Geocachen in Merelbeke Flora

De Flora is het meest noordelijke gedeelte van Merelbeke, grenzend aan Melle Vogelhoek en het Gentse Gentbrugge. De Flora wordt in het zuiden gescheiden van Merelbeke Centrum door de ringvaart met zijn gekende sluizencomplex. In het westen vormt de Schelde met onder meer de plezierjachthaven de grens tussen Gent en Merelbeke.

De Flora behoort tot de stedelijke rand van Gent, maar vele groene zones maken het toch aantrekkelijk om hier te wonen. Naast de vele wijkparkjes en corridors vormen het Liedermeerspark en het – deels publiek toegankelijke – kasteeldomein Ten Berg twee groene longen voor fauna, flora en inwoners. Vele kleine wegels en trage wegen maken het tevens mogelijk om je te voet of met de fiets rustig en autoluw te verplaatsen.

Sluizen MerelbekeTijsluis Merelbeke

De sluis in Merelbeke kan je helemaal onderin Merelbeke Flora terugvinden. De sluizen van Merelbeke vormen ook de scheiding tussen Merelbeke Flora en het centrum van Merelbeke. De sluis van Merelbeke is gelegen op de Ringvaart en wordt ook wel de Tijsluis van Merelbeke genoemd. Deze sluis meet 180m x 18m. Naast de sluizen van Merelbeke ligt ook de R4, de ring rond Gent die vanaf Merelbeke de Ringvaart volgt tot in Evergem.

 

Onze-Lieve-Vrouw van de Rozekranskerk

Kerk Merelbeke FloraIn Merelbeke Flora is de kerk het meest gekende gebouw. De Kerk van Merelbeke Flora torent hoog uit en kan je op vele plaatsen vanuit Merelbeke Flora spotten. Deze kerk behoort tot het dekenaat van Ledeberg en het bisdom Gent. Eucharistievieringen in de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozekranskerk in Merelbeke Flora zijn er op zaterdagavond om 17u.

Een 50-tal meter voor de kerk van Merelbeke Flora kanLauwer-Rouw-Krans Merelbeke Flora je het kunstwerk Lauwer-Rouw-Krans terugvinden. Dit kunstwerk is gemaakt door Niko Van Stichel en Lut Van De Bos en kwam er door een wedstrijd georganiseerd door de Provincie Oost-VLaanderen en Radio 2. Merelbeke Flora won de wedstrijd om de Lauwer-Rouw-Krans, mede dankzij het Wereld Oorlog 2 verleden van de wijk waarbij het station nabij Merelbeke Flora gebombardeerd werd.

Liedermeerspark

De groene long van Merelbeke Flora kan je in het Zuid-Westen terugvinden. Het Liedermeerspark in Merelbeke is gekend voor zijn 3 vijvers waar veel joggers hun benen kunnen strekken. Dit park in Merelbeke vormt een buffer tussen de Industriezone rond de Ghelamco Arena en de Liedermeerswijk, de woonzone naast het Liedermeerspark. In het park is er ook een speeltuin voor de kinderen met aanpalend de chalet van het Liedermeerspark, met de mooie naam ‘Het Pientere Waterhoentje’. Deze chalet in het Liedermeerspark is vanaf april tot en met september open vanaf 11.00 tot en met 18.30 uur (en op vrijdag tot 20.00 uur), op maandag en dinsdag is het Pientere Waterhoentje gesloten. In het laagseizoen vanaf oktober tot en maart is de chalet in het Liedermeerspark open van 14.00 tot 18.00 uur (op zondag reeds open vanaf 11.00 uur) en is het gesloten op maandag, dinsdag en donderdag.Liedermeerspark Merelbeke

Kasteel Ten Berg

 

Ten Berg
Een minder gekend parkje in Merelbeke Flora is Ten Berg in de Bergstraat in Merelbeke, op het hoogste punt van Merelbeke Flora. Dit park is opgedeeld in een publiek en een privaat gedeelte. Dit privaat gedeelte is voornamelijk bedoelt voor vakantiegangers die een bungalow bij CJT Merelbeke gehuurd hebben. Het publieke gedeelte van het park vind je vooraan links en rechts van de parking van het kasteeltje. Ten Berg Merelbeke huisvest ook de Sint-Hubertus scouts van Merelbeke, deze zal je herkennen aan de paars-rode dassen die ze rond hun nek hebben hangen. Scoutsgroep Sint-Hubertus Merelbeke heeft zijn activiteiten iedere zondag tussen 14.00 en 17.00 uur voor de kleinsten (7-12 jarigen) en tot 18.00 uur voor de ouderen (12+).

