Latitude Longitude: de basis van coördinaten

Geocaching is een locatiegebaseerd spel en dankzij een combinatie van allerhande cijfertjes en letters kunnen wij locaties bepalen op de aarde. Dat coördinatensysteem dat wij gebruiken (en dus ook Geocaching) is ook gekend als latitude longitude, of breedtegraden en lengtegraden in het Nederlands.

Interessant om het hier eens over te hebben: want op deze manier zal je jou beter kunnen positioneren op de aarde en coördinaten kunnen samenstellen. Verder kijken we ook naar enkele geocaches die op unieke coördinaten liggen.

Veelgestelde vragen over latitude longitude

Wat is longitude en latitude?

Longitude is de Engelse benaming voor lengtegraad en Latitude staat voor breedtegraad. Longitude en latitude worden gebruikt voor het geografische coördinatensysteem waarbij je posities en locaties op de aarde numeriek kan opmeten en communiceren via lengte- en breedtegraad. Dankzij de longitude en latitude kan ieder punt op de aarde numeriek weergegeven worden.

Wat is de breedtegraad (latitude)?

De breedtegraad geeft aan of je jou ten noorden of ten zuiden van de evenaar bevindt. Een breedtegraad varieert tussen 0° en 90°. Het zijn een soort van denkbeeldige lijnen rondom de aarde.

Wat is de lengtegraad (longitude)?

De lengtegraad geeft aan of je jou ten oosten of ten westen van de nulmeridiaan (= meridiaan van Greenwich) bevindt. Een lengtegraad varieert tussen 0° en 180°. Het is een denkbeeldige lijn die helemaal rond de aarde loopt en iedere lengtegraad gaat zowel door de zuidpool als de noordpool. Lengtegraden zijn ook gekend als meridianen

Wat is de evenaar?

De evenaar is de belangrijkste breedtegraad: deze verdeelt de aarde in het noordelijke en het zuidelijke halfrond. Alles boven de evenaar is het noordelijke halfrond en alles onder de evenaar is het zuidelijke halfrond.

Wat is de Steenbokskeerkring?

De Steenbokskeerkring is een bijzondere breedtegraad die ongeveer op 23°27′ zuiderbreedte ligt. Het is de hoogtste breedtegraad op het zuidelijk halfrond waar de zon loodrecht op de aarde kan staan.

Wat is de Kreeftskeerkring?

De Kreeftskeerkring is een bijzondere breedtegraad die ongeveer op 23°27′ noorderbreedte ligt. Het is de hoogtste breedtegraad op het noordelijk halfrond waar de zon loodrecht op de aarde kan staan.

Wat is de nulmeridiaan?

Dit is een bijzondere lengtegraad omdat deze 0° is. In 1984 werd de nulmeridiaan vastgelegd en deze loopt in Greenwich. Velen kennen de nulmeridiaan ook als de meridiaan van Greenwich, echter is dat een andere meridiaan die er heel dichtbij ligt.

Coördinaten worden gevormd door lengtegraad en breedtegraad

Posities op de aarde worden bepaald via lengte- en breedtegraad. De combinatie van beiden vormen coördinaten waarmee je op zoek kan gaan naar een punt op aarde. Zowel België en Nederland hebben uitsluitend Noord-Oosten coördinaten. In de tabel hieronder kan je zien tussen welke graden deze liggen.

BreedtegraadLengtegraad
BelgiëNoord 49° – 51°Oost 2° – 6°
NederlandNoord 50° – 53°Oost 3° – 7°

Iedere graad wordt verder nog opgedeeld in minuten en seconden om zo tot een nog preciezere plaatsbepaling te komen. Coördinaten worden echter op verschillende manieren genoteerd, je kan hier alles nalezen over coördinaten notatie en hoe je deze kan omzetten.

