Hart Art – Geocaching in Boutersem

Op een voorbije winteravond was ik de kaart aan het bekijken, op zoek naar leuke rondjes en viel het op dat er het laatste jaar heel wat Geo-arts waren bijgekomen in België en Nederland. Zo’n geo-art sprak me wel aan en in hetzuiden van Boutersem, meer bepaald in de deelgemeentes Willebringen en Honsem, was er nog een blanco geocache gebied en dus plaats voor een geo-art die niet verstoord wordt door andere cache icoontjes. En zo begon ik na te denken welke geoart ik zou maken.

Een Hart op de kaart zetten

Hij mocht niet te klein zijn maar ook niet te groot, vooral met het oog op het onderhoud. Een dertigtal caches was het doel. Ik had een aantal figuren in het hoofd maar allen leken mij (te) moeilijk om er met (maar) een dertigtal icoontjes een goed uitziende geoart van te maken. Dus moest ik iets eenvoudiger vinden. Niet dat er aan mij de grootste romanticus verloren is gegaan maar ik kwam bij een hartje uit, mooi en gemakkelijk om te maken.

Dat dacht ik tenminste, want een mooie hartvorm verkrijgen met regelmatig verdeelde icoontjes bleek nog niet zo eenvoudig. Na wat opzoekwerk belandde ik bij Google Earth, hier kun je een transparante figuur in dupliceren en op die figuur merktekens (pins) aanbrengen op regelmatige afstanden. Deze kan je dan downloaden en in Basecamp ‘finetunen’. Zo deed ik het toch en kwam uit op 34 punten/caches. De figuur was er, nu nog het werkelijk rondje zoeken.

Hart Geoart Boutersem

Het veldwerk: de juiste cache op de juiste plaats

Dit moest hoofdzakelijk over autovrije wegen en liefst veldwegen lopen. Ook hiervoor leende de streek hier in het zuiden van het Hageland zich, veldwegen genoeg maar ik wou wel tot een lus komen en er moesten mogelijkheden zijn om een cache te verstoppen. Na een viertal verkennende wandelingen stond ook de route vast en werden de 34 caches gelijkmatig verdeeld over het rondje, maar ter plaatse bleek dat er hier en daar toch wat meer dan een paar meters diende aangepast te worden en na nog wat extra wandelingen lagen ook de verstopplaatsen vast.

Van in het begin was het mij vooral te doen om een mooie wandeling uit te zetten met gemakkelijk te vinden caches. En dit in tegenstelling tot mijn andere rondjes, IRB – In en rond Butselbos (GC4XRKR) en Dodekathlos (GC6WRH6) waar naast de eveneens mooie wandeling er steeds andere verstoptechnieken met verschillende moeilijkheidsgraden gebruikt werden.

Bij de Hart Art dus gemakkelijk te vinden caches zodat je voluit kan genieten van de omgeving. Maar ik wou ze ook zo maken dat je zonder de juiste tool er niet aan geraakt en hierdoor de petlings niet te snel (hopelijk dan toch) verdwijnen. Zoals een gerenommeerd cacher in zijn log schreef ‘Een verstoptechniek die ik nog niet had gezien en me efficiënt lijkt’. Of het dat inderdaad is zal de toekomst uitwijzen.

34 listings: puzzels met QR-codes

Nu de Hart Art klaar was, het werkelijke rondje ook vastlag net als de coördinaten, werd het tijd om de listings te maken. Er zijn al tal van geoarts met figuurtjes om zo de coördinaten te berekenen zodat ik toch iets anders, origineler wou. Hoe ik erop kwam weet ik al niet meer maar na een paar dagen had ik het, het werd een QR-code met in het midden ervan een hartje. Net als het geheel heel gemakkelijk om te vinden (op te lossen). Zelf vind ik dat een cache pagina er mooi mag uitzien, en is de pagina eenvoudig bij de eerste 33 caches, de final pagina is toch geslaagd vind ik en dat blijkt ook uit de positieve commentaren die ik erop kreeg. En daar we hier dichtbij de taalgrens zitten maakte ik de listing eveneens in het Frans, ook wel de taal van de liefde genoemd en zo ook een link met het hartje.

Ondertussen waren ook de cachecontainertjes klaar, alhoewel simpel, was hier toch wel wat werk aan geweest en zeker aan de bonuscache, deze moest voldoende groot en in het thema zijn. Restte er nu alleen nog het plaatsen. Inmiddels was het lente en begon de omgeving er toch wat anders uit te zien en moest ik vanwege de tevoorschijn komende netels alsnog een paar verstopplaatsen aanpassen want zelf vind ik het ook niet leuk om tussen deze venijnige planten te moeten zoeken. Goed tegen reuma zeggen ze hier in de streek maar om er daarvoor dan een cache in te verstoppen lijkt me toch een therapie te ver.

Op twee namiddagen waren de plaatsingen geklaard en een kleine week later deed ik dan een laatste controleronde om te zien of alles er nog lag, je weet maar nooit. Gelukkig waren alle caches er nog en kon ik de Hart Art indienen. In de vooravond doorgestuurd naar de reviewer werd de Hart Art al rond middernacht gepubliceerd en de volgende morgen kwamen de eerste logs van vroege vogels al binnen. Dat de Hart Art en wandeling, gedeeltelijk door de Mene-Jordaanvallei, geapprecieerd wordt blijkt uit de eerste logs.

Ook op zoek gaan naar de Hart Art

De Hart Art geocachereeks kan je terugvinden in het Hagelandse Boutersem. Het is een reeks van 34 caches op een afstand van ongeveer 10 kilometer. Voor de puzzels heb je een QR-scanner nodig, voor het veldwerk zal een magneetstok of magneet aan een touwtje goed van pas komen. Sommige paden kunnen ook heel modderig zijn na regenbuien, hou hier dus rekening mee. Meer info over deze reeks kan je vinden in de bonus cache (GC7M7D8)

Blog geschreven door Dwigger

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.