De stad Dendermonde heeft een lange geschiedenis, elkeen kent wel het Ros Beiaard. Vroeger ging het Ros Beiaard uit op onregelmatige tijdstippen, enkel bij bijzondere feesten. Sinds 1990 is het om de 10 jaar. Alleen al de Onze-Lieve-Vrouwekerk is zeker de moeite om te bezoeken, hoewel de stad in 1914 zo goed als volledig vernield werd zijn de klokken nog steeds de originele uit 1466! Ook het Belfort en de bijhorende Lakenhalle verdienen zeker een bezoekje als je in Dendermonde bent.
Ook tijdens de wereldoorlog speelde Dendermonde zijn rol. In Dendermonde was immers de laatste brug te vinden over de Schelde (in Temse was er toen enkel een spoorwegbrug) en dus wilden de Duitsers hier snel oversteken om het Belgisch leger in Antwerpen te omsingelen. Om het leger tijd te geven om te evacueren werd Dendermonde opgeofferd.
Ommegang 2020
In 2018 was er al het plan om iets te doen i.v.m. de Ros Beiaard ommegang 2020. Een geocachereeks om toe te leven naar de hoogmis van Dendermonde: de Ros Beiaard ommegang. Al mag er geen directe link zijn, het idee groeide en nam steeds vastere vorm aan. Uiteindelijk heb ik die toen niet gelegd wegens minder positieve ervaringen tijdens het geocachen. Een geocache terugleggen zoals gevonden lijkt een simpele regel maar is blijkbaar te moeilijk voor sommigen. ’t Is helaas een donkere schaduw over het geocachegebeuren de dag van vandaag…
Door Covid19 werd de Ommegang van 2020 afgelast. Maar het idee van een geocachereeks komt terug boven water, laten we het toch eens een kans geven 😊
Geo-art van het Ros Beiaard
Het idee om een geo-art te maken was er snel en hoe kan je Dendermonde beter op de kaart zetten dan met een go-art van het Ros Beiaard. De tekeningen die waren er snel, en nu … omzetten naar coördinaten? Decimaal rekenen werkt het makkelijkst. Rekenen met decimale en minuten is niet zo evident, dat is zoals duim/voet/elleboog: onmogelijk om daar mee te rekenen. Het werkt makkelijker met Decimale graden (DD) die dan nadien omgezet worden naar DMM. Dus op ruitjespapier een tekening maken, linksbeneden is 0,0 en zo van alle punten xy bepalen, omzetten naar afstanden en dan optellen bij het startpunt van de geo-art. Dat werkt heel vlot voor mij. Enkel nog omzetten naar het juiste formaat en hop ik was hiermee al klaar.
Raadsels voor Thenremonde
De geo-art bestaat uit 34 geocaches, dus moesten we ook aan de slag om 34 raadsels te maken. De raadsels gaan allemaal over de stad Dendermonde en zijn eerder informatief en leuke weetjes over de stad. De meeste van deze raadsels zijn vlot op te lossen en je kan altijd terugvallen op de CO om een hulplijntje uit te sturen natuurlijk.
De geocachereeks gaven we ook de toepasselijke naam Thenremonde. Dat is de oudste verwijzing naar de stad Dendermonde in het jaar 1087 door de toenmalige heer Rainghotus de Thenremonde.
Schatkistjes: de fysieke containers
Er is bewust gekozen voor simpele schatkistjes. Even was er het idee om met een 3D printer paardjes te maken, maar de ervaring leert dat mooie schatkisten helaas snel kunnen verdwijnen. We kozen voor geocaches met kleuren die maken dat ieder deze makkelijk kan vinden. Per slot is er de mooie omgeving met rust en stilte: dat vonden we voor deze geocachereeks belangrijker.
Zelf op zoek gaan naar Thenremonde?
Dendermonde en omgeving behoort tot de meest verstedelijkte gebieden in Vlaanderen, maar hier kan je toch nog wat rust vinden. We konden een leuke wandeling samenstellen van 11 kilometer (+ 2km als je parkeert onder de brug). De route kan je even goed met de fiets doen, op een paar honderd meter na is alles verhard.
Na publicatie kwamen er meteen heel wat enthousiaste geocachers de geocaches van de Thenremonde reeks zoeken. Het is zelfs overrompelend om te zien dat zoveel bezoekers intussen al gepasseerd zijn: na 1 maand moesten we al nieuwe logboekjes voorzien. In totaal zal je 34 geocaches moeten zoeken, de eerste van deze reeks: GC8XBWF
Blog geschreven door dmitry
WE HEBBEN DIE OPGELOST MAAR VINDEN DIE NIET MEER OP DE KAART IS DIE VOORLOPIG VERDWENNEN VOOR DE CORONA EN KOMT DIE TERUG AUB
Deze geo-art zit helaas al in het archief