Weetjes over breedte- en lengtegraden

  • Goed om weten is dat de breedtegraad oploopt in België en Nederland hoe meer je naar het noorden gaat. Dit komt omdat breedtegraden geteld worden vanaf de evenaar, die 0° is. Dus hoe meer je naar het noorden gaat hoe hoger het aantal graden, tot maximaal 90°.
  • In Nederland en België gaat het aantal lengtegraden omhoog hoe meer je naar het oosten gaat. Dus hoe meer je naar rechts gaat op de kaart, hoe hoger de lengtegraad zal zijn.
  • Een andere naam voor lengtegraad is meridiaan.
  • Breedtegraden worden afgekort als NB = Noorderbreedte of ZB = Zuiderbreedte
  • Lengtegraden worden afgekort als WL = Westerlengte of OL = Zuiderlengte
  • In een coördinaat wordt eerst de breedtegraad (NB of ZB) genoteerd en dan de lengtegraad (WL of OL)
  • Hele breedtegraden liggen ongeveer 111 kilometer uit elkaar.

bijzondere coördinaten & geocaches

Zoals je ongetwijfeld wel weet zijn geografische coördinaten de basis voor het spel Geocaching. Deze coördinaten zijn immers jouw aanwijzing naar de posities waar de geocaches kunnen liggen. Geocachers zoeken de leukste plekjes uit om een geocache te verstoppen en bepalen de coördinaten van deze locatie. Sommige geocachers werken dan weer andersom en hebben hun geocache verstopt op heel bijzondere coördinaten. Tijd om eens te kijken naar enkele geocaches die op bijzondere coördinaten liggen.

🧭 Royal Observatory Greenwich Cache – GCK7HH

Deze virtuele cache brengt je naar een bijzondere plek: het Koninklijke Observatorium van Greenwich. Het is hier waar je de nulmeridiaan kan terugvinden die ook wel gekend is als de meridiaan van Greenwich die in 1884 bepaald werd. Echter als je op jouw GPS kijkt zal je zien dat de lengtegraad hier niet 0 is, maar dat deze ongeveer 100 meter naar het oosten ligt. Dat komt omdat de nulmeridiaan intussen verplaatst is.

Greenwich meridiaan

🧭 Confluence points

Weet jij wat confluence points zijn? Confluence punten zijn snijpijnten van hele lengte- en breedtegraden. In de Lage Landen kan je 10 van deze punten terugvinden. 2 van deze confluence punten liggen in Nederlands water en bij sommige van deze punten kan je een monument terugvinden. En natuurlijk liggen bij sommige van deze punten een geocache. Wij geven een overzichtje van de Belgische en Nederlandse confluentiepunten.

CoördinatenLandPlaatsGeocache
N53° 00.000 E5° 00.000Nederlandwater
N53° 00.000 E6° 00.000NederlandOpsterlandGC4R11X
N53° 00.000 E7° 00.000NederlandStadskanaalGCMQ8Z
N52° 00.000 E4° 00.000Nederlandwater
N52° 00.000 E5° 00.000NederlandBenschop
N52° 00.000 E6° 00.000NederlandVelpGC29PZY
N51° 00.000 E3° 00.000BelgiëKortemarkGC8KY3D
N51° 00.000 E4° 00.000BelgiëDendermonde
N51° 00.000 E5° 00.000BelgiëZichem
N50° 00.000 E5° 00.000BelgiëDaverdisseGC40
Overzicht van alle confluence points in Nederland en België

🧭 Noord – Oost – Zuid – West

In een eerder stukje op deze website zijn we al eens op zoek gegaan naar de meest noordelijke, zuidelijke, oostelijke en westelijke caches van België en Nederland. Interessant is om ook deze uiterste geocaches op te zoeken in de wereld. Goed om weten is dat de meest oostelijke en westelijke geocache dezelfde is aangezien dit op dezelfde lijn ligt.

Williams Island – GC60BX6

De meest noordelijke geocache van onze aardbol kan je vinden op een eilandje in Nunavut Canada. Vlakbij Alert, waar je de noordelijkst bewoonde nederzetting kan vinden, is er een klein eilandje waar je deze geocache kan terugvinden sinds 2015. Echter daar geraken is heel moeilijk: dat kan per boot in de zomer of een wandeling over het ijs in de vroege lente.

