Toen ik een zevental jaar geleden op een surprise avond in begin december een uitgehold boek kreeg met leuke cadeautjes, deed ik nog niet aan geocaching. Toch bewaarde ik het uitgeholde boek. Als juf weet je maar nooit wat je er nog eens mee kunt. Toen ik, via een vriendin in 2016 aan het geocachen sloeg, duurde het niet zo lang of ik maakte ook mijn eerste eigen cache. Dicht bij huis, niets bijzonders én zeker geen bijzondere cachecontainer.
Toen ik bij een opruimactie op zolder het uitgeholde boek weer tegenkwam, borrelde er bij mij gelijk een idee op voor nóg een cache. Maar ja, dan moet je wel een goede locatie hebben voor zo’n cache. En die had ik niet. Maar het idee zat in mijn hoofd en daar bleef het sudderen. “Ooit”, dacht ik… “ooit”.
Zelf een boek-cache maken
Benodigde tijd: 2 dagen
In de volgende stappen beschrijven we hoe je zelf een zogenaamde boekcache kan maken.
- Zoek een goed boek
Je zoekt allereerst een boek dat voldoende dik is om uit te hollen, liefst met een harde kaft. Neem alsjeblieft niet een boek dat je partner net aan het lezen is, dat geeft zo’n heisa. Een kringloopwinkel heeft vaak een ruime keus!
- Verzamel het andere materiaal
Wat heb je nog meer nodig? Nou, een scherp hobbymesje, een liniaal (liefst een metalen), lijm die onzichtbaar opdroogt, een kwastje en vershoudfolie. Ja, dat klinkt gek, maar je hebt het echt nodig.
- Keuze maken: waar begin je
Dan ga je aan de slag. Je wil natuurlijk dat het zoveel mogelijk op een echt boek lijkt, dus je slaat het boek open en bepaalt op welke pagina je de uitholling wil laten beginnen. Laat zeker enkele pagina’s over.
- Kader gebruiken
Dan kies je hoe groot je uitholling moet zijn. Het is heel handig om het kader van de tekst te gebruiken, dan heb je gelijk een rand waarlangs je kunt snijden.
- Geduldig uitsnijden
Om het hele boek uit te hollen ben je dus wel een poosje bezig. Een echt geduld werkje dus! Zeker als je een lekker dik boek hebt genomen. TIP: sommige mensen boren een gaatje in de 4 hoeken van hun kader, zodat je iets makkelijker kan uitsnijden.
- Voorbereiden voor het plakwerk: de vershoudfolie
Als je boek is uitgehold, plak je eerst de achterkant tegen de laatste bladzijde aan. Je kunt ervoor kiezen om bladzijde voor bladzijde dan aan elkaar te plakken, maar dat is een hels karwei en het resultaat is rommelig uitziende bladzijden wanneer je het boek vanaf de zijkant bekijkt. Het is beter om een andere manier te gebruiken. Daarvoor leg je vershoudfolie op de eerste uitgeholde bladzijde. Je slaat het boek dicht en vouwt de vershoudfolie om de voorkant van het boek. (De niet uitgesneden bladzijden én de kaft zitten nu in vershoudfolie verpakt.)
- En lijmen maar!
Vervolgens doe je lijm aan de zijkant van het boek. Dit smeer je over de hele zijkant uit met een kwastje. Hetzelfde doe je ook aan de boven en onderkant van het boek. Maar ja, dan zit de buitenkant straks wel vast, maar de binnenkant niet. Je moet dus ook de randen van de uitholling op dezelfde manier aan elkaar lijmen.
- Goed aandrukken
Als je alle randen op deze manier hebt ingesmeerd met lijm, moet het geheel natuurlijk drogen. Met de vershoudfolie nog steeds om het begin van het boek, leg je het boek weg. Zet er gedurende een nacht en een dag iets zwaars op, zodat de bladzijden goed aan elkaar hechten en de lijm droogt.
- Folie verwijderen
Hierna kan de folie eraf en is je boekcache klaar om er de benodigde geocache spullen in te stoppen.
Waar beter verstoppen dan in een … minibieb
Tijdens de Corona-crisis, was daar het moment. Tijdens de intelligente lockdown sloten horeca, winkels en ook bibliotheken hun deuren. Op facebook kwam een bericht voorbij van vrienden uit Brabant. Ze waren een oud-konijnenhok om aan het bouwen tot minibieb. Zo konden kinderen en volwassenen tóch blijven lezen tijdens de crisis. Een like van mij, want lezen is leuk en belangrijk.
Een paar weken later vertelde m’n vriendin dat iemand haar gezegd had, dat een minibieb een leuke plek voor een geocache zou zijn. “Enne… jij doet daar toch aan…?” “Euh, ja, maar je woont 140 kilometer verder… dan zou jij onderhoud moeten plegen.” “Is dat moeilijk?” “Nou, nee… van tijd tot tijd kijken of alles in orde is en zo nodig het logboek vervangen”
En daar was het moment. Hier kon het uitgeholde boek gebruikt worden. Met informatie van de vrienden een mooie cachelisting gemaakt. Een voorraad logboekjes gekocht. Wat woodies van mezelf om in de cache te stoppen. En toen was het wachten… wachten tot we weer bij elkaar op bezoek mochten. Eindelijk was het zover. Eind juni konden we, in de tuin weliswaar, omdat we daar voldoende afstand konden houden, drie verjaardagen inéén vieren en gelijk de cache plaatsen. Het duurde een halve dag voordat de cache online kwam. En een half uur voor de eerste log.
Er wordt nu vrolijk heen en weer ge-appt dat er cachers zijn of waren. Soms worden er ook verse boeken voor de bieb meegebracht door cachers. En mijn vrienden… die denken erover om ook te gaan geocachen!
Veel plezier met zoeken GC
Erg leuk idee, maar hoe voorkom je dat een niet geocasher jou cache boek mee neemt in de veronderstelling dat het een leuk leesboek is?
Ik heb dit 2 maanden terug ook gemaakt. Aan de binnenkant de standaard ‘dit is een geocache etc etc’ tekst, met mijn e-mail adres voor als het boek onverhoopt wordt meegenomen door iemand die er niet eerst even in kijkt
Ik heb al gezien dat het boek voorzien werd van een andere kaft, waardoor je niet kan missen. Een titel die geocache-gerelateerd is, lijkt mij een idee.