Geocaches die niet gratis zijn

Toen je de titel van dit stuk las viel je waarschijnlijk al van je stoel of dacht je bij jezelf ‘Dat is tegen de regels van Geocaching‘ of misschien dacht je wel ‘Ik betaal nooit voor een geocache‘. We zijn even gaan grasduinen in de ‘Geocaching.com guidelines‘ en dit vonden wij terug:

Verbod op commerciële content – Guidelines die te vinden zijn op Geocaching.com

Als je dit leest, begin je misschien wel al wat te twijfelen. Deze regel is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat iedere bedrijf Geocaching zou gebruiken om hun product of dienst te gaan promoten. Maar het blijft toch eerder vaag, want we zien ook dat er uitzonderingen mogelijk zijn.

Het is niet helemaal zwart/wit en de lijn is soms heel erg dun. We moeten dus vertrouwen op de Geocaching reviewers om over bepaalde geocaches een eerlijk oordeel te vellen. Uiteindelijk hebben zij hier de verantwoordelijkheid voor gekregen en goed dat zij er zijn. Ben je het niet eens waarom een geocache waarvoor je moet betalen toch goedgekeurd is: ga deze dan niet zoeken. Niemand verplicht jou om deze te gaan zoeken.

Vergoeding Geocaching attribuut

Commerciële caches mogen niet, zeer verwarrend (voor verschillende geocachers) is dan ook dat er een Geocaching attribuut bestaat dat aangeeft dat er (mogelijks) een vergoeding betaalt zal moeten worden. Geocachers gebruiken dit attribuut om aan te geven dat:

  • Er toegang tot het domein/gebied/gebouw moet betaald worden
  • De plaats waar je kan parkeren betalend is
  • Er in de buurt de mogelijkheid is om materiaal te huren, dat je mogelijks nodig hebt om de cache te bereiken.

Belangrijke nuance bij dit Geocaching attribuut: als de geocache er niet zou liggen, dan zou je ook een vergoeding (toegang, parkeergeld of huurgeld) moeten geven als je dat zou willen doen.

8 Geocaches die niet gratis zijn

Zowel in België als in Nederland zijn er enkele ‘betalende’ geocaches, toch alleszins enkele geocaches die dit ‘Vergoeding’ Geocaching attribuut hebben. Wij gingen op zoek naar enkele caches met dit attribuut en vertellen ook steeds de reden waarom dit attribuut erbij geplaatst is. Vaak is het een leuke betalende activiteit, waar je nu een geocache extra erbij krijgt. Aan jou de keuze of je dit wil doen of niet.

💰 Anno 1680 – GC1D26Y

Een multi-cache die je meeneemt naar Den Haag anno 1680. Aan de hand van een kaart uit dat jaar moet je jou een weg banen door de stad en enkele vragen oplossen. Als je wil geocachen in Den Haag, moet je rekening houden dat het betalend parkeren is, daarom ook dat je dit Geocaching attribuut bij deze cache zal zien staan.

💰 Molse Meren Waterpret Bonus – GC7D39F

In de Kempen kan je terecht voor dit reeksje met 4 traditionele, 1 multi- en 1 bonuscache. Deze geocaches zijn te vinden op het Rauwse Meer waar het verboden is om te waden of zwemmen. Je zal dus je eigen opblaasboot moeten meenemen OF je kan hier een waterfiets huren. Leuk voordeel als geocacher: je krijgt € 2,5 korting als je laat zien dat je komt geocachen.

Je kan aan het Rauwse Meer als geocacher deze waterfiets voordelig huren

💰 Op blote voeten… in het spoor van de natuur. – GC175G0

Deze multi-cache kan je terugvinden in de prachtige natuur van de Lieteberg in Zutendaal. Je krijgt hier een blotevoetenpad voorgeschoteld van liefst 2,5 kilometer. De cache heeft eenvoudige waypoints en brengt je tot een munitiekist. Het blotevoetenpad is (ook zonder geocache) betalend. De prijs staat vermeld in de listing.

💰 Den toren – GC54DE5

Wanneer je gaat geocachen in Mechelen en deze cache wil zoeken, zal je snel merken dat je de Sint-Romboutstoren met zijn 538 trappen zal moeten overwinnen. Vergeet geen schroevendraaier mee te nemen naar het symbool van Mechelen. De toegang voor deze toren is (ook voor niet-geocachers) betalend: ontdek in de listing de toegangsprijzen.

Geocaching Mechelen - Sint-Romboutstoren

💰 OASE – GCE05

Dit is al een heel erg oude cache: hij ligt er reeds sinds juni 2001: ideaal voor als je de Jasmer Challenge aangaat. Het is een multi-cache van ongeveer 7 kilometer in de Amsterdamse Waterduinen in de buurt van Haarlem. De toegang tot dit natuurgebied is niet gratis: je kan een dagkaart aanschaffen voor ongeveer € 1,50.

💰 Spoordag – GC61PHP

Wanneer je niet bang bent voor het onbekende en een dagje op de Nederlandse trein wel ziet zitten, dan is deze multi-cache wel wat voor jou. Je vertrekt vanaf station Amsterdam Centraal en vanaf dan zal je steeds moeten puzzelen om te weten te komen naar welk station je zal moeten gaan. Het spreekt voor zich dat je moet betalen om met de trein te reizen (maar lees de tips in de listing), je kan ook kiezen voor andere vervoersmiddelen.

💰 Royal Military Museum – Avia – GC119A7

Wanneer je het Koninklijk museum van het leger bezoekt in Brussel, dan kan je deze mysterycache meepikken. Ontdek de luchtvaartgeschiedenis in deze indrukwekkende hal. Via enkele vragen kan je de coördinaten terugvinden van deze cache. Toegang tot dit museum is betalend.

💰 Fietsen door het water – GC7B7CE

Je hebt ongetwijfeld al eens een afbeelding gezien van het fietspad dat door het water gaat van de vijvers van de Wijers in Bokrijk. Hier kan je ook deze virtuele cache meepikken, let op: de parking van het domein Bokrijk is betalend.

Is dit de duurste geocache?

Als uitsmijter nog een video van misschien wel de duurste geocache ter wereld, wij zouden hem alleszins willen vinden.

En wie weet is het ooit jouw geluksdag en kan je een geocache vol geld terugvinden.

6 reacties op “Geocaches die niet gratis zijn”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.