Vogelasiel Merelbeke

Vogelasiel Merelbeke

In Merelbeke Flora is aan de rand van het Liedermeerspark ook het vogelasiel van Merelbeke terug te vinden. Dit is een opvangcentrum voor wilde dieren die hier kunnen herstellen en later terug in de vrije natuur losgelaten worden. Wanneer je in de Liedermeersweg het vogelasiel van Merelbeke passeert, zal je een hulpbox vinden waar je gewonde dieren kan achterlaten. Daarnaast is er ook een grote kooi waar vogels kunnen revalideren, deze kan je vanaf de straat spotten. Een rondleiding in het vogelasiel is mogelijk op aanvraag voor groepen, zeker de moeite voor een schooluitstap in combinatie met een bezoek aan het Liedermeerspark.

Jachthaven Merelbeke

 

Jachthaven Merelbeke

In Merelbeke is er naast het Liedermeerspark ook de Merelbeekse jachthaven waar enkele pleziervaartuigen aangemeerd liggen. Ook kan je hier Yachting Merelbeke terugvinden. Yachting Merelbeke is een watersportvereniging dat voornamelijk toervaarten doet. Vanuit de jachthaven van Merelbeke kan je eenvoudig via de Schelde Gent binnenvaren. Om de jachthaven van Merelbeke binnen te varen kan je via de Merelbeekse sluizen de oude Schelde-arm in Merelbeke nemen tot de E3 sluis. Yachting Merelbeke is ook bereikbaar met de wagen op het adres Sluisweg 1 in Merelbeke.

 

Sportpark FloraSportpark Flora

In de Koestraat in Merelbeke kan je het sportpark Flora terugvinden. Naast de kantine kan je hier 2 voetbalvelden terugvinden, een skatepark en een terrein dat voornamelijk voor atletiek gebruikt wordt. De atletiekvereniging Stax Merelbeke vindt hier ook zijn uitvalsbasis en traint hier op maandag, woensdag en zondag. Naast het atletiek in Merelbeke door atletiekclub Stax wordt hier ook gevoetbald door liefhebbersverenigingen zoals de Yellow RIskers en FC Flandria.

Station Merelbeke

Merelbeke station ligt eigenlijk net buiten Merelbeke Flora. Het station van Merelbeke ligt namelijk op het grondgebied van Merelbeke. Een beetje een verwarrende situatie, maar dit is het punt waar 3 gemeenten (Gentbrugge, Melle en Merelbeke) samenkomen. Vanuit het station van Merelbeke rijden er verschillende treinen naar het station van Gent Sint-Pieters, Brussel, Tongeren en Geraardsbergenvia spoorlijn 50. Merelbeke station ligt vlakbij het treindepot van Gentbrugge waar treinen gestald zijn die niet in dienst zijn.

Station Merelbeke

Geocaches in Merelbeke Flora

In Merelbeke Flora liggen ook een aantal geocaches, de kwaliteit van deze geocaches is goed aangezien het geen simpele pottekes achter een boom zijn.

  • Sluizencomplex Merelbeke: Deze geocache ligt er al sinds 2009 en is de oudste in Merelbeke Flora. Een leuke multi aan de Sluizen van Merelbeke.
  • Condori vindt een toren: deze inventieve traditional geocache moet je zeker eens gezocht hebben.
  • VP: deze cache ligt verstopt in een groene long van Merelbeke Flora, het Ten Berg parkje
  • Rikketikketij, ra, ra, ra, wie zijme wij? Extra 2: Een geocache van de Gentsche Geokasjing Sosseseteit die intussen al veel navolging heeft gekregen.
  • Toeval?: een leuke multi in het Liedermeerspark
  • Sanders schatjacht: nog een multi cache in het Liedermeerspark in Merelbeke
  • GGG – LEE swatchball: Een puzzelcache die gelegd werd tijdens het eerste event van de GGS.
  • … Daarnaast zijn er nog enkele mysteriecaches die in Merelbeke Flora hun eindbestemming hebben.