden naar een nieuwere software versie.
  Mijn “ouder” Iphone toestel voldoet nog steeds aan mijn verwachtingen en ik ben dan ook niet van plan om iedere 5 jaar een ander toestel aan te schaffen.
  Ik heb deze opmerking ook overgemaakt aan Groundspeak, en zij antwoorden dat het helaas niet mogelijk is om de app te installeren op oudere toestellen.
  Helaas …

  Team Thoja

  Reply
  1. geocacheninflora

   Bedankt voor deze informatie!
   Ik vermoed dat de app gebruikt maakt van functies van een smartphone die nog maar enkele jaren bestaan. Alles evolueert natuurlijk ook zo snel 🙂

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.