Geocaching in de spookstad Doel

Ongetwijfeld doet Doel wel een belletje rinkelen. Deze Belgische deelgemeente van Beveren ligt vlak bij de Nederlandse grens en je kan er vlakbij ook kerncentrales terugvinden. Maar waarom Doel echt gekend is, is dat dit dorp zo goed als verlaten is: Doel zou immers verdwijnen zodat de haven van Antwerpen zou kunnen uitbreiden. Intussen weten we dat Doel niet zal verdwijnen, maar velen hebben dit dorp jaren geleden achtergelaten waardoor het een echt spookdorp geworden is. Het dorp zelf is intussen voor vele Urbexers gekend en ook voor geocachers is het een plek waar je enkele toffe Lost Place geocaches kan gaan zoeken.

Ronddwalen in een verlaten dorp

Het heeft wel iets moeten we zeggen: Doel is een fantastisch decor om te geocachen. Een spookstad in verval spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Zo denken heel wat mensen er ook over, want op sommige dagen (vnl. in het weekend) kan het best wel eens druk zijn in Doel omdat heel wat mensen het dorp in zijn huidige staat wel eens willen zien. Het is alvast niet verboden om Doel te bezoeken, maar hou wel rekening met de bewoners die er gebleven zijn. Op weekdagen is het er echt rustig en lijkt Doel echt verlaten. Een impressie van hoe je Doel momenteel kan aantreffen:

Ook graffiti heeft zijn intrede gedaan in Doel: je kan overal graffiti-kunstwerken terugvinden, de ene al wat groter en mooier dan de andere. Het geeft Doel een extra laagje van een verlaten dorp te zijn. Wie trouwens goed zoekt, zal het Geocaching logo terugvinden in graffiti.

Geocaching in Doel

Als geocachers is Doel ook een bezoekje waard, want je kan er liefst 8 geocaches terugvinden! 7 van deze caches vormen ook een soort van Geocaching route, want ze horen bij elkaar: via 6 caches kan je steeds een code verzamelen waarmee je uiteindelijk ook de bonuscache van deze geocachereeks zal kunnen vinden.

De CO’s Azafady en P@je hebben hun handen in elkaar geslagan om samen te werken voor dit Lost Place projectje. Uiteraard werd er ook voldoende overleg gedaan met reviewers en de verantwoordelijke bevoegdheden voor de nodige toestemmingen bij het plaatsen van deze geocaches. De geocachereeks is mooi ingekleed met een verhaal over Willy, die geboren en getogen is in Doel. Zijn geest brengt nog eens een bezoekje aan Doel en jij gaat met hem op stap en ontdekt intussen verschillende geocaches.

Leuk ook is dat je 5 verschillende type geocaches zal vinden: een traditional, een multi-cache, enkele mysterie-caches, een letterbox en zelfs een Wherigo cache. De multi-cache is bovendien een Church Micro Belgium cache en er is ook een Met stip op de kaart cache op het middelpunt van Doel. Het zijn niet de meeste eenvoudige geocaches om te vinden: het zijn best pittige caches maar de verstoptechnieken zijn wel plezant en wisselend. Voorzie zeker voldoende tijd: zo hebben wij er zeker 4 uur over gedaan om alles te vinden. Vergeet zeker niet om de juiste hulpmiddelen mee te nemen (hengel, UV-lamp, …) want deze zal je zeker nodig hebben. Ontdek hieronder het lijstje met geocaches in Doel.

Het lopen door straten, alleen zonder Doel GC95G95Letterbox
De DoelmanGC95GBJTraditional
Met Stip op de Kaart: DoelpuntGC95GAPMysterie
Onzichtbare DoelstukjesGC95CK4Mysterie
De rusteloze DoelzoekerGC95CMCWherigo
Church Micro BE CMB600 – Doel, OLV-HemelvaartkerkGC95G9WMulti-cache
** BONUS ** Gedaan met Doelloos ronddwalenGC95EKEMysterie
doel mooi uitzichtGC6EQXNTraditional

De laatste cache hoort niet bij het verhaal van WIlly, maar is zeker en vast de moeite om te bezoeken: je krijgt er niet alleen een mooi uitzicht op de Antwerpse Haven, maar de plek waar de container zit zal je ook een lach op je gezicht doen toveren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.