South Pole – GC7EEHD

Op de zuidpool staat een bord en aan dat bord kan je de meest zuidelijke geocache terugvinden die er op de wereld is. We zouden zeggen dat als je een bezoekje brengt aan het basecamp van de zuidpool je beslist deze cache moet loggen: het is slechts 5 minuutjes wandelen. Alleen kan het wel zijn dat jouw potlood bevriest vooraleer je kan schrijven.

In Today and Yesterday at the same time – GC7M0W4

Op de Antimeridiaan,dat is de meridiaan 180° Oost of West van de nulmeridiaan, deze ligt dus precies de andere kant van de aarde, kan je deze mysterycache meepikken. Leuk om weten is dat je met je ene hand kan terugkeren naar gisteren terwijl je met je andere hand vandaag bent. Deze geocache is dus zowel de meest oostelijke als westelijke geocache ter wereld. Ook in het Russische Wrangel eiland kan je de antimeridiaan vinden. Op deze plek kan je de Earthcache East Meets West (GC8CBY2) meepikken.

🧭 De evenaar, kreeftskeerkring en steenbokskeerkring

Enkele bijzondere breedtecirkels op aarde zijn de evenaar, de kreeftskeerkring en steenbokskeerkring. En natuurlijk hebben deze ook enkele geocaches op hun lijn liggen.

Evenaar

De evenaar oftewel de breedtegraad 0°. Verschillende caches hebben de evenaar gebruikt om er een geocache te verstoppen. Eentje ervan ligt precies op 0°.

Oriental EquatorGC854FNEcuador
Equator’s LineGC1NEP4Democratische Republiek Sao Tomé
The displaced EquatorGC4DC5NOeganda
Equator Globe CrossingGC7PVF2Kenia
Almost Equator CacheGC5C4CAKenia
EQUATOR LINE – LATITUDE 000º – MACAPÁ – MARCO ZEROGC4236NBrazilië
The Fake EquatorGC934AEcuador

Kreeftskeerkring

De kreeftskeerkring (ook wel gekend als Tropic of Cancer in het Engels) loopt door 18 landen. Verschillende geocachers vonden dit een ideaal thema voor een geocache te plaatsen: zo kan je in verschillende landen een cache vinden op of vlakbij de kreeftskeerkring.

Tropic Of Cancer 2014GC5FCBYSaoedi-Arabië
Tropic Of Cancer – One (The Pacman Cache)GC1APDYVerenigde Arabische Emiraten
Tropic Of Cancer – TwoGC1K64PVerenigde Arabische Emiraten
Great Circle (aka Tropic Of Cancer – Three)GC1XCNKVerenigde Arabische Emiraten
Tropic of CancerGCV480Bahamas
Tropic of CancerGC3Y008Verenigde Staten
Tropic of Cancer (WUHE) / 北歸 (舞鶴)GC4F8RVTaiwan
Tropic of Cancer (Western Pacific) / 北回歸線標誌碑GC252WNTaiwan

Steenbokskeerkring

De steenbokskeerkring (ook wel gekend als Tropic of Capricorn in het Engels) loopt door 11 landen en op deze lijn kan je ook enkele geocaches vinden. Hieronder alvast een greep uit de geocaches die je op de Steenbokskeerkring kan terugvinden: zoals je kan zien liggen er enkele caches in Afrikaanse landen, in Brazilië en Australië.

Tropic of CapricornGCZ54HNamibië
Tropic of Capricorn KhutseGC70YRCBotswana
Dendron R521 Tropic of CapricornGC15F2TZuid-Afrika
N1 Tropic of Capricorn road cacheGC15RDRZuid-Afrika
N1 Tropic of Capricorn EarthcacheGC231YCZuid-Afrika
Tropic of CapricornGC6PJZWZuid-Afrika
Tropic of CapricornGC4EYEFBrazilië
Tropic of CapricornGC885RBAustralië
Tropic of CapricornGC14FX8Australië
De Steenbokskeerkring gaat ook door Namibië

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.