GRIMM-reeks in Zemst

Hoe ik Geocaching leerde kennen

Tijdens een voetbalwedstrijd van de jongste telg van de familie, begon één van de andere vaders te vertellen over zijn recente exploten in Frankrijk, waar hij in tunnels was gekropen, raadsels moest oplossen en gebruik moest maken van de GPS om uiteindelijk de beloning voor zijn inspanningen te vinden: een plastieken doos met een boekje erin…

Grimm geocachereeks Zemst

Die plastieken doos kon me niet zo bekoren, maar wat ervoor moest gebeuren om ze te bemachtigen dan weer wel. “En hoe heet dat spelletje?” Voor het eerst hoorde ik de term “Geocaching”.

Thuisgekomen ging ik onmiddellijk op zoek naar de website en er bleek wel meer te beleven dan wat Xavier (aka Youkette), de vader waar het over ging, had verteld. Hij wist me nog te melden dat hij ook wel een paar geocaches verstopt had, en nog wel in mijn dorp…

Ik werd lid van deze gekke wereldwijde club, op proef, en de volgende dag vertrokken we met de smartphone in de hand naar het bos van AA (GC2YAH1) .

Na een mooie wandeling in dit natuurgebied en het vinden van enkele schatten, bleek de batterij van onze gids niet echt sterk genoeg om het einde te halen. Te meer omdat, zijnde absolute beginnelingen, we de lat net iets te hoog hadden gelegd… de rest van de reeks zou er een week later aan geloven. De toon was gezet, het begin van een voortdurende verslaving naar het ontdekken van nieuwe plekken en nieuwe dozen…

Zelf een geocache verstoppen

Een kleine maand na het vinden van onze eerste cache, achtte ik de tijd rijp om zelf een doos te verstoppen. De locatie daarvoor was overduidelijk… vlakbij een prachtige eik in de mooie velden van Zemst-Laar. De naam van de cache is gerelateerd aan de vindplaats… Wit Konijn (GC38D8G)

Weer een maand later,eind 2011 en na een betere voorbereiding, werd het Wit Konijn de start van een reeksje van 12 caches doorheen Zemst-Laarse velden. De naam van de eerste cache legde de basis voor de reeks: Alice in Wonderland.

Het vervolg: want eentje is geentje

Nadat de reeks was gepubliceerd werd ik geconfronteerd met de zaken waar elke legger mee te maken krijgt. Langs de ene kant werd het reeksje goed gesmaakt en kwamen er leuke logs, maar aan de andere kant kreeg ik ook te maken met caches die stuk gingen, werken in uitvoering en niet altijd even voorzichtige geocachers. Desondanks besloot ik om de nodige aanpassingen en herstellingen te doen.

Nu ik meer en meer verweven raakte aan het geocachen, werd ik natuurlijk ook geïntrigeerd door de mystery’s en ik had ondertussen al enkele ideetjes verzameld. In februari 2012 zag de Sabotage-reeks (GC3EN87) het levenslicht, al wist ik toen nog niet waar deze zou eindigen. Nu bleek ook wat een sterke gemeenschap geocaching.com is, want ik kreeg een hoop hulp van mensen die ik nog nooit ontmoet had. Zij zorgden met een proefloop voor een hoop feedback, die me later nog van pas zou komen. Na de nodige cacher’s blocks en weerom veranderende vindplaatsen, werd de reeks in mei 2014 gefinaliseerd en is ze tot op heden in quasi dezelfde toestand te vinden.

Grimm geocachereeks Zemst (3)

En toen kwam de Grimm reeks

Nadat de start van de Sabotage-reeks was gegeven, was er toch iets dat bleef knagen. Er waren nog niet echt veel caches te vinden in het Zemstse landschap en na rijp beraad werd aan de hand van de landkaart een toer uitgestippeld die de moeite moest zijn om een omweg te maken. De naam voor de reeks kwam al snel: op televisie speelde de fantasy-reeks “Grimm” en als opvolger voor “Alice In Wonderland” was dit de meest geschikte formule: sprookjes.

Het traject dat uitgestippeld was op de kaart werd volledig verkend en er werden een hoop valabele verstopplekken gevonden. Uiteindelijk klokten we af op 25 caches, met een bonus. Er restte ons enkel nog het verzamelen van het nodige materiaal, het bouwen van de caches en natuurlijk het uitzetten en bepalen van de coördinaten. Dat laatste werd minutieus uitgevoerd, want niemand zoekt graag naar een cache op sterk afwijkende coördinaten.

De hele ronde werd natuurlijk proefgelopen en rekening houdend met de kritieken die ik ontving, werden de laatste aanpassingen uitgevoerd en was Grimm klaar voor publicatie. Onder het motto “dit is een reeks die ik zelf ook zou willen doen” zag De Grimm-reeks op 14 juni 2012 het levenslicht.

