Met DST terug naar de eerste geocache van vlaanderen: GCFC – 90°

In het jaar 2000 hadden we geen smartphone.
We hadden geen GPS in onze GSM, noch in onze wagen, …
Data verbindingen met onze GSM hadden we ook niet.
Digitale kaarten hadden we niet.
Hoe kan het dan dat het Geocaching spel in het jaar 2000 gestart is?

Geocaching in 2000

Als je een natuurliefhebber was, en trektochten ondernam, dan was er een kleine kans dat je een GPS had om je te helpen bij je trektochten. Sinds 1998 had ik er zo één voor mijn fietstochten. In die GPS van het welbekende merk kon je coördinaten invoeren, navigeren naar zo’n coördinaat en je traject registreren. Er was geen ingebouwde kaart. Navigeren wil zeggen: in vogelvlucht, recht-toe recht-aan naar dat punt. Waren er obstakels, dan moest je die ter plekke omzeilen, of op voorhand extra coördinaten invoeren. Coördinaten moest je aflezen van een papieren stafkaart.

Ik zie dat ik mijn geocaching account, DST, op 20 december 2000 aangemaakt heb. Maar ik was al enkele maanden daarvoor begonnen de site te volgen. Dat kwam door mijn goede vriend Guru. Je kon toen nog de volledige beschrijving van een geocache lezen zonder een account aan te maken. En ik zat toen regelmatig te kijken of er geen geocaches verschenen in mijn buurt. Maar in Vlaanderen was er toen nog geen cache, wel in Brussel en Wallonië.

GCFC: de eerste cache in Vlaanderen

’s Morgens, op 26 december 2000 heb ik de eerste geocache in Vlaanderen geplaatst. Ik ken de cache code vanbuiten, want die is heel kort: GCFC. Een geocache listing plaatsen was toen heel simpel: je vult het web formulier in, drukt op de knop om te publiceren, en voilà: klaar. Nee, er waren toen nog geen reviewers. Grappig weetje: ik had zelf nog nooit een geocache gevonden!

Diezelfde dag is Guru met zijn zoontje afgezakt naar Nieuwpoort, om als eerste deze geocache te vinden en loggen. De container was een 1-liter doos (van een bekend ijsroom merk), er zat een logboek, een potlood, wat goodies in. Er zaten ook chocolade gouden munten in, voor Guru zijn zoontje.

De eerste log van Guru bij GCFC

Jeremy Irish die speelt met graden

De cache container was verborgen in de hoek van een 90-graden bocht van een grote stalen buis die gebruikt werd tijdens baggerwerken in de havengeul van Nieuwpoort. Daarom was de naam van mijn geocache 90°. Let op het graden teken (°): 90° was de originele naam. Nu is de naam van deze cache 90 Degrees, en daar zit ook een verhaal aan vast.

Ik denk dat het in 2002 was, dat ik een GSM had met WAP. WAP was een gloednieuwe technologie, die je toeliet om simpele web pagina’s te bekijken op het piepkleine schermpje van je GSM. En bij Geocaching waren ze er ook als de pinken bij om WAP te ondersteunen. Dat werkte toen inderdaad voor de geocaching site (heel traag natuurlijk), behalve voor mijn cache 90°. Guru had toen ook een GSM met WAP (ander model), maar bij hem ging dat ook niet. Dus wij nemen contact op met Jeremy Irish, en die heeft daar snel naar gekeken en een oplossing aangebracht. Het probleem met WAP was dat graden teken °. Dat kon toen niet gebruikt worden in een WAP query. En toen heeft Jeremy, als oplossing, mijn cache hernoemd naar 90 Degrees. Ik weet niet of Jeremy nu nog cache problemen oplost, maar ik zoek en plaats nog af en toe een cache.

GCFC was in eerste instantie een traditionele geocache, ergens begin 2002 heb ik er een Virtuele cache van gemaakt nadat de container verdwenen was. In die tijd kon je simpel van een traditionele cache een virtuele cache maken. In mei 2006 is deze helaas het archief in gegaan nadat de stalen 90° buis verdwenen was.

1 reactie op “Met DST terug naar de eerste geocache van vlaanderen: GCFC – 90°”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.