AR caches: de toekomst van Geocaching?

Half juni zagen wij een nieuwe mysteriecache verschijnen: AR_Zwerfvuil onder de watertoren (GC7QPR0). Op zich niets bijzonders zou je denken, tot wanneer je de listing bekijkt: 

Een Geocaching experiment met AR! Tussen Juni en September 2018 kunnen cachers een mysteriecache maken die gebruik maakt van Augmented Reality. Onze aandacht was meteen getriggerd: nieuwe mogelijkheden voor de toekomst?

Wat is AR?

AR is de afkorting van Augmented Reality, in het Nederlands spreken we van Toegevoegde Realiteit. Op Wikipedia wordt AR omschreven als een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. Een bekend voorbeeld van AR is bijvoorbeeld het Pokémon Go spel, waarbij je met jouw smartphone rondloopt en op zoek gaat naar Pokémon om deze te vangen.

Dit experiment met AR van Geocaching is in combinatie met de Metaverse app (deze kan je via de cachepagina downloaden voor Android en iPhone). Via een QR code kan je de gegevens voor deze cache ophalen.

Zwerfvuil onder de Watertoren

Eenmaal het spel geladen is, test je dit best al even thuis of het werkt. Bij ons lukte het in begin alvast vrij vlot, tot we vastliepen. Zoals wel vaker het geval is, is het soms verstandig om je computer en in dit geval dus je smartphone even opnieuw te starten en inderdaad plots waren de problemen van de baan. Ook als we de voorgaande logs lezen, merken we dat er bij verschillende cachers enkele problemen opduiken. Gelukkig is er de vriendelijke CO Gentse Haviken die je – indien mogelijk – kan te hulp schieten.

Eenmaal alles werkt kan je afzakken naar de watertoren in Gentbrugge om deze AR cache te gaan zoeken. Het concept is vrij simpel: zoek vuilnis, sorteer deze in de juiste vuilbakken en in ruil krijg je codes waarmee je uiteindelijk de cache zal vinden. Het leuke is dat het vuilnis (gelukkig) enkel via AR op de smartphone zichtbaar is.

De cache op zich vrij vlot kunnen vinden en loggen en weer een ervaring rijker. Het is ook goed dat Geocaching HQ vrijblijvend feedback vraagt aan de geocachers via een formulier dat je in de cachelisting terug kan vinden. Wie weet zijn AR caches wel de toekomst van Geocaching?

Zelf experimenteren met Geocaching AR caches?

Ben je zelf ook benieuwd en wil je meehelpen met het Geocaching experiment met AR caches? Wereldwijd zijn er intussen 447 AR caches. Ook in België en Nederland wordt er mee uitgetest: zowel in België als Nederland zijn er intussen 6 Augmented Reality caches te vinden.

België

AR_Zwerfvuil onder de watertorenGC7QPR0Gentbrugge
AR_SignalizedGC7RCJHBorsbeek
AR_Hidden Creatures 1GC7RHM3Borsbeek
AR_Hidden creatures 2GC7RTG2Borsbeek
AR_Cromagnon.50GC7VDAVHechtel-Eksel
AR_50GC7VJ08Hechtel-Eksel
AR_De WarandeGC7XAEDWetteren
AR_Periodic TableGC802F4Ham-sur-Sambre

Nederland

AR_BEESTEN_IN_HET_BROEKGC7RPK9Rijen
AR_VroesenparkGC7XPHBRotterdam
AR_RotterdamGC7XA85Rotterdam
AR_Augmented Reality & Geocaching @ FlevolandGC7R3HFBiddinghuizen
AR_ Ga je mee op schatzoektocht?GC7FPZQAssen

2 reacties op “AR caches: de toekomst van Geocaching?”

    • Ja, er wordt gebruik gemaakt van andere technologie. AR is het toevoegen van dingen aan de werkelijkheid: is iets anders dan de cartridges waarmee je Wherigo speelt ;).

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.