Church Micro geocaches in België: pik een CMB mee aan een kerk

In november 2019 hebben we de Church Micro Belgium serie geocaches gestart, naar aanleiding van het GG8 Event van de GGS (Gentsche Geokasjing Sosseteit) en de 12e verjaardag van de eerste Church Micro geocache in het Verenigd Koninkrijk.

Het doel van deze serie geocaches is om je naar interessante, en indien mogelijk liefst ook toegankelijke, kerken in ons land te brengen.

We zijn nu ruim een jaar later, en er is ondertussen wel een en ander veranderd. We geven hierbij gaag een overzichtje en stand van zaken.

Wat zijn die Church Micro geocaches eigenlijk?

Een Church Micro geocache… Iedereen die al eens wat geocaches gezocht heeft in het Verenigd Koninkrijk is er wellicht al eentje tegengekomen. De caches van deze serie zijn meestal vrij eenvoudig van opzet en liggen, zoals de naam al aangeeft, in de buurt van een kerk(je). Maar ondanks de naam, hoeven het geen micro cache-containertjes te zijn.

Voor ons persoonlijk vormen deze caches dikwijls een korte pauze tijdens een autorit, of doen we ze tijdens een avondwandeling in een of ander dorpje waar we op dat moment verblijven. Het is soms verleidelijk om tijdens een dergelijke stop of avondwandeling willekeurig een paar oppikkers mee te graaien, maar we hebben ondertussen geleerd dat het – voor onze smaak en interesse althans – meestal interessanter is om te beginnen bij de lokale Church Micro. Hoewel die caches meestal eenvoudig zijn, bieden ze ons dikwijls toch een meerwaarde, omdat ze veelal op mooie rustige plekjes liggen en er naast de cache zelf ook nog wel wat te ontdekken valt over de kerk en z’n geschiedenis.

Een typisch kerkje bezocht via een Church Micro cache (CM 9367, Ford, UK)

Een stukje geschiedenis

De Church Micro serie geocaches werd gestart door sadexploration op 7 november 2007, in Earlswood in Zuidoost Engeland, een 30-tal km ten zuiden van Londen (GC17878).

In de daaropvolgende dagen plaatste hij verschillende nieuwe caches rond kerkjes in de streek, tot er uiteindelijk in een tijdsspanne van ongeveer een maand 50 caches verschenen waren. Het gaf de nieuwe reeks de nodige bekendheid, en de caches kregen dan ook vrij snel navolging toen de serie midden december 2007 opengesteld werd voor andere geocachers. Een jaar na de start van de serie waren er ongeveer 350 Church Micro caches, na 2 jaar bijna 900 en na 3 jaar meer dan 1400.

Sindsdien gaat het onverminderd door, en de Church Micro geocache-reeks is volgens GroundSpeak ondertussen dan ook uitgegroeid tot de grootste serie geocaches ter wereld: de teller staat op meer dan 14000 stuks, waarvan er op dit moment nog ongeveer 11000 actief zijn, en er komen er nog steeds nieuwe bij.

Onder andere omwille van de grote aantallen die er reeds in het VK liggen, breidt de beheerder van de reeks die zelf liever niet uit naar het buitenland, maar steunt wel het plaatsen ervan door lokale geocachers.

In 2010 werd er een analoge reeks opgestart in Ierland, en daar liggen ondertussen meer dan 200 Church Micro geocaches.

In Australië zijn er ooit een aantal caches onder de naam “Church Micro” gepubliceerd, maar het initiatief heeft er nooit echt een hoge vlucht genomen. Er is daar ondertussen wel een afgeleide reeks, de “Used 2B a Church Micro” serie. Die caches liggen aan voormalige kerken, en die reeks kent wel een zeker succes, wat volgens sommigen duidt op de snelle ontkerkelijking – of “ont-godsdienstiging” – van het land.

De plekjes die je zoal kan ontdekken via een Church Micro cache

De opstart van de Church Micro Belgium reeks

Met dat alles in gedachten leek het ons wel een goed idee om een analoge reeks te beginnen in België, met een eigen nummering. Dat idee kwam de voorbije jaren regelmatig ter sprake wanneer we nog eens een Church Micro cache konden loggen in het VK, maar vorig jaar zagen we een mooie kans om het ook effectief uit te werken en op te starten: op 9 november 2019 zou het GGS GG8 Event (GC8369H) plaatsvinden, vlak bij de 12e verjaardag van de eerste UK Church Micro cache.

Nadat we beleefdheidshalve eerst de idee van een Belgische reeks hadden afgecheckt met sadexploration, besloten we om een eerste Belgische Church Micro geocache te plaatsen op 7 november, als klein eerbetoon aan de oorspronkelijke reeks. Dat werd dan GC8EZQM – Eke, Oude Sint-Amanduskerk (https://coord.info/GC8EZQM). De CMB-reeks was hiermee een feit. Het plan was om dan twee dagen later, tijdens GG8, een eerste worp Church Micro Belgium caches te laten volgen.

