LAB-Art Atomium

Wat is LAB-art?

Een LAB-art is een verzameling van Geocaching Adventure Lab caches die een kunstwerk of een woord vormen op een kaart.

Hoe werkt een LAB-art?

Je kan alle Adventure Labs van een lab-art individueel zoeken met de bijhorende Adventure Lab app. Om een Adventure Lab te voltooien moet je met jouw smartphone op de locatie bevinden. De instructies van iedere Adventure Lab kan je online terugvinden via de AL app en zo kan je ontdekken op welke vragen je een antwoord moet geven..

Wat is het verschil tussen GEO-art en LAB-art?

Een geo-art wordt gemaakt met de verschillende soorten geocaches en een lab-art wordt gemaakt met adventure Labs. Een bijkomend verschil is dat een geo-art enkel te vinden is op de Geocaching kaart. Een lab-art kan je dan weer enkel met een smartphone bekijken: op de kaart met Adventure Labs of op de Geocaching kaart.

Nadat er in Nederland reeds enkele lab-arts verschenen, komt deze trend ook overgewaaid naar België. Sinds kort wordt er door heel wat mensen samengewerkt om het Atomium op de Adventure Lab kaart te plaatsen. De lab-art Atomium wordt georganiseerd door AnspireCrew en _Danoontje.

Het idee van de Atomium Lab-Art

Bij Dany (_Danoontje) broeide al een paar maanden het idee om een lab-art te maken in België. Dus werd er eens een avondje gebrainstormd met An (AnspireCrew). Al vlug kwam het idee om een gekend symbool te maken. En dan kwam Noreen (_Danoontje) met de vraag, wat is er meer Belgischer dan het Atomium? Voila, het idee was geboren: een lab-art in de vorm van het Atomium, centraal gelegen op het Atomium. 

Het idee was wel geboren, maar er moesten toch nog eerst wat voorbereidingen gedaan worden. De lab-art moest worden uitgetekend, zodat we coördinaten hadden voor alle icoontjes. We moesten ook nadenken over instructies zodat alles duidelijk was voor de geocachers die eraan wilden meewerken: zo is er intussen ook een videotutorial en stappenplan gemaakt hoe je zelf een Adventure Lab kan maken. En omdat we in België zijn, moesten we ook zorgen voor vertalingen, want iedere CO mag de Adventure Lab maken in de taal van zijn/haar voorkeur.

Nadat onze voorbereidingen klaar waren, werden er al eens wat bekenden aangesproken of ze niet wilden meewerken. Wat een reacties! Op een paar weken tijd hadden we al meer dan 40 geocachers bereid gevonden om één of twee credits te gebruiken voor onze lab-art van het Atomium.

De geboorte en een babyborrel

We wilden graag een start maken door alle labs van de eerste bol gelijktijdig te publiceren. Dit gebeurde op zondag 13 november. Hierna is de lab-art beginnen te groeien en groeien. Ondertussen staan er al meer dan 100 Lab Adventures online.

Bij een geboorte hoort ook een babyborrel. Op zondag 27 november, 2 weken na de lancering van de eerste Atomium Adventure Labs, verzamelden een 75-tal teams aan het Atomium voor een klein feestje. Zoals het betaamd bij een geboortefeestje waren er ook suikerbonen. Vele teams maakten van de gelegenheid gebruik om verschillende van de gepubliceerde labs te loggen.

Wat kregen we de volgende dagen en weken leuke reacties. De meesten vonden het heel leuk dat er een thema was en zeiden dat ze nog wat weetjes over België hadden bijgeleerd bij het oplossen. En dat het een mooi initiatief was om geocachers te verenigen, zelfs over de taalgrenzen heen.

Ontdek Belgische weetjes via de Adventure Labs

Bijkomstig aan deze lab-art is het thema: alle Adventure Labs gaan in op het centrale thema België. Zo zijn alle vragen aan België gerelateerd en dat verbindt deze lab-art met elkaar. Over België kan je heel wat vragen stellen in verschillende onderwerpen: zo kom je ook nog eens wat te weten over dit landje. Je zal ongetwijfeld gekende onderwerpen tegenkomen zoals Belgisch bier en eten, maar ook onderwerpen die wat minder gekend zijn zoals Belgische uitvindingen of Belgen in de ruimte.

De vragen die gesteld worden in de Adventure Labs gaan alle richtingen uit. Zo zitten er meerkeuzevragen tussen, vragen die voor de meeste mensen parate kennis zijn, vragen waarvan het antwoord in de beschrijving zitten en vragen die je misschien toch wel even op het internet moet zoeken. En omdat iedere CO het in de taal van zijn/haar voorkeur mag maken, zijn de verschillende landstalen en het Engels ook vertegenwoordigd. Met een gezonde basiskennis en Google Translate zal dat beslist geen problemen vormen. Sommige Adventure Labs zijn bovendien meertalig, wat het natuurlijk makkelijker maakt.

De locatie van deze Adventure Labs is het Atomium in Brussel zelf: alle locaties van de Adventure Labs die bij deze Lab-art horen, kan je vinden op het plein aan de voet van het Atomium. Zo kan je op één plaats alle Adventure Labs oplossen.

Meewerken aan de Atomium Lab-Art

Je kan gerust nu al naar het plein onder het Atomium afzakken en de meer dan 100 Adventure Labs die er nu zijn proberen voltooien. Je zal merken dat je best even zoet bent hiermee.

Als je nu kijkt op de kaart, is de Atomium Lab-Art nog in opbouw. In totaal zijn er zo’n 200 Adventure Labs nodig om het Atomium te vervolledigen. Iedere Adventure Lab heeft idealiter telkens 5 vragen. We hebben dus nog wat hulp nodig. Beschik je over een credit en wil je meewerken aan deze lab-art? Mail dan naar [email protected] en vermeld je GC-naam.

Atomium Brussel

2 reacties op “LAB-Art Atomium”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.