Geocaching Dilsen: Mooi Bergerven

In 2014 hebben we geocachen leren kennen via onze dochter, voordien hadden we er nog nooit over gehoord. De eerste caches waar we naar op zoek gingen lagen in onze directe omgeving en gebeurden dan ook in het gezelschap van onze dochter. Omdat we toch al fervente wandelaars waren konden we nu genieten van uitgestippelde wandelroutes in combinatie met het cachen. Geregeld werd de geocachekaart bekeken op zoek naar series in bosrijke gebieden. Die doen we namelijk het liefst: wandelen in de natuur in een rustige omgeving. Naarmate de tijd vorderde kwam toch al af en toe de zin om zelf wat caches te plaatsen. Liefst in de buurt van onze eigen woonomgeving want dat maakt het onderhouden van de caches wat makkelijker.

Onze eerste eigen geocaches

De eerste geocache-serie die we plaatsten was The Task (GC5DFZT). Een serie van 11 caches en een bonus. Door het succes van deze serie kregen we de smaak te pakken en al vlug volgde er een tweede reeks met als naam Rustig door Rotem (GC5N4MB). Een reeks van 18 caches en een bonus met de bedoeling de deelgemeente Rotem beter te leren kennen. Voornamelijk langs rustige wegen werden de caches geplaatst. Wat niet altijd evident is als je een cache-tocht langs meestal geasfalteerde wegen uitstippelt. Deze reeks ligt er intussen 3 jaar en wordt nog steeds druk bezocht.

Mooi Bergerven - Geocaching Dilsen

Bergerven: de ideale geocachelocatie

Het liefst zouden we een serie willen plaatsen in een natuurgebied maar de meeste plaatsen in de nabije omgeving waren reeds bezet. Zo lag er reeds een gedeelte van de reeks ”van brug tot brug” in het natuurgebied Bergerven, totdat deze in 2016 in het archief verdween. Jammer, want van zo een mooi gebied wil je anderen ook laten genieten. Maar voor ons de kans om hier een mooie wandeling uit te stippelen in combinatie met het geocachen. Een aanvraag ter goedkeuring werd al snel ingediend bij Limburgs Landschap en eenmaal deze binnen was konden we aan de slag. De mooiste plekjes werden uitgezocht en het knutselen van de caches kon beginnen.

Natuurgebied Bergerven ligt aan de rand van het Kempens Plateau in een historische meander van de Maas en behoort sinds 2020 tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Vanop de steilrand van het Kempisch Plateau kan je genieten van het vergezicht over de voormalige grindplassen en de Zuid-Willemsvaart. Dit vergezicht kan je tijdens het rondje Mooi Bergerven meepikken: Het vergt slechts een klein ommetje bij de 6de cache van deze reeks (GC6JRQ6).

Tijdens je wandeltocht kun je kennismaken met Galloway runderen en Konikpaarden die instaan voor de begrazing van de open gebieden. Maar je hebt ook kans om reeën en zelfs everzwijnen te kunnen spotten. Langs het noordelijke deel van de grootste plas werden landtongen en ondiepe zones gecreëerd. Een ideaal biotoop voor amfibieën. Dat Bergerven het goed doet wat vogels betreft, blijkt uit de uitgebreide inventarisatielijst (met o.a. stellopers, grondeleenden en duikeenden). Zelf kan je naar vogels turen vanuit de vogelkijkhut.

Mooi Bergerven - Konikpaarden

Rondje Mooi Bergerven

In mei 2016 kwam uiteindelijk de geocachereeks Mooi Bergerven (GC6H9QV) online. De reeks bestaat uit 20 caches en een bonus. De totale afstand van de wandeling bedraagt +/- 7km. Men kan de wagen parkeren aan de Kapel van De Weerstand. Bij regenweer zijn laarzen geen overbodige luxe.

Met meer dan 1300 bezoekers op de teller mogen we spreken van een succesvolle reeks. De caches zijn ook allen verschillend en naarmate de wandeling vordert wordt de moeilijkheidsgraad (D-waarde) ook hoger. Je hebt dan ook wel wat tijd nodig om deze reeks tot een goed einde te brengen. Wekelijks proberen we al onze rondes te onderhouden en bij een needs maintenance of persoonlijk bericht gebeurt het onderhoud meestal nog diezelfde dag.

Alhoewel het veel tijd vergt blijven we het op punt houden van de caches leuk vinden. En zeker bij zovele positieve logs en favo’s. Iedere log wordt dan ook gelezen. Sterker nog: we hebben niet stilgezeten en vorig jaar intussen alweer een nieuwe reeks gepubliceerd: Groen Genot (GC7AW85).

Mocht je trouwens ergens een probleem ondervinden tijdens je cache-bezoek dan bieden we graag hulp.  Dus hopelijk tot binnenkort voor een bezoekje aan Mooi Bergerven. (Misschien kom je ons wel tegen.)

Aerdshouw geo-art

Later in 2019 verscheen er ook nog de geo-art Aerdschouw van deze CO: een leuke ronde met liefst 33 geocaches die ook de moeite waard zijn! Maak je klaar voor een wandeling van ongeveer 8 kilometer. Ontdek alle info bij de bonus van deze reeks (GC8G3QC)

Blog geschreven door de mol 1

2 reacties op “Geocaching Dilsen: Mooi Bergerven”

  1. Beste de mol 1,

    Deze blog werd ons toegestuurd door een fan van jullie. Hij gaf ons de tip dit te lezen. Dit is een heel leuk en aangenaam te lezen artikel dat jullie geschreven hebben over het gebied Bergerven. Mogen we jullie geocach-route vermelden in onze facebook van Toerisme-dilsen-stokkem?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.