Jigidi online legpuzzels

Puzzelliefhebbers kunnen hun hartje ophalen met de fantastische website Jigidi.com! Een handige website waar je online legpuzzels kan oplossen en maken. In dit stuk leggen we jou alles uit over Jigidi en bekijken we hoe geocachers gebruik maken van Jigidi: er zijn meer dan 1500 geocaches met een Jigidi puzzel in Nederland en Belgiƫ.

Wat is Jigidi?

Jigidi is een wereldwijde community van legpuzzel liefhebbers. Jigidi.com is een website waar je gratis online legpuzzels kan oplossen, maken. Bovendien kan je deze online legpuzzels ook makkelijk delen via de website.

Hoe Jigidi gebruiken?

Heel eenvoudig: ga naar de website, kies een puzzel uit en los deze op. Je kan ook een account aanmaken zodat je jouw puzzels kan opslaan.

Bestaat er een Jigidi app?

Er bestaat een Jigidi app voor de iPad (deze is niet in ieder land beschikbaar)

Wat heeft Jigidi te maken met Geocaching?

Jigidi wordt vaak gebruikt als puzzel bij mysteriecaches. Wanneer de online legpuzzel op Jigidi opgelost is, krijg je vaak de coƶrdinaten of een geheime code waar de geocache verstopt ligt.

šŸ§© Hoe werkt Jigidi?

Via Jigidi kan je zowel legpuzzels maken als legpuzzels oplossen.

Puzzels oplossen

Eigenlijk heel erg eenvoudig! Op Jigidi.com kan je heel wat puzzels terugvinden, klik er eentje aan en je komt op de pagina over deze puzzel. Als je op Solve puzzle klikt dan opent de puzzel en kan je aan de slag met de online legpuzzel. Let wel op! Jigidi maakt nog gebruik van de Flash Player, en deze wordt niet meer ondersteund door sommige browsers, gelukkig is er hiervoor een workaround.

Het kan ook zijn dat je een linkje gekregen hebt van een puzzel, als je hierop klikt opent de puzzel meteen en kan je meteen beginnen. Handig is ook dat je in- en uit kan zoomen via de + en – knop bovenaan. Je kan de puzzel op je volledig scherm zetten en via het menu kan je de puzzel onder andere pauzeren en het achtergrondkleur aanpassen.

Puzzel maken

Om een puzzel te maken op Jigidi.com moet je aangemeld zijn. Als dat het geval is kan je volgend stappenplan volgen.

 1. Klik rechts bovenaan op create
 2. Kies een afbeelding die je wil gebruiken voor je online legpuzzel
 3. Rechts kan je via een schuifregelaar het aantal stukjes kiezen
 4. Klik op create
 5. Nu kan je nog extra informatie meegeven zoals een titel, beschrijving, …
 6. Handig is ook dat je kan kiezen om een boodschap te tonen nadat de puzzel klaar is.

šŸ§© Een Jigidi account: gratis en veel voordelen!

We raden jou ook aan om een gratis Jigidi account aan te maken. Zo’n account levert jou volgende meerwaarde:

 • Je kan zelf Jigidi puzzels maken en delen
 • Wanneer je met een puzzel bezig bent kan je deze opslaan. Hiervoor kan je de puzzel pauzeren en even wachten tot de tekst “Progress saved” verschijnt” – De volgende keer dat je de puzzel opent krijg je de mogelijkheid om verder te gaan. Bij de non-Flash puzzels wordt jouw progressie automatisch opgeslaan en kan je gewoon verder bij het openen van de puzzel.
 • Je verschijnt op het scorebord
 • Je kan ook reacties geven op puzzels

Daarnaast is er ook een Jigidi plus membership waarbij de website volledig advertentie-vrij is.

šŸ§© Geocaches met Jigidi puzzels

Intussen bestaan er al heel wat geocaches, vnl. mysteriecaches, die een Jigidi-puzzel hebben. Eenmaal je deze online legpuzzels hebt opgelost verschijnt er vaak een boodschap met de coƶrdinaten. We raden je aan om deze puzzels te maken als je ingelogd bent, want zoals vaak loopt er wel eens wat fout en verschijnt de boodschap niet. Als je ingelogd bent, kan je de boodschap opnieuw bekijken.

Andere geocachers kiezen dan weer om een geheime code in de afbeelding zelf te verwerken om zo het probleem met de popup op Jigidi te vermijden. Dat is ook een oplossing natuurlijk.

Lijst met Jigidi-geocaches

In 2020 heeft er iemand heel wat tijd gestoken in het maken van een lijst met alle geocaches waarbij een Jigidi puzzel zit. Zo zijn er in Belgiƫ en Nederland meer dan 1500 geocaches vinden met een Jigidi puzzel. Zelf eentje maken? Bekijk dan eens volgende lijsten:

Geocaching lijst (BE & NL)https://www.geocaching.com/plan/lists/BM8GNVY
Facebook lijst (BE & NL)https://www.facebook.com/groups/270138276832199/files
Er zijn ook geocachers die het net wat moeilijker maken…

3 reacties op “Jigidi online legpuzzels”

 1. Deze puzzels zijn een zeer vervelende evolutie binnen geocaching. Ontbreekt het de leggers aan creativiteit bij het maken van mysteries waardoor er voor deze makkelijkheidsoplossing gekozen wordt? Ik laat ze in ieder geval aan mij passeren, ik verkies het buiten te zijn ipv uren voor een pc scherm puzzelstukjes te verslepen.

  Beantwoorden
  • Hey Bert, daarom is Geocaching net zo tof: je kan kiezen wat je doet.
   Sommige geocachers vinden de Jigidi puzzels super om te doen, anderen dan weer niet.

   Beantwoorden
 2. Voor ieder wat is het motto ,hoe meer je kan kiezen hoe beter.
  Dit is leuk voor wanneer het te koud of te nat is om te geocachen dan kan men dit thuis al voorbereiden om later met de coƶrdinaten op pad te gaan.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.