Geocaching Adventure Lab caches

Als je een keer een wat groter event hebt bezocht, zoals een mega-event of een giga-event, dan heb je vast wel eens een keer meegekregen wat lab-caches zijn. Maar wat is een lab-cache nou eigenlijk precies?

Wat zijn/waren labcaches?

LabCache

Een lab-cache was een nieuw soort geocache (type), die op de basis een van experimentele aard is om te kijken wat aanslaat of vernieuwing kan bieden in dit leuke spel wat wij Geocaching noemen. Ze tellen verder niet mee met je geocache-statistieken, maar wel met je aantal gevonden geocaches in totaal. Je kon ze in je profiel terugvinden bij het toverfles-icoontje.

Deze zogeheten lab-caches kon je voorheen alleen doen bij Mega- of Giga-events, en hier werd dan ook veel mee geëxperimenteerd. Een opdracht, een speurtocht door een stad, een gadget cache om te openen – de creativiteit kon je bij elke labcache wel terugvinden. Als je de opdracht weet te voltooien, kon je online op de labcache-website je gevonden ‘codewoord’ invullen waarmee je een extra gevonden cache punt verdient.

Geocaching Adventure Lab caches

Begin 2019 heeft Geocaching HQ besloten om deze lab-caches in de huidige vorm om te toveren naar ‘Adventure Labs’ en heeft daar zelfs een nieuwe app voor ontwikkeld (ontdek hier de Geocaching Adventure lab app). Het idee hierachter is dat je met de Adventure Lab-app ook daadwerkelijk op locatie moet zijn, om deze te kunnen vinden. Op deze manier geeft het de maker van een labcache meer mogelijkheden om er bijvoorbeeld een leuke speurtocht in het veld van te maken. Waar je voorheen dus online je gevonden antwoorden kon invullen, kan dat binnenkort alleen nog maar via de Adventure Lab app op je mobiel als je op locatie bent. Een adventure lab kan uit maximaal 5 vragen bestaan, kan je ze alle 5 oplossen dan is de Adventure Lab geslaagd. Goed om weten is dat in je Geocaching statistieken voor elke opgeloste vraag er 1 cache wordt bijgeteld bij het symbool dat je hiernaast ziet voor Adventure Labs: zo kan je dus met 1 Adventure lab maximaal 5 geocache-punten scoren in je statistieken.

Toen bekend werd gemaakt dat dit nieuwe geocache-type omgetoverd zou worden tot Adventure Labs, kon je je opgeven om er ook een te mogen maken. Uit de geocachers die zich hadden opgegeven en aan de selectiecriteria voldeden werden er 250 geocachers geselecteerd die zich uit mochten leven met het maken van een nieuwe Adventure Labcache. Je kunt dus niet zomaar een labcache maken: met deze ronde werden ze uitgedeeld aan select aantal, intussen kan je zelf een aanvraag indienen (lees hieronder hoe).

Zelf een Adventure Labcache zoeken?

Intussen kan je zowel in Nederland en België reeds enkele Adventure Labcaches terugvinden. Om deze zelf te beleven moet je volgende stappenplan volgen:

 1. Open de Geocaching Adventure Lab app
 2. Bekijk de kaart met Adventure Lab caches.
 3. Kies een Adventure Lab cache en klik hierop. Zo krijg je meer informatie en details.
 4. Wanneer je op ‘Start’ klikt, zie je ook op een kaart waar je moet zijn en op welke plek(ken) je zal moeten komen om de Adventure Labcache af te werken.

Ook op jouw pc of laptop kan je een overzicht krijgen van de labcaches die je reeds gedaan hebt of nog niet volledig afgewerkt hebt. Jouw logs voor Lab Caches kan je hier terugvinden.

Lab caches kaart

Om te weten te komen of er Adventure Labs bij jou in de buurt zijn, moet je de Adventure lab app openen. Eenmaal je ingelogd bent (met je Geocaching account) krijg je de Adventure lab kaart te zien. Op deze kaart kan je 3 verschillende symbolen zien.

Hier ligt een Geocaching Adventure labHier ligt een Geocaching Adventure lab
Nieuwe Geocaching Adventure LabNieuwe Geocaching Adventure Lab
Afgewerkte Geocaching Adventure labAfgewerkte Geocaching Adventure lab

Zelf een Adventure lab cache maken?

