Dan zijn scores op een schaal van 5 sterren die gegeven worden aan de moeilijkheid van de cache en het terrein. De waarde kan variëren van 1 (makkelijk) tot 5 (moeilijk) Het is een afkorting van de Engelse termen D(iffuculty) en T(errain). Door een waarde mee te geven kunnen geocachers inschatten of deze cache al dan niet wat voor hun is.
Het is de eigenaar van de cache (ook we CO genoemd) die deze waarden kiest.
Dat is groot, normaal, klein, micro of anders.
Wanneer je een nieuwe geocache maakt moet je bij het indienen van de geocacheinformatie ook wat meer praktische informatie meegeven die een geocacher kunnen helpen bij het vinden van de geocache. De moeilijkheidsgraad van een geocache wordt bepaald door een D/T rating. Daarnaast moet je ook opgeven hoe groot de container van jouw geocache is door het juiste formaat te selecteren. 2 dingen die wel wat voor discussie kunnen zorgen en niet altijd 100% waterdicht zijn. Ontdek snel alles over de D/T rating en formaten van geocaches en waarom deze beoordeling niet altijd zo makkelijk is. Hiervoor schakelden we de hulp in van P@je, die zelf al meer dan 500 caches geplaatst heeft.
😅 Moeilijkheid- en Terrein-waarden
Misschien ken je dit wel beter als de D/T rating van de cache: dit geeft op een schaal van 5 sterren aan hoe moeilijk een geocache is en de begaanbaarheid van het terrein. Hoe meer sterren een cache heeft, hoe moeilijker deze cache is. Het is de CO die de moeilijkheidsgraad van een geocache moet bepalen en daarvoor kan hij dit hulpmiddel voor het bepalen van de D/T ratings gebruiken. Daarnaast kan je jouw geocache vergelijken met andere geocaches in de buurt om de waarden te bepalen. Vandaar ook dat de moeilijkheidsgraad in bepaalde regio’s kan verschillen.
Maar soms sta je als CO voor een moeilijke keuze… Wat doe je in de volgende gevallen? Enkele voorbeelden…
🌊 Water/geen water: in de zomer staat er geen water in de beek en je classificeert die onder een T1.5. In de winter echter, heb je een waadpak nodig en kun je daar makkelijk een T3 op zetten.
🌱 begroeiing/ geen begroeiing: in de winter is er geen struikgewas of gebladerte en loop je recht naar een D1.5. In de zomer moet je je een weg banen door braamstruiken of 2 meter hoge netels of zoek je je te pletter naar een D2.5 tussen de takken van de bomen.
🤿 hoog/laag water: deze beek doet dienst als overstromingsgebied. De ene keer kun je onder de brug met gewone schoenen. De andere keer helpt zelfs een waadpak niet. Welke terreinwaarde geef je hier zonder deze telkens te veranderen?
🚶♂️cachepaadje vs geen cachepaadje: geocaches hebben soms een zogenaamd cachepaadje, zeker als deze vaak bezocht worden (vaak in het begin van een cache). Hierdoor kan de cache natuurlijk makkelijker gevonden worden.
De moeilijkheid en de begaanbaarheid van het terrein inschatten is niet altijd even eenvoudig en is steeds een beoordeling van de eigenaar van de geocache. Wist je trouwens dat de standaarden voor de D/T rating per regio ook sterk kunnen verschillen? Zo kan het zijn dat een T3 cache in Amerika in Europa misschien wel een T4 cache zou kunnen zijn. Het beste wat je kan doen als je dit moet bepalen is jouw cache vergelijken met andere caches die in de buurt liggen. Het kan natuurlijk zijn dat jouw inschatting verkeerd was, door bvb. een te snelle indiening van de cachepagina, dan kan je steeds de ratings aanpassen. Maar eenmaal deze goed staan, hoef je deze niet continu aan te passen omdat het terrein verandert door het seizoen of andere redenen.
Een CO krijgt wel eens de vraag: “Kun je de D/T-waarde niet wat optrekken?” Vaak vinden zij de moeilijkheidsgraad of de terreinwaarde te laag en moet die volgens hen naar omhoog. Sommige (ervaren) cachers vinden die dan weer te hoog en willen ze verlaagd zien. Echter de D/T waarde aanpassen kan voor sommige geocachers ook gevolgen hebben: namelijk voor de geocachers die bepaalde geocaching challenges nastreven.
Fizzy grid: 81 plekjes vullen van de D/T matrix
Wist je dat er 81 combinaties mogelijk zijn met de moeilijkheidsgraad en terreinwaarde. Aangezien iedere cache een moeilijkheidsgraad en terreinwaarde heeft, kan je hier ook leuke statistieken mee maken.
Als je jouw geocaching statistieken bekijkt, zal je een raster terugvinden waarbij je kan zien welke combinaties jij al gevonden hebt. Voor sommige geocachers is het een uitdaging om deze matrix te vullen: deze Geocaching challenge wordt de Fizzy grid genoemd en vereist dat je voor iedere combinatie van moeilijkheid- en terreinwaarde een geocache gevonden moet hebben om de matrix volledig te vullen.
Dit matrix-cachen is een leuke bijkomstigheid voor (sommige) geocachers. Als de D/T waarden van geocaches wijzigen dan zou zo’n matrix ook wijzigen en dan kan het plots zijn dat een volle matrix plots niet meer gevuld is. Nog een reden eigenlijk waarom het niet echt aan te raden is om de D/T waardes aan te passen.
📦 Geocache container formaten
Je hebt zelf volledig de keuze welke container je neemt voor jouw geocache: de éne geocache container is al beter dan de andere. Bij het indienen van een geocache moet je aangeven hoe groot jouw cachecontainer is, ook hiervoor heb je een hulpmiddel bij het bepalen van jouw geocache formaat. Kort samengevat zijn dit de mogelijkheden:
- Micro = ongeveer de maat van een filmrolletje of kleiner
- Klein = ongeveer de maat van een appel
- Normaal = ongeveer de grootte van een schoendoos
- Groot = groter dan een schoendoos
- Anders
Echter kan het formaat van een geocache ook voor discussie zorgen. En dan voornamelijk als je je basiscontainer IN een andere container steekt. Zoals bijvoorbeeld een petling die je in een paaltje verstopt: neem je dan het formaat van de petling of deze van de paal? Vermoedelijk zal de meerderheid in dit geval het formaat van de petling nemen.
Een ander voorbeeld… Bij deze cache wordt het al helemààl te gek. Wat is hier determinerend? De LARGE kist met mosselschelpen, zand en mosselpot die deel uitmaakt van de cache? Of de REGULAR mosselpot in de kist? Of de MICRO container met het logboekje, die in de mosselpot zit? Voor de ene zal dit een large cache zijn, terwijl een andere hier dan weer kiest voor micro.
Stof om uuuuuren over te debatteren. De auteur wil niet belerend zijn en laat de discussie hierover dan ook wijselijk in het midden 😊. Maar zoals een reviewer ooit zei: iedere CO maakt voor zichzelf uit wat hij/zij op de cachepagina zet. Zolang het niet uitdrukkelijk tégen de regels ingaat.
Dus of het nu gaat over de D/T-waarde van je cache, of de containergrootte die je gebruikt… aan alle leggers een wijze raad: bezint eer ge begint!
Blog geschreven door P@je