GeocachingToolbox.com

Ik ben Marc, maar waarschijnlijk beter bekend als Japiejoo. Tijdens het geocachen heb je de beste kans om me in Limburg tegen te komen, te voet, op de racefiets of met de mountainbike. Waarbij die laatste toch wel mijn favoriete cachevoertuig is. Ik ben gevraagd om hier een stukje te schrijven over GeocachingToolbox.com, als eigenaar van deze website. Dat doe ik uiteraard graag en ik zal iedereen dan ook meenemen door een stukje geschiedenis en wat meer achtergrond over de website.

Wat vooraf ging

Mijn geocacheleven begint in september 2009. In de meeste start-verhalen hoor je dat dat begint met het vinden van een geocache en daarna komt de aanschaf van een GPS toestel. Dat liep bij mij dus even anders. Ik kocht namelijk een GPS toestel voor op mijn mountainbike. Ik kwam uit bij een Garmin GPSmap 60CSx, hij is inmiddels met pensioen en vervangen door een nieuwer model, maar hij werkt nog prima. Op deze GPS zat een ‘Geocache functie’…, een wat? Dus ik ging dat maar eens verder uitzoeken. Al snel begreep ik wat de bedoeling was en mijn interesse was gewekt, op 25 september 2009 vond ik mijn eerste cache.

Aangezien ik wel van een puzzeltje en een uitdaging hou merkte ik dat ik bepaalde tools vaak gebruikte, met name bij mysterie caches dus. Ook merkte ik dat ik die steeds weer opnieuw moest zoeken. Dat vond ik niet handig, dus ik besloot de tools samen te brengen op één website, in eerste instantie voor eigen gebruik. Als hobby had ik al wat websites gemaakt en ik zag dit wel als een mooie toevoeging op mijn website en ook als leuke uitdaging om goede tools te maken.

Het begin van GeocachingToolbox.com

Na een tijdje merkte ik dat ik niet meer de enige was die gebruik maakte van de tools. Er werd steeds meer gebruik van gemaakt en ik bleef de regelmatig gebruikte tools verzamelen en toevoegen. Dit leidde uiteindelijk tot het besluit om de tools van mijn persoonlijke website af te halen en ze een eigen plek te geven. Begin september 2013, 4 jaar na het vinden van mijn eerste cache, werden alle tools verplaatst naar GeocachingToolbox.com, met als belangrijkste doel om alle tools makkelijker vindbaar te maken, zodat iedereen er gebruik van kan maken.

Inmiddels al heel wat jaren Geocaching Toolbox

Er is in al die jaren nog aardig wat toegevoegd en er is een mooie collectie aan tools en tabellen ontstaan. Ook zijn er, met de vrijwillige hulp van een aantal geocachers, verschillende talen toegevoegd. Dat is nog een hele klus als je bedenkt dat dat om ruim 1300 woorden, zinnen en alinea’s aan tekst gaat. Deze hulp wordt zeer gewaardeerd, dat had ik uiteraard zelf niet gekund.

Natuurlijk valt er ook wel iets over de bezoekers te zeggen. Zo zijn de aantallen inmiddels behoorlijk opgelopen. Van zo’n 100 per maand in 2013 naar ongeveer 40.000 per maand nu. De bezoekers komen uit 229 landen waarbij de top 3 wordt gevormd door Nederland (30%), België (13%) en de Verenigde staten (9%).

Meest gebruikte tool op Geocaching Toolbox

Waar komen die bezoekers nou voor? Blijkbaar hoofdzakelijk om de woordwaarde uit te rekenen, dat is met afstand de meest gebruikte tool, gevolgd door what3words en de verschillende coördinaten tools (hoofdzakelijk conversie en projectie), daarnaast wordt de codetabellen-pagina ook goed bezocht. Welke tool gebruik jij het meeste? Laat het weten in de reacties onder dit bericht!

Ik hoop dat alle geocachers met veel plezier gebruik maken van GeocachingToolbox.com en dat er nog veel bezoeken zullen volgen en puzzels worden opgelost. Zoals iedere gereedschapskist is ook deze toolbox er om gebruikt te worden!

Tot snel op de site of misschien wel voor een cachepraatje in het veld!

Marc (Japiejoo)

2 reacties op “GeocachingToolbox.com”

  1. ik gebruik toch ook vooral woordwaarde.

    Er staat heel veel in de toolbox, maar er staat ook heel veel niet in, ik vraag me altijd af of het codeboek ooit overgenomen zal worden? Aan de andere kant die gebruik ik nu ook veel meer omdat ik deze uitgeprint heb 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.