Hoe moet je geocaches op je GPS zetten

Je hebt net een nieuwe GPS voor Geocaching aangeschaft en je vraagt je af hoe je een geocache op je gps moet zetten. Dat hangt er dus van af of je een premium lid bent of niet. Hieronder leggen we jou uit hoe je eenvoudig een geocache op je gps kan plaatsen.

Geen Premium lid: GPX bestand downloaden

Wanneer je geen Geocaching Premium lid bent, dan is de enige optie om geocaches naar jouw gps te sturen via een GPX bestand.


Wat is een GPX bestand?

Een GPX bestand is gemaakt voor GPS-toestellen: deze hebben allen een GPX extensie. In zo’n GPX bestand kunnen routes, waypoints en geocaches toegevoegd worden. Bijvoorbeeld bij een geocache worden de coördinaten, waypoints en beschrijving meegestuurd in een GPX bestand.


Dit GPX bestand kan je vinden op de pagina van iedere geocache op de Geocaching.com website en bevat de naam, beschrijving, (publieke) additionele waypoints, hints en de 20 meest recente logs van de geocache.

  1. Als niet premium lid kan je een GPX bestand van individuele caches downloaden.
  2. Sluit jouw GPS aan met jouw computer (meestal via een USB kabeltje).
  3. Plaats het GPX bestand dat je gedownload hebt in de juiste map op het toestel. (bijvoorbeeld bij een Garmin GPS plaats je het bestand in de NewFiles folder)

Wel Premium lid

Wanneer je een Geocaching premium lid bent, dan heb je het voordeel dat je meerdere geocaches tegelijkertijd op je GPS kan plaatsen. Dat kan je doen door een Geocaching lijst of een Pocket Query te maken op de Geocaching website.

👉 Via een Geocaching lijst

Een Geocaching lijst is handig omdat je hier de caches kan toevoegen die je op een dag/reis/ooit wil doen en alle geocaches van die lijst in 1 keer kan downloaden. Ontdek hoe je een Geocaching lijst kan maken.

Hoe maak je een Geocaching lijst?

  1. Log in op Geocaching.com
  2. Ga naar het gedeelte waar je een Geocaching lijst kan maken.
  3. Voeg geocaches toe aan je Geocaching lijst (via de cachelisting-pagina of via de Geocaching kaart zelf)
Op de cachepagina zelf zie je in de rechterkolom ook een mogelijkheid om een geocache aan een lijst toe te voegen.
Via de Geocaching kaart kan je simpel een geocache aan je lijst toevoegen door op de knop links te klikken.

Hoe plaats je een Geocaching list op je GPS?

Eenmaal je een Geocaching lijst gemaakt hebt, kan je jouw eigen Geocaching lijsten bekijken en kan je ook deze lijst met geocaches op jouw GPS plaatsen.

  1. Log in op Geocaching.com
  2. Ga naar jouw eigen Geocaching lijsten
  3. Klik op de cirkel met de 3 puntjes in (helemaal rechts onder actions) van de Geocaching lijst die je wil downloaden.
  4. Download nu je GPX bestand/ Heb je een Garmin GPS-toestel: dan kan je jouw lijst ook rechtstreeks op je toestel plaatsen.
Jouw Geocaching lijsten waarbij je eenvoudig het juiste bestand kan downloaden.

👉 Via een Pocket Query?

Met een Pocket Query kan je op basis van verschillende filters (zoals soorten geocaches, plaats van geocache, grootte van geocache, …) een zoekopdracht maken die jou als resultaat een lijst bezorgt van geocaches. Deze lijst kan je in bekomen als een GPX file of een LOC file dat naar jouw mailadres gestuurd zal worden. Lees alles over Pocket Queries.