De kikker wordt Prins: Geo-art in Wervik

Een 15-tal jaren geleden maakte ik op mijn eentje een reis naar Polen, meer bepaald naar Swieradow Zdroj. Het was een zalige reis die me om verschillende redenen altijd zal bijblijven. Tijdens een wandeling zag ik plots op straat een heleboel kikkers liggen. Helaas was het niet zo’n aangenaam zicht. De diertjes lagen in een grote plas bloed, ze waren doodgereden…

Ik was erg aangedaan van dit beeld en wilde dit in de toekomst liever niet meer zien. Dat was het moment waarop ik besliste om telkens ik een kikker of pad tegenkwam op straat, ik deze de straat zou helpen oversteken. Zo gezegd, zo gedaan. Elke kikker dat mijn pad kruiste pakte ik op om te helpen. Mijn liefde voor deze diertjes was een feit! Doorheen de jaren groeide deze liefde alleen maar verder uit, het werd een echte passie! Overal waar ik kom en op reis ben, kijk ik of ze mooie kikkerbeeldjes hebben. Zo heb ik thuis ondertussen al een hele verzameling staan. Ik liet er zelfs een mooie kast voor maken!

Hoe wij toevallig Geocaching ontdekten

Een andere passie die doorheen de jaren is gegroeid, is het geocachen. Dit heb ik per toeval ontdekt tijdens een helikoptervlucht. Voor we opstegen was de piloot op zijn GSM bezig met de geocaching-app. Hij deed ons dit kort uit de doeken, duidelijk gebeten door de microbe. Eenmaal thuis installeerde ik de app en vertrok op speurtocht. Het hele gebeuren viel meteen in de smaak. Samen met mijn vrouw Irène (Vinkoogje) ging ik geregeld op pad. Vanaf dat moment werd elke reis gecombineerd met het geocachen. Op deze manier hebben we al heel veel nieuwe plaatsen ontdekt, ver weg en dichtbij. Plaatsen waar je anders niet zomaar komt.

Eén van de landen waar we op reis gingen was Slovenië. Daar liepen we een hele mooie geo-art in de vorm van een voet, de Geosledec Trail (GC56P95). Dit was voor ons de eerste kennismaking met het fenomeen van de geo-art. Deze reeks is ons dan ook altijd bijgebleven. Dit zette me dan ook aan het denken om zelf een geo-art te maken. Over het thema was geen twijfel mogelijk natuurlijk: het zou een kikker worden!

🐸 De Kikker geo-art met het mystery wheel

Wekenlang bereidde ik het rondje tot in de puntjes voor. Routes werden uitgestippeld, denkpistes voor mysteries werden uitgeschreven. Ik besloot uiteindelijk om met een “mystery Wheel” te werken. Zo kan via een sleutel de juiste coördinaten bemachtigd worden. De sleutel is in de listing van elke cache terug te vinden. Aan de hand van 39 mysteries ontstond zo mijn 1e geo-art: De Kikker (GC75CC7).

Van overal kwamen lovende reacties. Iedereen vond de kikker leuk en wou hem op zijn geocaching-kaart! Aangezien De Kikker gelegen is te Wervik, vlakbij de Franse grens, komen ook heel veel geocachers uit Frankrijk afgezakt om de geo-art op hun kaart om te toveren naar een gele kikker, een echt internationale cache dus. Dankzij de kracht van de social media werd de kikker enorm populair: intussen komen mensen van over het hele land naar Wervik om de tocht te wandelen of te fietsen.

De kikker Geoart

👑 Het sprookje gaat verder: De kikker wordt Prins

In al het enthousiasme was ik vastbesloten om een vervolg te maken op deze reeks, opnieuw in hetzelfde thema en opnieuw een geo-art. Zo werd de 2e reeks geboren: De kikker wordt Prins! (GC7HWXB). Op het hoofd van de kikker werd een prinselijke kroon gezet. Deze nieuwe reeks bestaat uit 30 mysteries en een bonus.

Mijn inspiratie voor deze reeks haalde ik opnieuw uit het buitenland. Binnenkort vertrekken we op rondreis naar Amerika en hiervoor werden reeds heel wat mysteries opgelost zodat we de caches kunnen zoeken wanneer wij daar zijn. Sommige puzzels die we tegenkwamen waren zo mooi en leuk dat ik er mijn inspiratie uithaalde voor deze nieuwe reeks: deze keer dus geen Mystery wheel, maar verschillende puzzels. Ik verwerkte de ideeën van deze puzzels in de kroon van mijn kikker, voor mij ook de kroon op mijn werk.

De kikker wordt Prins

Beide geo-arts bevinden zich op autoluwe, landelijke wegen in Wervik. Ze zijn gemaakt om te voet of per fiets te doen. Zowel de kikker als de kroon kunnen elk opgesplitst worden in 2 afzonderlijke lussen. Beiden kunnen perfect gecombineerd worden en vormen dan samen een rustige tocht van 25 kilometer tussen de velden. Op dit traject bevinden zich ook nog 6 gekke kikkers: 6 traditional geocaches eveneens in het kikkerthema!

1 # De Gekke Kikkers: VampierkikkerGC7EPB0
2 # De Gekke Kikkers: De allerkleinsteGC7K4BB
3 # De Gekke Kikkers: WipneusGC7K4BF
4 # De Gekke Kikkers: CowboyGC7MJZZ
5 # De Gekke Kikkers: Mr. BurnsGC7MNAQ
6 # De Gekke Kikkers: Nieuwe garderobeGC7MVWB

Voor de hele tocht zijn enkel de gewone geocaching-attributen vereist (bv. Pincet, prikstok…). Dit heb ik bewust zo gekozen, om de reeksen zo toegankelijk mogelijk te maken voor een breed publiek. Als co wil ik dat iedereen kan genieten van mijn reeksen. Mensen die problemen hebben met een puzzel of onderweg mogen me dan ook steeds contacteren. Ik ben altijd bereid om iedereen te helpen.
Verder wens ik iedereen nog veel plezier met beide geo-arts! Happy caching!

Blog geschreven door Luibeerke

1 reactie op “De kikker wordt Prins: Geo-art in Wervik”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.