Heb je een leuk idee om een Adventure Lab aan te maken, dan kan je een aanvraag doen op deze pagina. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden: zo moet je een Geocaching Premium member zijn en moet je minstens 2 Adventure Lab Caches gevonden hebben.

Intussen zijn al heel wat geocachers aan de slag gegaan met Adventure Lab caches: wat opvalt is dat heel wat cachers dat combineren met een bonus cache. Via de dagboekvermeldingen die je ontvangt na het oplossen van een vraag op de locatie van een labcache krijg je vaak informatie om de bonuscache te vinden. Ontdek her 10 leuke lab caches met bonus.

Isolde’s ToverLAB: Mijn Adventure Labcache

Nadat ik mij had opgegeven om in aanmerking te komen voor een Adventure Lab cache, kreeg ik na een week een mailtje dat ik door de selectie heen was gekomen en een van de gelukkigen was. Terwijl het enthousiasme groot was, springen meteen de ideeën rond om er iets leuks van in elkaar te toveren. Daar kan ik wel wat mee!

Een nieuw idee is geboren: Isolde’s ToverLAB. Na mijn serie over de Heks van Schollevaar, Isodore (ontdek er hier meer over), keert Isolde terug naar Schollevaar om wraak te nemen. De kwaadaardige zus van Isodore dus! En ze komt niet alleen!

Isolde's toverlab Adventure Lab cache

Al zoekende probeert ze haar toverkrachten in glorie te herstellen. Zo heeft Isolde bijvoorbeeld al haar Kraai’s Zicht terug, de Hand des Doods, het Tempeliers Kruis en ‘t Mohicaantje bemachtigd, het Spinnenleger weer achter haar en haar verloren Toverstaf weer terug.

Een van de toverkrachten waar Isolde nog naar op zoek is, is het ToverLAB om haar krachten-drankjes in elkaar te kunnen brouwen. Het Alchemisten lab is inmiddels gevonden, maar de alchemist bleef nog even uit.

Samen met Isolde ga je bij deze Adventure Lab er op uit om de toverdrank ‘Potius Confirmat Potum’ te kunnen brouwen. De benodigde ingrediënten voor dit toverdrankje ontbreken nog, en samen met Isolde ga je hiernaar op zoek:

 1. Aranea Puppi
 2. Aqua de Vida
 3. Puer Silvam
 4. Ravottia
 5. Poort Dimensia

Als je deze gevonden hebt in de Adventure Lab kan de alchemist eindelijk het benodigde toverdrankje brouwen! Bij het vinden van elk ingrediënt ontvang je een code om Isolde’s ToverLab (GC83DP1) te kunnen vinden!

Blog geschreven door Thobias010

25 gedachten over “Geocaching Adventure Lab caches”

 1. Jullie schrijven : Waar je voorheen dus online je gevonden antwoorden kon invullen, kan dat binnenkort alleen nog maar via de Adventure Lab app op je mobiel als je op locatie bent.
  In de toekomst misschien wel, maar met de huidig uitgekomen kun je nog altijd van achter je computer ze loggen als je de juiste URL hebt en de antwoorden.

  En ik weet van een collega cacher in de buurt dat zijn Adventure labs vanuit de hele wereld op die manier gelogd worden.

  Spijtig maar waterdicht is het (weer) niet.

  Beantwoorden
 2. Een bijkomend nadeel van de geocaching Adventure Lab app is dat je toestel compatible moet zijn met de software versie van de app.
  Ik bezit een Iphone 4s en op dit toestel is het niet mogelijk om de app te installeren.
  Het is ook niet mogelijk om te upgraden naar een nieuwere software versie.
  Mijn “ouder” Iphone toestel voldoet nog steeds aan mijn verwachtingen en ik ben dan ook niet van plan om iedere 5 jaar een ander toestel aan te schaffen.
  Ik heb deze opmerking ook overgemaakt aan Groundspeak, en zij antwoorden dat het helaas niet mogelijk is om de app te installeren op oudere toestellen.
  Helaas …

  Team Thoja

  Beantwoorden
  • Bedankt voor deze informatie!
   Ik vermoed dat de app gebruikt maakt van functies van een smartphone die nog maar enkele jaren bestaan. Alles evolueert natuurlijk ook zo snel 🙂

   Beantwoorden
 3. Waarom heeft Geocaching HQ niet een app ontwikkeld voor gebruik op een GPS ? En toestel dat toch niet echt goedkoop kan genoemd worden en dat bijna iedere geocacher heeft.

