Bewegende banners maken… P@je, hoe doe je dat ?

Voorwoord en geschiedenis

Geocaching banners worden in eerste instantie gecreëerd om de vaak ietwat saaie listings op te fleuren. Cachers die houden van een pronkend profiel maken er dan ook gretig gebruik van.

Meestal worden deze gelinkt aan de afsluiter van een rondje (i.e. de bonus) , maar het kan ook dienen voor een (moeilijke) cache en zelfs voor een TB, een geocoin of een event!

Maar na de teleurgang van Tinypics, zijn veel listings en profielen een triest slagveld geworden, en dit deels door lakse C.O.’s die hun afbeeldingen niet (meer) vervangen.

Het begon allemaal als een leuk tijdverdrijf : ik verdiepte mij in de materie en autodidactisch als ik ben, verwierf ik meer en meer kennis voor het maken van mijn banners. Af en toe maakte ik er eentje voor een bevriende C.O., maar dit groeide ongewild uit en ik kreeg zelfs aanvragen voor het maken van banners van compleet onbekende collega’s 😊.

Soorten banners

Voor banners bestaan er 2 grote groepen van afbeeldingen : de statische (zeg maar : niet bewegende) bvb. Png en Jpg-bestanden, en de dynamische (lees: geanimeerde bewegende) afbeeldingen die meestal een .gif extensie hebben.

De inhoud is echter meestal gelijklopend: je vindt er een GC-nummer als referentiepunt, de naam van het rondje, het thema als achtergrond en meestal ook de naam van de C.O. Ontdek hoe je jouw statische Geocaching banner kan maken en op je profiel kan plaatsen.

Tools

Ikzelf heb mij de voorbije jaren toegelegd op het maken van de dynamische banners: deze springen meteen in het oog en je kan er heel erg leuke dingen mee doen.

Hoe ik te werk ga is : ik zoek eerst een paar afbeeldingen op, waarvan ik een ontwerp in mijn hoofd heb. Daarna – afhankelijk van het doel dat ik wil bereiken – maak ik gebruik van Powerpoint en een screenrecorder, Photoshop of nog andere software.  Voor sommige prentjes moet ik de achtergrond verwijderen en transparant maken. Bij andere moet ik een gif maken (= een afbeelding die beweegt d.m.v. frames achter mekaar) of een bestaande afbeelding aanpassen. Deze layers meng ik dan om bewegende beelden over een statische achtergrond te gooien.

HTML

Als je banner klaar is, dient ie nog ergens opgeladen te worden om die zodoende in je listing op te nemen.  Gezien de server van geocaching.com enkel jpg’s en png’s ondersteunt, zijn bewegende gif-bestanden niet mogelijk. Hiervoor dien je gebruik te maken van een (eigen) webspace waarop dit wél kan. Eenmaal dat je deze URL hebt kun je verder met de publicatie van je banner.

Maar het oogt wel mooier in je listing als je ineens de volledige HTML code kunt vermelden, zodat men enkel maar copy/paste hoeft te doen in zijn eigen profiel.

Epiloog

Hoewel ik geen professionele designer ben, ben ik best wel trots op een paar realisaties 😊. Bekijk hier mijn portfolio.

Hopelijk is dit ietwat duidelijk en niet al te technisch uitgelegd. Voor vragen kun je altijd terecht op mijn geocachingprofiel P@je of via Facebook onder <P@je GC>.

1 reactie op “Bewegende banners maken… P@je, hoe doe je dat ?”

 1. Geachte P@je,
  Mijn GC naam is GPS Roefel en wil graag meer informatie over banners maken ik zou het geweldig vinden om een bewegende banner of meerdere te maken voor de mural serie in Goes.
  Ik heb nu van de week de GEO Art van de mural online gekregen en wil eigenlijk daar wat BANNERS voor maken ik wil gerust naar je toe komen om deze wijsheden eigen te maken, zie je dat zitten.
  Je kunt mij bereiken via GC of rechtstreeks via de mail gpsroefel@gmail.com.
  Zou het leuk vinden als je mij er mee kon helpen.
  Men kan niet alles maar we kunnen allemaal wel iets. Groet René Visch Alias GPS Roefel

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.