Creatieve geocaches: 6 handige tips 💡

Het geocachen is voor mij een hobby met veel facetten. Naast het lekker buiten zijn en het ontmoeten van veel andere geocachers waaruit leuke vriendschappen zijn ontstaan, is het voor mij ook een creatieve uitlaatklep. Ik zei vroeger ook altijd dat ik niet creatief was maar dat fabeltje heb ik inmiddels naar het rijk der fabelen verwezen. We zijn vroeger allemaal creatief geweest met klei, kralen en potloden maar iets waar je niets mee doet, ontwikkelt zich ook niet verder.

Mijn eerste eigen creatie

Het mooie is, dat er al zo veel ligt dat je lang niet alles zelf hoeft te verzinnen. Mijn eerste geocache heb ik gebaseerd op een geocache die was gebaseerd op het spelletje ‘Wie ben ik?’.  Daar heb ik een eigen sausje overheen gegooid en zo ontstond mijn kindercache Eet gezond, eet een… (GC424XP). Een echte kinderroute van 3 kilometer waar kinderen op elk waypoint iets kunnen doen en alle punten gegeven zijn.

Het Terracottaleger

Ook het onderwerp van mijn tweede cache heb ik niet van mezelf maar van het museum. Ik was in het Volkenkundige museum in Leiden en daar was net een tentoonstelling van beelden van het Terracottaleger. Ik was daardoor zo gefascineerd dat ik een tray met beeldjes heb gekocht,  en naar huis ben gegaan. Thuis ben ik gaan Googlen en vond ik een mooi boek over het Terracottaleger. Dat heb ik een aantal keer doorgelezen en zo ontstonden vragen en antwoorden. Toen leek het me wel leuk om beeldjes in de route te verwerken.

Na heel veel Googlen, proberen en opnieuw beginnen, is het me dan eindelijk gelukt. Een route van 8 kilometer waarin 40 beeldjes zijn verwerkt, historisch verantwoord is en die door een prachtig bos gaat: het Terracottaleger (GC5CR3Dwas geboren. De meeste verstop-technieken heb ik zelf bedacht maar een aantal gekopieerd en een eigen sausje overheen gegooid. Deze geocache route heeft inmiddels 479 favo’s en dat is 80%. Door de goede materiaalkeuze heb ik er relatief weinig onderhoud aan en gaat de cache alweer een paar jaar mee.

Een nachtcache: geen sinecure!

Hoe ik aan mijn derde cache ben gekomen, weet ik eigenlijk niet meer. Maar zeker is dat het in het begin nog geen nachtcache was. Pas toen ik verder in het denkproces zat, is het een nachtcache geworden. Het mooie van deze route is dat de tegenslag die ik hiermee gehad heb,  uiteindelijk heeft geleid tot iets moois. Deze nachtcache, In ’t UV-spoor van Klaas Vaak (GC6X5MX), heb ik in totaal 3 x in zijn geheel herbouwd. Dat wil zeggen 10 waypoints 3 x gemaakt. Dit omdat er één of andere jager was die vond dat ik in de weg zat – ondanks de toestemming van de gemeente – en alles heeft opgeruimd. In eerste instantie had ik reflecterende punaises gebruikt maar die verdwenen steeds. Toen ben ik overgestapt op uv-nagellak. Grotere rotzooi is er niet. Maar toen moest ik nog uv lampen hebben die ver genoeg konden schijnen. Via een andere geocacher kwam ik op Alibaba uit. Prachtige uv-stralers met oplaadbare accu’s, die ik aan de lopers beschikbaar stel. Het mooie van het lopen met uv lampen, is dat er veel meer objecten oplichten in het bos. Ook deze route wordt veel gelopen en heeft inmiddels 320 favo’s, ook 80%.

Virtual Reward: hoe kom ik hier creatief uit de hoek 🤔

Toen kreeg ik plotseling een virtual reward in mijn schoot geworpen. Wat moest ik daar toch mee? Maanden heb ik er over gedaan om iets te bedenken. Vele onderwerpen passeerden en vielen ook weer af. Totdat ik meeliep met een rondleiding over het voormalige NS terrein in Tilburg. Ik kreeg daar zo veel informatie toegeworpen en een route,  dat het onderwerp voor mijn virtual geboren was. Het nadeel van een virtual is dat je niets kunt knutselen, maar daar heb ik iets op verzonnen.

