Geocache Radio Podcast

Eerst en vooral, wat is dat eigenlijk, een ‘podcast’?  Voor veel mensen onbekend.  Als we in het woordenboek kijken, dan krijgen we het volgende:
pod·cast (de; m; meervoud: podcastsopname die gepodcast wordt.
Daar worden we niet veel wijzer van dus.  We klikken even verder:
pod·cas·ten (podcastte, heeft gepodcastgeluids- of beeldopnamen maken en op internet zetten, zodat ze overal, bv. met een laptop of mp3-speler, beluisterd of bekeken kunnen worden.
Dat is al veel beter. We maken eigenlijk een stukje radio-uitzending zonder muziek en reclame en dit is gratis te beluisteren.  Elke twee weken komt er een nieuwe aflevering waarin we iets anders belichten, zolang het maar over geocachen gaat.  En dat kan veel richtingen uitgaan, meer zelfs dan we ooit hadden kunnen denken in het begin.

Het ontstaan van Geocache Radio Podcast

Het begin, dat moet november 2014 zijn, las Bjorn op Facebook een berichtje, meer een oproep.  Het was van iemand met de naam Gilian uit Nederland die iemand vroeg om mee een podcast in elkaar te steken. En Bjorn reageerde: ja, dat wil ik wel doen.  Nochtans wist Bjorn op dat moment niet precies wat een podcast was, had er nog nooit eentje gehoord, hij had zelfs geen micro. Maar ook dat mocht geen probleem zijn: tweedehands microotje van Logitech en de hoofdtelefoon van de zoon en voila: Geocache Radio Podcast kon van start!

Geocache Radio Podcast banner
Vooraleer die eerste aflevering werd opgenomen, ging er wel wat mailverkeer over en weer. Maar dan was het zover. Twee onbekenden die elkaar van haar noch pluim kenden, gingen het eens hebben over het fenomeen ‘geocachen’. Er werd niet gepresenteerd alsof we de wijsheid in pacht hadden, integendeel, we stellen onszelf dikwijls in vraag.  En het leuke was: Gilian was alles wat Bjorn niet was: hij gaat geocachen met een smartphone, Bjorn met de GPS; Gilian gaat meestal helemaal alleen op pad, terwijl Bjorn op stap gaat met het hele gezin. Maar één ding hebben we allebei gemeen: we willen allebei het beste voor het geocachen.

50 Podcasts verder

Logo Geocache Podcast RadioDik twee jaar later – en intussen iets beter materiaal – hebben we er al meer dan 50 afleveringen vande Geocache Radio Podcast opzitten en die gaan zowat alle kanten uit.  Onze eerste aflevering was er eentje voor beginners met de toepasselijke titel: ‘Geocachen voor beginners’ waar vrij algemeen werd ingegaan op hoe je moet beginnen met geocachen en wat die verschillende termen allemaal betekenen.  We hebben ook nog afleveringen over wat er allemaal in een Geocacherugzak kan zitten, over events en hoe er eentje te maken, over trackables, hoe een geocache maken mét tips en een interview van een reviewer,  kindercaches en zelfs geocachen in Polen.  We proberen altijd om ervaringsdeskundigen mee aan het woord te laten door middel van interviews.  Zo hebben we Frogfoot een aantal keer aan het woord kunnen horen en verschillende leggers van speciale geocaches.  In onze ‘reisaflevering’ over Polen hebben we zelfs een Poolse reviewer gebeld die de populairste geocaches in Polen voorstelde en welke de verschillen zijn met Belgische geocaches. We proberen onze afleveringen zo divers mogelijk te houden en tot nu toe zijn we er in geslaagd om elke aflevering toch weer een ander onderwerp aan te snijden.

Een hobby in een hobby: een hele organisatie

Geocache Radio wordt gemaakt en geproduceerd door Bjorn en Gilian en dat is ook letterlijk te nemen.  Het is een hobby in een hobby geworden zeg maar.  Bjorn doet meestal de interviews in de dagen voor de opname.  Daar hoort heel wat mailverkeer bij, afspraken maken, zorgen dat de geluidskwaliteit wat in orde is en vragen verzinnen, zelfs al kent hij soms weinig van het onderwerp.  Maar dat maakt het net interessant. Het zijn vragen die iedereen zou stellen.  Zo hebben we een aflevering gemaakt over satellieten en hoe dat precies werkt met een gps en Bjorn kon toen een sterrenkundige interviewen die wat meer uitleg gaf over satellieten, terwijl hij zelf amper de maan van de poolster kan onderscheiden.  Wat maakt dat het toch verstaanbaar was voor iedereen en het niet té technisch werd.

De dagen voor de opname is er een gezamenlijk document: de shownotes (zie voorbeeld in de afbeelding hieronder). Daarin noteren we beiden wat we gaan zeggen en wat we weten over het onderwerp van die aflevering.  We hebben ook terugkomende items zoals de Hotspot, Algemeen Geocachenieuws of Fotovraag van de week en ook die onderwerpen worden dan gevoed met nieuw en vers materiaal. Dan hebben we tijdens de opname iets om op terug te vallen, je kan het een soort draaiboek noemen.  Wat we mettertijd hebben geleerd is dat we het nooit letterlijk kunnen aflezen want dat hoor je duidelijk tijdens de uitzending en gelezen tekst is absoluut niet hetzelfde als gesproken tekst.  Dan gaat de spontaniteit weg. Ook laten we al onze bloopers tijdens de uitzendingen, versprekingen en andere onbedoelde zaken er ook gewoon instaan. We zijn geen professionele radiomakers.  Onze dagelijkse job heeft er zelfs niets mee te maken. Er wordt wel wat gelachen met elkaar tijdens de uitzending, maar dat maakt het ook leuk om te luisteren.