Eke, Oude Sint-Amanduskerk

Dankzij het enthousiasme van de andere GGS’ers (HA&Co, VCX1302 en The Black Horses) werden er tijdens GG8 maar liefst 23 bijkomende CMB’s geplaatst, ten zuiden van Gent. Tijdens het event dan werden we al door verschillende deelnemers aangesproken, die de reeks kennen van bezoekjes en vakanties in het VK en die het een toffe gedachte vonden om iets dergelijks in België te doen. In de week na het event kregen we dan ook de eerste vragen binnen om de reeks te helpen uitbreiden, en dat aantal is sindsdien gestaag verder gegroeid.

Het boeiende aan de CMB’s

In eerste instantie vreesden we dat er in ons land veel minder idyllische kerkjes en plekjes te vinden zouden zijn dan in het VK. Dat bleek al snel een misrekening te zijn. Tijdens het uitwerken van onze initiële CMB-caches deden we niet alleen opzoekwerk online, maar bezochten we ook al die kerken. En daarbij werden we dikwijls verrast door de rijkdom en de verscheidenheid van ons kerkelijk patrimonium.

Dat gevoel wordt alleen maar versterkt door CMB-caches van andere CO’s te bezoeken. Van architectuur tot geschiedenis, van ligging tot nieuw gebruik: we hebben al een aantal prachtige kerken kunnen ontdekken. Soms zijn het de aanpalende kerkhoven of de huidige bestemming van de kerk die ons verrassen of waar we stil van worden. Maar tot nu toe hebben de CMB-caches ons steeds tot boeiende ontdekkingen geleid. Er staan er ondertussen dan ook al heel wat op ons to-dolijstje.

We zouden bijgevolg iedereen durven aanraden om niet alleen de Church Micro caches te zoeken, maar ook je neus eens binnen te steken in de betreffende kerken indien mogelijk. De listings van de caches bieden je dikwijls al een voorproefje en een beknopt overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden van de betreffende kerk, en dikwijls kan je op eenvoudige wijze zelf nog wat bijkomende info opsnorren vooraleer je op ontdekking gaat. Echt de moeite!

We zien met plezier dat CMB-caches bezoeken voor veel collega-geocachers ondertussen een echt doel geworden is. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de “CMB-hiërarchie” zowat de meest geraadpleegde informatie geworden is op onze website met info en statistieken over de CMB-reeks. Verscheidene mensen zijn daar al een heel eind in opgeklommen, op weg naar hogere levels of CMB-zaligheid.

En hoewel we door omstandigheden zelf nog niet veel CMB-trips gedaan hebben dit jaar (en dus zelf nog een lange weg af te leggen hebben naar die zaligheid), weten we uit ervaring al hoe leuk, en zelfs verslavend, het kan zijn om hier en daar een paar CMB-caches te ontdekken. Of er direct een daguitstap van te maken, om een minder bekende streek in ons land te (her)ontdekken via een nieuwe invalshoek.

Een paar cijfertjes

Om eerlijk te zijn: ons CMB-project is een groter succes geworden dan we een jaar geleden zelf durfden vermoeden. Het is dan ook moeilijk om dat in één cijfer of in een “score” te vatten. Laat ons het daarom op het volgende houden: nu, ruim een jaar na het publiceren van de eerste CMB-cache:

  • zijn er ongeveer 440 CMB-caches actief, die gelegd zijn door 117 verschillende geocachers (en daarmee is het sneller gegaan dan het eerste jaar in het VK, en hebben we zelfs al dubbel zoveel Church Micro caches als de totale “productie” in Ierland in 10 jaar tijd)
  • zijn we in de nummering het nummer 500 al gepasseerd (er zitten er nog ruim 65 in de pipeline, en er zijn ook al een aantal CMB’s gearchiveerd)
  • zijn er ondertussen al meer dan 3.100 verschillende geocachers die minstens 1 CMB-cache gevonden hebben, wat resulteerde in meer dan 20.000 logs op de reeks en in meer dan 2.300 Favorietenpunten
  • liggen er in elke Belgische provincie minstens 3 CMB’s (een aantal provincies hebben duidelijk nog een inhaalbeweging te doen)
  • heeft het CMB-virus – eentje van de goeie soort gelukkig – al de grens met onze noorderburen overgestoken: er is daar ondertussen een “Church Micro NL” reeks opgestart door Team Gewei, met reeds een 20-tal gepubliceerde caches.

