Geocaching in Geraardsbergen: de mattentaart

We zijn een gelukkig gezinnetje ChriNaMaMa (Christophe, Nathalie, Mauro en Matteo), die vaak gaat wandelen in binnen en buitenland. In 2014 kregen we de microbe van het geocachen te pakken door mijn zus en haar gezin – Sokelojo (Sofie, Kevin, Louka, Jorben). We hebben reeds in 2017 een klein rondje gelegd in het dorp waar we wonen (rondje Goeferdinge – GC6ZWA4).

Echter in 2020 werden plannen gemaakt om een geo-art te leggen. Als inwoners van Geraardsbergen werd al snel duidelijk dat we dit enkel in de vorm van een Mattentaart konden maken: naast de Muur van Geraardsbergen is de Mattentaart wel het meest gekende symbool van onze stad. Echter Geraardsbergen is veel meer dan de Mattentaart, tijdens de verschillende rondjes nemen we jullie mee in alles wat je moet weten over Geraardsbergen.

Een wandeling in 5 lussen

De Geo-Art Mattentaart bestaat uit 5 luswandelingen. Er zijn 3 verschillende vertrekplaatsen, steeds in de buurt van een openbare parking. In deze omgeving is er voor elk wat wils. Zo komen we langs verschillende bossen, het natuurreservaat “Nuchten”, het provinciaal domein “De Gavers”, enkele heroïsche heuvels uit het Wielrennen “de Vesten, de Muur en de Bosberg. Afsluiten doen we bij het Oudste Manneke Pis van België.

Lus 1 en 2: vertrekpunt stadscentrum

Lus 1 (start: GC8R7YC) en 2 (start: GC8VA7R) vertrekken in het stadscentrum van Geraardsbergen, echter deze verlaten al snel de stad om de rust op te zoeken in de deelgemeenten. Bij terugkomst in de stad, loop je op lus 1 langsheen het klooster van Hunnegem, het stationsplein en het oud hospitaal. Bij Lus 2 moet je langs het abdijpark om vervolgens de legendarische Muur te trotseren. Hier zijn in het wielrennen tal van heroïsche duels uitgevochten. Na al dat klimwerk zoeken we terug de rust op in de deelgemeenten.

Lus 3 en 4: vertrekpunt parking De Gavers

Bij deze lussen vertrek je best op de parking van het provinciaal domein “De Gavers”. Lus 3 (GC8Y3H5) neemt je mee door het domein om vervolgens de natuur op te zoeken in de deelgemeenten Schendelbeke, Idegem, Zandbergen, Grimminge. Afsluiten doen we opnieuw in het domein. Tijdens deze lus loop je door het natuurreservaat “Nuchten”.

Lus 4 (GC8YVPW) verlaat het domein De Gavers onmiddellijk en duikt het landschap in om vervolgens het Raspaillebos te doorkruisen langs de flanken van de “De bosberg”, op de terugweg komen we langs het Natuurcentrum “De Helix”.

Lus 5: vertrekpunt sporthal De Veldmuis

De laatste lus (GC91WD4) vertrekt aan de vernieuwde sporthal “De veldmuis”. Deze wandeling is met slechts 8 kilometer de kortste lus. Je duikt opnieuw het groen in, doch steeds op verharde wegen, welke gezien de beperkte afstand, kindvriendelijk is. Deze is geschikt voor wandelwagens, rolstoelgebruikers met begeleiding en fietsers. Op de 4 andere lussen zijn er stukken dewelke niet voor fietsers toegankelijk zijn.

180 caches, 180 Gevarieerde puzzels

Wil je de 5 rondjes wandelen en de ruim 180 caches loggen dan zal je eerst wat moeten puzzelen. De puzzels op zich zijn eenvoudig, bij elke ronde hebben we telkens een andere onderwerp gekozen. Zo leer je wat kennen over de Geraardsbergse cultuur, de bekende Geraardsbergenaars, de deelgemeenten, de sportclubs en de verschillende scholen. Loop je tijdens het puzzelen ergens tegenaan, geen probleem, aarzel niet ons te contacteren. We helpen je met plezier verder…

Zelf op zoek gaan naar de Mattentaart van Geraardsbergen

Met ruim 180 caches werden de geocachende inwoners van Geraardsbergen flink beloond om op pad te gaan. Je kan adhv 5 wandelingen de stad en zijn natuur ontdekken en onderweg alle info verzamelen om de bonus (GC8WH3T) van de mattentaart geo-art te kunnen loggen.

Als slot wensen we jullie veel cache-plezier. Geniet en respecteer de natuur, geniet van het cachen en geniet van de rust. Maar bovenal… geniet van elkaar! Want… vaak zijn mensen ook met een mede-cacher op pad.

Geogroetjes, team ChriNaMaMa

1 reactie op “Geocaching in Geraardsbergen: de mattentaart”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.