Geocache Radio Podcast shownote

Na de opname, moet Gilian aan de bak.  Hij verzorgt de hele technische kant van het verhaal. Bjorn heeft dit ook eens geprobeerd tijdens de zomer toen Gilian op vakantie was en laat ons zeggen dat dit geen succes was.  Tijdens zijn vakantie heeft Gilian nog ‘de kak’ mogen opkuisen. Of om in het mooi Nederlands verder te gaan: Gilian heeft de uitwerpselen mogen reinigen.
Dus zo heeft ieder eigenlijk zijn job bij de Geocache Radio, maar het presenteren doen we samen, daar staan we op.  In goede en kwade dagen, in ziekte en gezondheid. Nochtans is er al één uitzondering op geweest want voor de vijftigste aflevering hadden we gasten uitgenodigd en hebben we een aflevering met vier opgenomen.  Weer iets nieuws voor ons en zeker voor herhaling vatbaar.

Wanneer alles klaar is voor gebruik, wordt er nog even geschud en gaat alles online.  Zowel op onze website van Geocache Radio als op YouTube.  Ja, op YouTube, want als we een aflevering opnemen wordt die ook live gestreamd via YouTube en daarna kan je ze nog terugzien.  Niet dat er zoveel te zien is, maar toch.  Als je ons geklungel af en toe wil bekijken, we hebben een eigen kanaal op YouTube.  Soms is het visuele wel handig.  Ik kan me herinneren dat we eens een test hebben gedaan met verschillende soorten containers: zo een geel Kinderei-containertje, een filmrolletje en nog wat andere doosjes die kunnen doorgaan als geocache-potteke.  Die hadden we dan ondergedompeld met logboekje in water aan het begin van de uitzending en op het einde, een klein uurtje verder, hadden we ze er uitgehaald om te kijken welke van die dingen het minst en het best tegen water kunnen.  Om het te weten zul je moeten luisteren maar ik kan je al wel verklappen dat het Kindereidoosje het vochtigste was.

Geocache Radio Podcast testcontainer

Maar we staan er niet alleen voor

We maken Geocache Radio niet alleen. Bjorn en Gilian zijn de drijvende krachten achter de radio maar elke aflevering wordt gekleurd door onze gasten.  Zo is Frogfoot, de reviewer, al een aantal keer te gast geweest om hier en daar wat meer duiding te geven.  We willen er absoluut zeker van zijn dat de informatie die we meegeven aan de luisteraars juist en correct is.
Daarnaast zijn er nog tal van andere gasten.  Zo hebben we, zoals eerder gezegd, een Poolse reviewer en een sterrenkundige te gast gehad, maar ook gewone, dagdagelijkse geocachers komen bij ons aan bod.  Leggers van speciale geocaches zoals RV Brugge zijn bij ons aan het woord geweest, Moun10Bike, de maker en uitvinder van de Geocoin en geocachers die meer weten over het onderwerp waar we het over hebben.  We sturen ze een mailtje of vragen hulp via Facebook.  Ook dat maakt een aflevering extra interessant en hoef je niet altijd naar de vertrouwde stemmen te luisteren. We proberen zo interactief mogelijk te zijn met de luisteraars.

Geocache Radio Podcast GeoGilian & De Mecheleirs

Geocache Radio wordt gemaakt en geproduceerd door Bjorn De Mecheleir en Geogilian.  Zo sluiten we elke aflevering weer af en daar is niets van gelogen. Geocache Radio wordt niet gesponsord wat maakt dat we geen rekening moet houden met iemand en dat vinden we belangrijk. Niet dat we het hoogste woord moeten voeren of dat we menen de wijsheid in pacht te hebben, absoluut niet, maar af en toe wat kritiek op bepaalde dingen of ergens bedenkelijke commentaar op geven: het kan. We zijn van mening dat er al genoeg kritiek terug te vinden is op de sociale media, dus we behoeden ons er voor om niet die weg in te slaan.  Daar zijn andere middelen en kanalen voor. Al is het bij ons niet altijd ‘the good news show’ maar toch meestal ;-). Als je je geroepen voelt om toch je steentje te willen bijdragen, dat mag altijd.  Door de afleveringen heen willen we graag de Seychellen eens verkennen, dus een extraatje is altijd welkom… 😉

Voila…een hele lange inleiding om eigenlijk maar te vertellen dat we het nog steeds, na twee jaar, met veel liefde doen.  Liefde voor het medium én voor het geocachen.
Maar ach, we kunnen er nog zo veel over praten en schrijven als we willen maar de enige manier om je een mening te kunnen vormen is even surfen naar onze website en download één van de 51 podcasts.  Allez, naarmate je dit later leest, zijn er zonder twijfel wat bij gekomen. Je kan ze beluisteren thuis maar ook onderweg naar je werk, terwijl je in de file staat.  Download even een app waarmee je podcasts kan beluisteren.
Ook op Facebook zijn we actief met wat vragen voor de volgende aflevering en hier en daar een wedstrijd.

Geocache Podcast Radio websitehttp://www.geocacheradio.eu/
Facebookpaginahttps://www.facebook.com/geocacheradio
Youtube kanaalhttps://www.youtube.com/channel/UCfek3rqnn_1mdmT_L5XwUVA

We hopen ook jouw binnenkort te verwelkomen als trouwe luisteraar of kijker!

Blog geschreven door De Mecheleirs

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

<