Het duurde niet lang voor de logs massaal begonnen te verschijnen, gevolgd door een hoop “favorite-points” voor de hele reeks. Het werd het begin van een verhaal dat tot op heden nog niet gestopt is. Al meermaals heb ik gedacht de handdoek in de ring te gooien door alweer een vernielde of verdwenen cache, maar het plezier dat ik heb aan het lezen van de logs (ik lees ze allemaal) zorgt ervoor dat ik voor het onderhoud blijf zorgen, ondanks het feit dat actief geocachen bij mij op een laag pitje is beland.

Grimm geocachereeks Zemst (4)

Grimm 7, De Kikkerkoning, was de eerste cache die verdween, werd vervangen, terug verdween,… en na nog enkele pogingen werd besloten om in dat gebied geen nieuwe cache te leggen. Hier werden mijn caches systematisch vernield. De reeks bestaat sindsdien uit 24 caches en de bonus.

Ik hoop dat de reeks nog veel plezier kan brengen aan beginnende en geroutineerde geocachers en dat zij mij de pit geven om deze reeks nog lang te onderhouden. Voor een reeks van deze omvang heeft ze al een respectabele leeftijd.

Zelf op zoek gaan naar de Grimm geocaches?

Grimm geocachereeks Zemst (2)

De Grimm-reeks is een wandel- of fietstocht van ongeveer 19 kilometer doorheen de velden in de buurt van Zemst-Laar, Eppegem en Hombeek. Onderweg kan je 24 caches vinden van verschillend pluimage, die je uiteindelijk de coördinaten oplevert van de bonus-cache (bonuscache: GC3MHG6).

Er werd voor gezorgd dat er zo weinig mogelijk langs drukke wegen moet gewandeld of gefietst worden, al zijn kruisingen niet uit te sluiten. Afhankelijk van het weer, de wandeling gaat dan ook geregeld over veldwegen, is steviger schoeisel of een MTB aan te raden. Bij droog weer lukt het ook op sandalen of een plooifiets. Onderweg kan de innerlijke mens ook versterkt worden. Ongeveer halfweg passeer je langs “Hoeve Ten Bosch” waar het lekkerste ijsje uit de regio kan worden genuttigd.

Volgens mij is deze reeks een zeer goede instapper voor de beginnende geocacher; je vindt hier uiteenlopende verstoptechnieken, die je een boel ervaring kunnen opleveren in toekomstige avonturen.

Wat je niet mag verwachten zijn caches die uitgevoerd zijn in het thema van de sprookjes van Grimm. Mijn ervaring heeft me geleerd dat caches die enorm mooi zijn uitgevoerd, met zin voor detail, langs wandelwegen een kort leven zijn beschoren. Ik ben hier voor degelijkheid gegaan, zodat iedereen van de reeks kan genieten, zonder het ontbreken van caches in de serie. Doorheen de jaren heb ik verschillende caches in de reeks vervangen, van locatie moeten veranderen of voorzien van een uitdaging en ik zal dit ook blijven doen.

Wat mij plezier doet

Eigenlijk verwacht ik niet veel… het is wel altijd leuk om bij de Bonus-cache een iets langere log te krijgen dan “Gevonden” of “TFTC”. Ook is het raadzaam om eventuele defecten, ontbrekende caches of volle of natte logboekjes te melden. Als ik niet weet dat er iets fout is, ga ik het ook niet oplossen. Verder hoop ik dat iedereen de caches (eigenlijk alle caches) met respect behandeld en zo onze hobby levend houdt. Denk erom: zonder cache-leggers is er geen geocaching… Enfin, ik denk dat elke CO (cache-owner) deze mening deelt.

Ondertussen heb ik ook nog enkele Zemstse bezienswaardigheden van een trekpleister voorzien. Ook deze caches zijn vrij gemakkelijk te vinden.

KwibusGC46NNNOm mijn ei kwijt te geraken en voor de meer ervaren cachers waar het betere puzzelwerk aan de orde is.
RV 4.64 : ZemstGC4Y4XTBij de opstart van het “Rondje Vlaanderen”-project, ben ik onmiddellijk mee op de kar gesprongen en het is met de nodige fierheid dat ik nog steeds op de 3de plaats sta van het aantal favorietenpunten van deze caches.
The Belgian – Hungarian connectionGC4HG0JEn als laatste, voor de reizigers, is er in Hongarije ook nog een stevige doos te vinden op een heel pittoresk plekje…

Misschien komt er in de toekomst nog wel eens iets nieuw uit… de tijd zal het uitwijzen.

Als laatste wil ik iedereen bedanken, die de cache-reeks al bezocht heeft, en ik wil Geocachen.be nog veel succes wensen met het verder helpen van geocachers in België.

Blog geschreven door firescoob

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.