Er zijn veel mensen die het afgelopen jaar een bijdrage aan het CMB-project geleverd hebben. Namen noemen houdt het risico in om bepaalde mensen te vergeten en hun bijdrages schijnbaar te kort te doen. Wat we echter zeker willen aanstippen is dat het grote succes van de reeks er zonder twijfel gekomen is mede dankzij de vele enthousiastelingen die CMB’s uitgewerkt hebben en/of gevonden hebben, en daarbij voor de nodige reclame gezorgd hebben. Al van in het begin was er een groepje trouwe fans, en ook dat is alleen maar gegroeid in al die maanden. We zijn hen er dankbaar voor!

Nieuwe bijdragen om de reeks uit te breiden blijven natuurlijk welkom. Hierbij dan ook een warme oproep aan allen die zich geroepen voelen om ons kerkelijk patrimonium in de kijker te zetten via een CMB-cache: alle info om mee te werken kan je op onze website vinden (zie onderaan voor een paar links). Volgens de laatste tellingen zijn er nog meer dan 3500 kerken in ons land “beschikbaar”…

Wat brengt de toekomst?

Zoals al gezegd, de CMB-reeks bestaat nu ruim een jaar en blijft groeien. De huidige corona-pandemie gooit helaas flink roet in het eten om een en ander op gepaste wijze te vieren. Maar daar komt verandering in, zodra het virus het toelaat. Ondertussen zal je links en rechts misschien wel een paar kleinere initiatieven zien verschijnen om te vieren dat de CMB-reeks blijft groeien en boeien. We houden je op de hoogte via de GGS website.

Info

Meer info over de CMB-reeks kan je o.a. hier vinden:

Richtlijnen voor het plaatsen van de CMB-cacheshttps://gentsche-geokasjing-sosseteit.be/onze-projecten-cmb/
CMB-statistiekenhttps://gentsche-geokasjing-sosseteit.be/wp-content/uploads/CMBstats.pdf
Update iedere 2 weken aan de hand van gegevens die door EveRan2013 gegenereerd worden
Vragen en infochurchmicrobelgium@gmail.com

© Alle rechten voorbehouden voor foto’s en CMB logo: 2020 GeoWELF / voor GGS logo: 2014 GGS vzw.

Disclaimer: het tonen van foto’s van bepaalde CMB’s is louter illustratief en duidt niet op een waardering of voorkeur van onze kant voor de betreffende caches.

11 reacties op “Church Micro geocaches in België: pik een CMB mee aan een kerk”

  1. Superleuk artikel ! En ook indrukwekkende cijfers dat ons klein Belgenlandje al behaald heeft. Maar het initiatief wordt dan ook heel erg gesmaakt bij de collega cachers.
    CMB500 staat klaar om gepubliceerd ende bezocht te worden :
    https://coord.info/GC92MMC Onzelievevrouwe kerk en aanpalend indrukwekkend kerkhof met ondergrondse catacomben.

    Beantwoorden
    • Aha, jij bent dus de gelukkige die CMB500 mag plaatsen 🙂
      Er zijn natuurlijk veel Onze Lieve Vrouwe kerken in België, waar komt deze? In Dendermonde?

      Beantwoorden
      • Deze is in Laken verschenen: de enige plaats die nr 500 verdient, nl aan de kerk waar al onze koningen begraven liggen 🙂 Belgischer kan niet!

        Beantwoorden
  2. Fijn initiatief maar de naamgeving waaraan de caches moeten voldoen zorgt voor problemen.
    De nummertjes of namen van de kerk zijn bij veel apps of gps’en niet zichtbaar vanwege de te lange prefix waardoor het niet altijd makkelijk is om de juiste cache te selecteren !

    Beantwoorden
  3. Jammer dat er geen vervolg is op o.a. de statistieken, deze zijn reeds 9 maand niet meer aangepast en dus allesbehalve up to date.

    Beantwoorden
    • Ik kan geloven dat dit wel een tijdrovend werkje is, contacteer de organisator anders even? Misschien zoeken ze wel een oplossing?

      Beantwoorden
  4. ik heb een CMB voorbereid en zoals voorzien via e-mail een CMB-nummer aangevraagd. Dit gebeurde op 29/3/24. Vandaag, na elf (11) dagen heb ik hierop nog geen enkele reactie ook niet via hun FB-groep of via PB naar een van de members.
    Sorry, maar dit gaat mijn petje te boven dat dit zo lang moet duren om een nummer toe te kennen. Schort er iets in de organisatie of ben ik te ongeduldig? Ik verneem van anderen die in het verleden een CMB legden dat de aanvraag 2-3 dagen duurde.

    Beantwoorden
    • Ik zou nog even geduld tonen: deze geocachers zijn hier vermoedelijk ook niet 24/7 mee bezig.
      Eventueel kan je ook nog even contact leggen via het Geocaching message center?
      Succes alvast!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.