Ik heb de programmeertaal PHP geleerd waardoor het me lukte om een gevonden gebruikersnaam en wachtwoord, in te laten vullen in een formulier en dit vervolgens weg te laten schrijven in een mooi certificaat. Ik kende een andere geocacher die grafisch vormgever is en zij heeft mij geholpen, om alles grafisch perfect te maken. Een programmeur heeft de kleine programmeerfoutjes eruit gehaald. Een echte samenwerking dus! De Virtual Reward Sporen uit het verleden (GC7B8JD) kan je in Tilburg terugvinden.

Tips om Creatieve Caches te maken

💡 Belangrijkste van mijn verhaal is dat je lang niet alles alleen hoeft te doen. Baseer je op bestaande onderwerpen en creaties: deze vormen een mooie uitgangsbasis. Daarna kan je er een eigen twist aan geven. Ga zelf op pad om geocaches te zoeken en ontdek leuke creaties ter inspiratie.

💡 Waarom het warm water blijven uitvinden: je kan op Google veel informatie vinden of ideetjes op Pinterest bekijken. Om nog maar te zwijgen over de leuke creaties die je op Youtube kan tegenkomen. Je komt werkelijk 100-den mogelijkheden tegen.

💡 Vraag hulp aan andere geocachers, wanneer je vastloopt. Je kunt het op Facebook vragen in verschillende ‘Knutsel’-groepen (bv. de Facebookgroep Geocaching geknutsel) of je kan contacten leggen op Geocaching events.

💡 Vergeet vooral niet om in eerste instantie alle ideeën toe te laten, op je lijstje te zetten en pas op het einde te schrappen. Wat je zelf leuk zal vinden, dat zullen andere geocachers ook leuk vinden. Ga niet voor de gemakkelijkheidsoplossing, durf ook moeilijk ogende creaties op jouw lijstje te zetten.

💡 Kies goede, kwaliteitsvolle materialen: in eerste instantie lijkt dit duurder. Maar als je jouw cache continu moet herstellen, zullen de kosten oplopen en ben je achteraf duurder af.

💡 Heb geduld: een goede cache is als goede wijn. Laat het liggen en laat het idee rijpen. Neem het dan weer op en pas toe wat je verzonnen hebt. Leg het weg wanneer je geen inspiratie hebt, plots zal je met een briljante oplossing komen om het werk te hervatten.

Creativiteit kent geen grenzen: wat heb ik nog in petto

Mijn vijfde cache staat intussen op het punt van uitkomen (ontdek: Heel Holland Fietst). Een fietsroute van 30 kilometer door het prachtige Brabantse land. Ik heb verschillende fietsen gesloopt en heel veel verwerkt in de waypoints. De waypoints zijn super-uniek en ik ben er erg trots op.

Daarnaast ben ik bezig met een ander team om samen een geocache te maken. Zij is architect en weet zo veel over het gebouw dat ik daar niet tegenop kan. Maar ik had zo’n leuk idee voor een eindcache, dat we onze krachten gebundeld hebben. Hiervoor wilde ik iets graveren maar ik kon niet graveren. Ik heb op YouTube filmpjes opgezocht wat je nodig had en nu kan ik wel graveren. Youtube is je grootste vriend! Treed buiten je comfortzone en ga uitproberen. Deze cache zal over een paar weken,  uitkomen.

Mocht je hulp nodig hebben bij jouw creatieve cache, kun je altijd contact met me opnemen.

Blog geschreven door BeeksePythagoras

2 reacties op “Creatieve geocaches: 6 handige tips 💡”

 1. Beekse Pythagoras, wat een mooi blog.
  Ik bewonder je doorzettings vermogen en kijk uit naar je komende caches.
  Heb daar nu al zin in!
  Groetjes Tromboo

  Beantwoorden
 2. Een paar weken geleden ‘Het Terracotttaleger en ‘ Sporen uit het verleden’ komen doen.
  De twee uur rijden naar daar en de twee uur terug waren het zeker waard.
  Kijk uit naar je fietsmulti.
  Komen dan zeker het hele eind terug on deze te fietsen

  Groetjes
  Dwigger

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.