Boekenruilkastjes en geocaches

Tijdens de afgelopen maanden verhuisden onze kinderen allemaal terug naar huis, om hier bij ons thuis in “Corona-lockdown” te gaan. De eerste dozen en manden die ze in de auto stapelden toen we hen in Leuven op gingen halen, waren tot bovenaan gevuld met boeken. Die kregen hier terug een plekje, opgestapeld in een hoek van de kamer. Wij zijn lezers, alle 5 en we zijn weg van boeken. Dat mijn kinderen eveneens door de leesmicrobe gebeten zijn is een zegen, zij roven niet enkel mijn boekenkast leeg, maar ik doe ondertussen hetzelfde met die van hen. Die boeken zijn een kostbaar bezit, ze openen onze blik, laten ons dromen, voeren ons mee naar andere werelden en troosten onze ziel. Daarom koesteren we hen ook. Maar toch, op een bepaald moment heeft een boek zijn rol vervuld en is het tijd om het te laten gaan.

Ruilboekenkastje

Daarom installeerden we in 2014, ter gelegenheid van een feestje een ruilboekenkastje voor onze deur. Wij doopten het “de kleine boekerij”, omdat de mensen in ons dorp de plaatselijke bibliotheek “de boekerij” noemen en wij die naam erg treffend vinden. Het idee is dat we het vullen met een rij boeken waar wij afscheid van nemen, buren, dorpsgenoten en voorbijgangers kunnen een boek meenemen en als ze zin hebben een ander boek in de plaats zetten, zo gaan de boeken op tocht. Dit concept hebben wij niet zelf bedacht, in de Verenigde Staten was het al langer populair, daar waren “free little libraries” al langer een hit.  Tijdens onze reizen naar Duitsland ontdekten we  boekenhuisjes of boekenruilkoffers  op de meest verrassende plekken. Ik draag steeds een boek met me mee om te ruilen. Dat leverde al heel wat leuke gesprekken, fijne ontmoetingen en vooral boeken die nieuwe werelden openden op!

Nadat we onze kleine boekerij met de nodige luister ingehuldigd hadden, stond een enthousiaste buurman voor de deur. Hij speelde al een tijdje met hetzelfde idee. Enkele weken later stond ook bij hem een boekenkastje voor de deur. In diezelfde periode ging het hard, overal in de lage landen verschenen zulke boekenkastjes. In Nederland zijn ze bekend als Minibieb, een overzicht van de vele boekenruilkastjes die in België zijn verschenen vind je hier, wereldwijd is het overzicht van Little Free Library wel interessant.

Ook onze vrienden gingen aan de slag met een minibieb

Ondertussen openden ook vrienden, kennissen en collega’s een boekenruilkastje, ik laat hen even aan het woord.

Cindy uit Mol is de trotse bezitter van een kastje voor haar deur. Als bibliotheekmedewerker vindt ze het ruilprincipe, waardoor één boek meerdere lezers kan bereiken erg belangrijk. Boeken doorgeven is namelijk veel duurzamer dan boeken kopen en bewaren. Bovendien vindt niet iedereen de weg naar de bibliotheek volgens haar. Boekenruilkastjes kom je daarentegen gewoon zomaar op straat tegen, ze zijn er voor iedereen. Cindy is zelf vaak verrast door de boeken die ze in haar kastje vindt, daardoor las ze mooie boeken waar ze zelf niet meteen naar zou grijpen. Een ruilbibje is ideaal om boeken meerdere levens te geven en meer mensen te inspireren en te laten wegdromen vindt ze.
Het boekenruilkastje van Cindy kan je ontdekken via deze FB-pagina ruilbib Ginderbroek