  Beantwoorden
  • Hey Danny, de verhouding van mensen die met een app gaan Geocachen en met een GPS is ongeveer even groot. Een smartphone kost natuurlijk ook al aardig wat centjes. Wij vermoeden dat dit makkelijker was om te ontwikkelen en hiervan een beta te lanceren. Vergeet niet dat je de oplossingen van de labcache moet doorsturen op de locatie zelf en dat is nu eenmaal makkelijker met een smartphone.

   Beantwoorden
 4. Hoe komt het dat mijn lab – cache in Mechelen ‘gouden schelpen ‘ niet zichtbaar is op deze kaart maar wel op de app op je gsm ?? Moet ik daar extra iets voor doen ??

  Beantwoorden
 5. Ik zie niet echt het verschil met een multi of een bonus cache. En ook niet handig dat je nu met twee verschillende apps moet gaan cachen…

  Beantwoorden
  • De gelijkenis is er inderdaad, dat vonden wij ook. Doordat het een Beta was, was hiervoor een tweede app gemaakt.
   Afwachten of dit ook geïntegreerd zal worden in de huidige app.

   Beantwoorden
 6. Kunnen niet Premium leden ook deelnemen aan die Adventure Labcache ? of beter nog moet je een account hebben op Geocaching.com ? ?

  Beantwoorden
  • Je hoeft geen Premium member te zijn, als ik me niet vergis kan je ook inloggen via Facebook om met een Google account 😉

   Beantwoorden
 7. Hoe kan je weten welke labcache ook een effectief potje heeft ( dat je als een mysteriecache kan loggen eenmaal je de coördinaten verzameld hebt ) en welke niet ?
  Wat is het verschil tussen de gewone groene labcaches en deze waar een wit (soort )sterretje op staat ?

  Beantwoorden
 8. Ik ondervond dat de gps-functie in mijn Samsung 7 veel minder nauwkeurig is dan in mijn Garmin Montana. Afhankelijk van de ontvangst word ik van hier naar ginder gestuurd. Ik werk nu met beide samen. Een “volgend” punt zet ik ik Garmin. Eens aangekomen gebruik ik dan de Lab-toep en dan weer verder…..
  Nogal omslachtig, maar wel steeds de kortste en juiste weg.

  Beantwoorden
 9. Eigenlijk geeft zo’n Adventure Labcache achteraf een vals beeld bij je totaal aantal gevonden caches! Ik vind het zelfs wat ridicuul en onfair (tegenover een gewone multi) dat voor elk gevonden antwoord telkens een cache wordt geteld! Voor een goede ouderwetse multi van bijv. 10 wp’s die je tot een goed einde brengt krijg je op het einde van de rit één cache bijgeteld; voor een gelopen Labcache met vijf vragen en een effectief te vinden ‘potje’ krijg je liefst 6! caches op je ‘conto’! Voor mij persoonlijk zijn de Labcaches in de regio Temse (Oost-Vlaanderen) de doodsteek voor mijn eigen multi (die Labcaches hebben zelfs soms dezelfde locatie én dezelfde vraag(!) als de wp’s van mijn multi heb ik gemerkt!

  Beantwoorden
  • Ja, dat is een vreemde kronkel bij labcaches die puntentelling.
   Wij zijn persoonlijk wel fan van het format dat sterk lijkt op de multi-cache variant met vragen over de omgeving trouwens, maar het handige bij labcaches is dat je nu zeker bent dat je antwoord goed/fout is.
   We zullen zien hoe labcaches in de toekomst zullen evolueren.

   Beantwoorden
 10. Moet je na de 5de labcache verplicht een log schrijven? Had bij eentje dit niet gedaan, en de bonuscache die hier aan gelinkt was werd verwijderd.

  Beantwoorden
  • Oei, het zou ons verbazen moest het verplicht zijn om een log te schrijven. Je kan immers kiezen of je dit al dan niet doet.
   Misschien wil de CO zeker zijn dat je de Lab Cache gedaan hebt en pakt hij het op deze manier aan bij zijn bonus cache? Het kan natuurlijk ook als voorwaarde is de listing staan van de bonuscache: dan heeft een reviewer hiervoor de toestemming gegeven.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.