Rondje Vlaanderen – een te gekke Geocachereeks

Je bent ze zeker en vast al tegengekomen: de RV caches. Deze RV caches horen allemaal bij het toffe Rondje Vlaanderen concept. Iedereen kent wel de Ronde Van Vlaanderen, de wielerhoogmis die ieder jaar in april plaatsvindt, maar de Rondje Vlaanderen Geocaching reeks is veel spectaculairder. In vergelijking met de wielerkoers is het de bedoeling dat je met Rondje Vlaanderen alle 300 gemeenten van Vlaanderen aandoet.

Wat is Rondje Vlaanderen?

Wat is Rondje Vlaanderen voor Geocaching?

In iedere gemeente of stad van Vlaanderen kan je een geocache terugvinden die toebehoort aan Rondje Vlaanderen. Daarnaast zijn er voor de 5 provincies ook provincie bonus caches, die je enkel kan vinden nadat je alle Rondje Vlaanderen geocaches in die provincie gevonden hebt. Naast de 5 provincie bonuscaches is er ook nog een super bonus geocache voor diegene die alle geocaches in alle gemeenten en de 5 provincie caches gevonden heeft.

Hoe werkt Rondje Vlaanderen?

Wanneer je een RV cache gevonden hebt, kan je in deze geocache een code terugvinden. Deze code kan je ingeven op de website van Rondje Vlaanderen. Wanneer je voldoende caches en codes verzamelt hebt van een provincie, krijg je toegang tot de coördinaten van de provinciebonus.

Hoe kan je een Rondje Vlaanderen cache vinden?

Alle Rondje Vlaanderen caches bevatten de afkorting ‘RV’ in hun geocachenaam. Als je filtert op geocaches die RV bevatten op de website van Geocaching, zal je zowat alle RV caches terugvinden. Daarnaast kan je alle caches terugvinden op de website van Rondje Vlaanderen.

Wie organiseert Rondje Vlaanderen?

Iedere geocacher kan een Rondje Vlaanderen geocache plaatsen, ten minste als er nog geen RV cache in de gemeente ligt waar je deze wil plaatsen. Geocacher Mitij beheert sinds enkele jaren de RV website en leidt alles in goede banen.

Zijn er gelijkaardige Geocaching initiatieven voor Rondje Vlaanderen?

Voor het Franstalige gedeelte van België bestaat er het concept Tour de Wallonie en voor Brussel is er Tour de Bruxelles. In Nederland ontstond er in 2022 Ommetje Nederland.

In iedere RV cache kan je een codewoord terugvinden, uiteraard hebben we deze onzichtbaar gemaakt.

Rondje Vlaanderen website

Inderdaad, dit waanzinnig concept vraagt wel wat organisatie en daarom is deze reeks niet geplaatst door 1 iemand maar wordt deze reeks onderhouden door meerdere beheerders. Om alles in goede banen te leiden is er wel een Rondje Vlaanderen website, waar je terecht kan met de codes die je in iedere geocache kan terugvinden. De site van de Rondje Vlaanderen geocaches houdt bij hoe ver je staat met deze opdracht.

Wanneer je voldoende codes hebt ingegeven voor een provincie, krijg je de coördinaten van de Provinciebonus geocache. Iedere geocacher die een RV-cache plaatst krijgt bovendien ook toegang tot de handleiding over hoe jouw cache aan dit waanzinnige rondje toegevoegd kan worden.

Rondje Vlaanderen - kaartoverzicht Mitij

Originele RV caches

Leuk en origineel, maar een waanzinnig concept! We zullen nog een flink aantal kilometers moeten doen vooraleer we ook nog maar de eerste Provinciebonus kunnen vinden. Alvast een pluim voor iedereen die mee werkt aan het Rondje Vlaanderen Geocaching concept! Er zijn natuurlijk enkele regeltjes verbonden aan het plaatsen van een RV-cache: zoals dat de caches voor iedereen ’te doen’ moeten zijn, de D/T rating mag dus maximaal 3,5 zijn. Daarnaast kan je een traditional of multi plaatsen en het doel is om echte creatieve caches te plaatsen, die dan natuurlijk ook de nodige favorietpunten binnenhalen.

Zo is zelfs één van de meeste populaire geocaches in België een cache van Rondje Vlaanderen (RV 5.08 : Brugge). Deze geocache ligt in hartje Brugge en wordt door vele geocachers gesmaakt, gezien het aantal favorieten punten die deze geocache gekregen heeft. Een andere leuke Rondje Vlaanderen cache die door dezelfde cache owner gemaakt is, is Rondje Vlaanderen Blankenberge (GC5GXFC).

Kortom: een geniaal concept dat wel wat tijd in beslag zal nemen! Welke RV cachevond jij de leukste?

Ontdek ook

Rondje Vlaanderen: vanuit het oog van een organisatorEen stuk van Mitij, organisator van Rondje Vlaanderen
Op zoek naar alle geocaches van Rondje VlaanderenEen stuk van Antifba