Nachtcaches: Witch K-Night

Ik weet nog goed dat ik mijn eerste cache vond op 12 oktober 2010. Ergens had ik opgevangen dat er iets bestond met de vreemde naam ‘geocaching’. Na wat opzoekwerk bleek er een traditional te liggen op 500 meter van mijn woonplaats. Via Google Earth gekeken waar deze ongeveer lag en dan met de fiets op stap en jawel… na 2 minuten zoeken had ik mijn eerste geocache in mijn handen. Al snel bleek een GPS toch wel handiger te zijn dan Google Earth en zo werd de Garmin Dakota 10 mijn trouwe metgezel.

Hoe het evolueerde

In de beginperiode steeg het aantal ‘founds’ snel want vele geocaches lagen in de buurt. Na een paar maanden schakelde ik over op de leukere multi’s en liet ik ‘het zoveelste potje achter de boom’ liggen waar het lag. Op een bepaald moment, waarin vele geocachers zich zeker herkennen, begint het te kriebelen en wil je zelf een ster op de geocachingkaart hebben staan. Zo begon ik aan een eerste multi (Smalle paadjes in Geel) die tot op vandaag nog steeds op geregelde basis gelopen wordt. Nadien volgden nog een paar multi’s en een paar mysteries.

De cachebuddies

Na een jaar leerde ik via-via Jef (Balthazaar), Karel (Melchior), Raf (Raffer) en Guy (Glimp) kennen. Om de paar maanden gingen we samen de meerwaarde-multi’s opzoeken in binnen- en buitenland. In de donkere maanden van het jaar waren het vooral nachtcaches die ons veel plezier opleverden. Meestal werd zo’n cache gevolgd door een gezellig cafébezoek en het is daar dat het idee naar boven kwam om zelf een nachtcache in elkaar te steken.

cacchebuddies

Witch K-Night I

De uitwerking van onze eerste nachtcache werd gestart door te brainstormen over het hoe, wat, het verhaal, de locatie, enz. In Meerhout (Antwerpse Kempen) lag nog een bosrijk gebied waar mogelijkheden waren. Na een half jaar aan voorbereidend werk werd gestart met alle WP’s uit te werken (knutselwerk, opdrachten plastificeren,…) en te verstoppen op de op voorhand meermaals bezochte locaties. Een zorgvuldig geselecteerd groepje proeflopers kreeg als eerste de listing in handen en kon de laatste fouten uit de tocht halen.

witch k-night

Op 13 mei 2012 was het dan zover: de reviewer keurde alles goed en de FTF-hunters konden van start gaan met Witch K-Night. Al snel bleken de geocachers deze multi wel te appreciëren. Het aantal favorieten steeg en steeg. Ook wij waren bijna wekelijks in het bos te vinden om de cachers bij te staan waar nodig. Meestal volgden we hen vanop afstand en konden we binnensmonds lachen met hun (soms veel te ver gezochte) oplossingen en denkwijzen.

Een half jaar na de publicatie kregen we plots problemen met de ‘beheerder’ van het bos. Veel woorden zullen we er niet aan vuilmaken maar met pijn in het hart moest onze eerste nachtcache gearchiveerd worden.

Witch K-Night II

witch-k-night-ii

Al snel bleek dat onze goesting om er mee verder te gaan groot was. We gingen terug aan (de café-)tafel zitten en gingen weer van start. Een nieuw gebied werd gezocht en deze keer werd ook meteen toestemming gevraagd en gekregen om de nieuwe nachtcache Witch K-Night II te plaatsen. Tijdens het verkennen van het gebied zagen we weer enkele opportuniteiten zoals bestaande constructies, speciale bomen,… Deze werden dan ook mee opgenomen in onze WP’s zodat we een deel van de WP’s uit Witch K-Night I konden hergebruiken maar ook enkele totaal nieuwe in het leven riepen. Na een 4-tal maanden werd dan opnieuw de listing ter goedkeuring naar de reviewer gestuurd. Een dag later waren de eerste FTF-hunters weer daar. 29 juni 2013 was het, een nacht waarbij je maar een 6-tal uurtjes hebt om de missie te voltooien. Velen moesten dan ook noodgedwongen stoppen bij het horen van het hanengekraai en later terugkeren. Maar terugkomen deden ze: vanaf het moment dat men een aantal WP’s voltooid heeft wil men alles zien en natuurlijk met eigen ogen de veelbesproken stashbox vinden en openen.

Ondertussen zijn we 3,5 jaar verder en staat de winter weer voor de boeg. De lange nachten zorgen er weer voor dat de agenda op de listing goed gevuld geraakt en dat we (Balthazaar, Melchior en ikzelf) bijna wekelijks weer mogen kennis maken met de geocachers die van heinde en verre afzakken naar het mooie Geel-Bel om de heks te pakken te krijgen. Een aantal rijden enkele uren om hier hun 1000ste of 5000ste cache te mogen loggen en daar hoort soms een glaasje bij…

klinken

De toekomst

Een jaar geleden ontsproot het idee om een nieuwe (dag-)cache te plaatsen. Een voormalig militair domein in Geel werd opengesteld voor het publiek en al gauw hadden we ideeën te over om er terug een uitdagende multi van te maken. Het knutselen kon weer starten en na een paar maanden mocht de reviewer weer zijn goedkeuring geven. ‘Het Engels Kamp’ was geboren. Het aantal favorieten en de mooie logs stemt ons zeer gelukkig. Het toont aan dat men onze geocaches waardeert.

En wie weet, misschien dat er in de toekomst nog wel volgen..

Blog geschreven door KNuyts