Leen uit Tongerlo werd er altijd bijzonder vrolijk als ze onderweg een boekenruilkastje tegenkwam. Hoe meer ze er ontdekte hoe vaker ze dacht: “dat wil ik ook”. Ze vindt het ontzettend fijn om boeken die ze zelf gelezen heeft door te geven en als leerkracht Nederlands is ze ook erg nieuwsgierig naar wat anderen graag lezen. Bij het kastje van Leen ligt de focus op recente boeken. Zelf stopt ze boeken in het kastje die de laatste jaren verschenen zijn. De laatste tijd houden ook de bezoekers van het kastje daar meer rekening mee en zetten ze enkel recente boeken terug in het kastje. Dat waardeert Leen zeer.
Het boekenkastje van Leen vind je in Aarthof in Tongerlo, je leest er meer over op deze pagina: Ruilboekenkast Aarthof

Mini-bibliotheken met geocaches

Buurman Johan is een reiziger in hart en nieren. Hij leerde de ruilboekenkastjes kennen tijdens een tocht door Alaska. Hij wilde als één van de eersten ook in België een ruilboekenkastje openen, dat was nog een blinde vlek op de internationale kaart toen.  Hij vindt het avontuurlijk en spannend om boeken gratis en voor niks met onbekenden te ruilen en te delen. Kort na de opening van zijn ruilbibliotheekje heeft hij er een nepboek ingestopt met daarin een geocache. Die geocache had aanvankelijk enorm veel succes en zijn kastje kreeg door de cache heel wat extra bezoekers. Geocaching zorgde voor een succesrijke kruisbestuiving met Little Free Library en op de website van Geocaching verschenen erg veel favorieten-punten. Uiteindelijk kreeg Johan te maken met vandalisme. Zijn geocache werd op zeer korte tijd verschillende keren gestolen en het werd duidelijk dat iemand problemen had met het succes van de cache. Met pijn in het hart besloot hij om zijn boekenkastje open te houden zonder cache.
Zijn kastje staat net als dat van ons in de Dijkstraat in Dessel. Via Kleine Boekerijkes Dessel kan je ons volgen.

Manu uit Hulsen is leerkracht, geocacher, strip- en spelletjesliefhebber. Met zijn boekenkastje wilde hij graag 2 van zijn hobby’s combineren: stripverhalen lezen en Geocaching. Daarom maakte hij van zijn boekenruilkastje een stripruilkast. Bij hem voor de deur worden enkel strips geruild. Om wat extra volk naar zijn ruilkast te lokken maakte hij er een voortuincache van. 2 vliegen in 1 klap!
De cache van Manu vind je kan je in Hulsen terug vinden (GC6ZJAJ)

In Vlaanderen zijn er verschillende boekenruilkasten met een geocache in verborgen. Deze konden wij alvast vinden, maar er zijn er zeker en vast nog meer.

Uustakker H LiteratuurGC7F1BJ
Boekenwurm 📖GC6KZFP
Piep-BiebGC82H4B
Little free library: comicsGC6ZJAJ
BoekenkastGC83WZJ
De BoekenwormGC8CVX8
De BoekerijGC7G6C6
Boekentil Erps-KwerpsGC7HTV0
Kan jij de geocache spotten in deze boekenruilkast?

Ben je zelf nieuwsgierig geworden? Ga eens op zoek naar een boekenruilkast in je buurt, of stop bij je volgende geocachewandeling een boek in je rugzak. Misschien kom je onderweg wel een kastje tegen waar je je boek kan ruilen? Wil je zelf een boekenkast installeren, dan heb ik in dit bericht alle tips voor jou verzameld.

Lies
Villa Lisa

5 reacties op “Boekenruilkastjes en geocaches”

  1. Ik heb zelf ook een boekenkastje staan “Straat-Bib” genoemd in de Graevenstraat in Bree (Limburg). Mensen mogen hier ook boeken inleggen, die zijzelf niet meer gebruiken.
    Ik vind het leuk om voor iedereen, van jong tot oud, boeken te kunnen aanbieden, van zeer wisselende genres, en hen zo veel leesplezier te bezorgen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.