Geocachen in … Denemarken

Skilt, ved trae, af hegn, pael, pa toppen fuglehus, …

Sommigen hebben al door, dat we de Deense toer opgaan, Denemarken is het fietsland bij uitstek. Bovenstaande Deense woorden zijn de eerste die je leert als je gaat geocachen in Denemarken. 

Denemarken is vooral bekend om zijn vele eilanden, waaronder de Waddeneilanden, maar ook voor zijn geo-arts.

The compass

In Jutland ligt ‘The compass’ (GC6F3AA) , deze mag toch wel één van de grotere geo-arts genoemd worden. Als je je door de puzzels kan heen worstelen, kan je beginnen aan de 161 caches die deze trail telt.  En wat voor een trail! Ruw, onherbergzaam terrein, duinen, zanderige ondergrond, echt wel zwaar terrein. De open vlakten kunnen bij hogere temperaturen echt heet zijn door de reflectie van het zonlicht. 

Maar de caches zelf maken enorm veel goed. Allemaal stuk voor stuk goed verzorgd. Heel gemakkelijk te vinden, zoals een trail moet zijn. Eigenlijk kom je maar 3 verschillende verstop-technieken tegen, en dat is leuk. Degelijk gemaakt en zelfs ammoboxen die je doorheen heel het gebied vindt. Als je in een open vlakte als tip krijgt, ‘fuglehus’ en er is geen boom te bespeuren, zelfs geen struik, dan weet je genoeg …  TOP ronde ! Echt een aanrader. 

Er op aansluitend kan je nog de ‘GTV’ route doen (start van deze reeks: GC63MQ5), de letters zijn een verwijzing naar de leggers (CO’s) van ’the compass’,  GeoTeamVest. Dit is een ‘kort’ rondje van 24 caches, ditmaal over grotendeels verharde wegen.

Varde

Iets meer naar het oosten richting Varde vind je dan nog enkele mooie geo-arts : Hjerte-Turen (GC75621), Kig (GC7MEN0),  Puslerier (GC7KWC9), Stjernen (GC7ZQ9R),  Sporet I Varde (GC7FW0K), … waarvan de meeste van CO ‘Siig’ zijn  Deze CO is niet aan zijn proefstuk toe met 726 verstopte geocaches.   Ik wil er echter wel bij vertellen dat je voor deze geo-arts serieus zal mogen puzzelen, en dan letterlijk, want de meesten zijn jigidi puzzels, dus uren puzzelplezier op voorhand.

Felsted

Dan helemaal naar het oosten, regio Felsted, liggen nog 3 geo-arts in elkaars verlengde. Cyckling (GC844KC), 65 mysteries, waarvoor je je beste Deense wielerjargon zal moeten tevoorschijn toveren, met allemaal vragen over Deense wielerhelden. Hunden (GC81YYP) met 46 caches en Smiley (GC78ZQT) met nog eens 34 stuks. Deze lopen grotendeels over verharde wegen, met mooie uitzichten op de landelijke velden met vooral graangewassen.

Eilanden

Dan even een andere toer op … eilanden. Denemarken heeft 406 eilanden, waarvan er een 70-tal bewoond zijn.  Enkele waar ik zelf ben geweest kan ik jullie voorstellen : Mandø, Rømø en Barsø

Mandø is het kleinste eiland met 30 inwoners. Er liggen welgeteld 6 caches op het eiland, en 2 op de weg er naartoe. Hier moet je echter wel opletten dat je de oversteek maakt als het laagwater is, want de weg er naartoe loopt onder water met hoogwater. Ikzelf heb de oversteek ’s avonds gedaan met de ondergaande zon, en het uitzicht is Magnifiek met een hoofdletter M.  De caches zijn stuk voor stuk leuk. De kerk, een molen, het geïmproviseerd vvv-kantoor, een earthcache onderweg naar het eiland, … echt juweeltjes. 

Dan Rømø, dit is een groter eiland met 26 caches, earthaches, virtual, mysteries, tradi’s, multi’s, … voor elk wat wils. Het leuke aan het eiland is dat je met de auto op het strand mag, kilometers ver kan je op het strand tussen zee en duinen rondrijden. Dit is ook nodig om de virtual ‘Haffsand Syd‘ (GC7B6WY) te kunnen loggen, hiervoor moet je een foto maken bij het ‘baken’ en moet je 1,5 km door de zee waden (ook weer opletten voor de waterstanden). Ook voor de earthcache van het Nationalpark Vadehavet (GC27EGV) moet je het strand op, het is een eindje maar met de auto op het strand kan dit perfect. Het is in het begin best wel onwennig (wij zijn dit niet gewend) maar eens je iedereen op het strand ziet staan en rijden, weet je dat dit genieten is van deze kans. 

Als laatste het eiland Barsø, met 12 inwoners en 2,5 km² een wel heel klein eiland. Je kan het bereiken door in Barsø Landing (aan het vasteland) de veerboot te nemen. Deze vaart een keer of 6 per dag heen en weer. De overtocht duurt 15 min en kost 11 kronen per persoon (1,4 euro) voor heen en terug. De fiets mag gratis mee. (wel even een plekje reserveren op voorhand via mail, er kunnen maar 24 mensen op de boot, en de inwoners hebben voorrang). Hier liggen echter maar 3 caches, maar ze liggen op de 2 uitersten van het eiland, dus best toch een aantal uurtjes voorzien. Ook is er dadelijk een gezellig cafeetje als je het eiland op rijdt, dus best daar ook tijd voor zien. Voor de kinderen is er een doolhof. Ook liggen er nog heel wat caches op het eiland Fanø.  Maar hier zijn we niet toe gekomen, dit zal voor een andere keer zijn. 

Uiteraard heeft Denemarken nog zoveel meer caches en geo-arts te bieden.  Het is een mooi land rondom omgeven met water, eilanden, natuur, … een aanrader voor wie houdt van fietsen en geocachen.  Wie weet heb ik jullie wel warm gemaakt voor een volgende trip … ses i Danmark

Blog geschreven door Hànnah

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.