In april 2017 liep er een onderzoek bij Geocachers in België en Nederland. De eerste resultaten kan je in volgende afbeelding terugvinden en hieronder gaan we er meer in detail op in.
1240 geocachers hebben deelgenomen aan het Geocaching Onderzoek 2017 van België en Nederland. Er deden exact evenveel vrouwen als mannen mee, 62% van de deelnemers komt uit Nederland en de overige 38% uit België. Daarnaast deden er geocachers mee met verschillende jaren ervaring zoals je in onderstaande grafiek kan zien.
Eerste Geocaching ervaring
Zoals je in de infografiek kan zien heeft 72% van de deelnemers Geocaching leren kennen via er over te praten met vrienden (mond aan mond). 12% Leerde Geocaching dan weer kennen doordat ze er iets over hadden gelezen in een artikel. Tijdens een wandeling met familie of vrienden heeft 9% Geocaching leren kennen. Anderen leerden Geocaching dan weer toevallig kennen: toevallig ooit een cache gevonden of de app ooit geïnstalleerd uit nieuwsgierigheid.
Geocaching statistieken
Gemiddeld heeft een geocacher 1.449 geocaches gevonden. Dat is ontzettend veel, maar er zijn verschillende geocachers die reeds meer dan 10.000 geocaches gevonden hebben, wat het gemiddelde gevoelig omhoog heeft getrokken. Wekelijks zijn er verschillende Geocaching evenementen en de gemiddelde geocacher is naar 8 à 9 events geweest.
Wat opvalt is dat 50% van de geocachers nog nooit een geocache verstopt heeft. Een geocache maken en onderhouden vraagt natuurlijk ook wel wat werk, maar gemiddeld heeft een geocacher nochtans bijna 8 caches verstopt.
Trackables zijn een leuke bijkomstigheid bij het Geocachingspel waarbij je de reis van kleine voorwerpen helpt verderzetten van cache naar cache. Gemiddeld heeft een geocacher 390 trackables verder op weg geholpen. Een geocacher heeft zelf ongeveer 7 trackables gemiddeld in eigen bezit.
Geocaching souvenirs zijn niet helemaal bekend bij de geocachers uit België en Nederland. Deze virtuele aandenkens ontvang je door te geocachen in bepaalde landen of op bepaalde (belangrijke Geocaching) dagen. 30% van de deelnemers had geen flauw idee of vulde 0 in op de vraag hoeveel souvenirs hij al verzameld heeft. Van zodra je een cache vindt in België of Nederland heb je al een geocaching souvenir verdiend 🙂 !
Vaak gebruikte geocaching tools
Enkele maanden terug hadden we het over 11 onmisbare geocaching tools. Wanneer we bovenstaande grafiek bekijken zien we dat meer dan de helft van de geocachers altijd volgende spullen meeneemt wanneer hij gaat geocachen: een pen, magneet, notitieboekje, pincet, zaklamp, batterij en een spiegel. 98,5% van alle deelnemers gaf aan dat hij een pen of potlood meeneemt, hier hadden we zo goed als 100% verwacht: maar iedereen vergeet al eens een schrijfstok :). Wat verder opvalt is dat slechts 37,8% SWAG (ruilspulletjes) meeneemt. Niet iedere cache bevat SWAG, maar er zijn zeker voldoende caches om swag te wisselen. Het valt voornamelijk op omdat 58,7% steeds een batterij meeneemt terwijl er minder caches zijn waar je een batterij nodig hebt dan dat er caches met swag zijn. De logroller kent nog niet iedereen: slechts 13% neemt dit mee. Dat is een soort van naald waar je het logboek kan oprollen om gemakkelijk terug in kleinere caches (bv. nano-caches) terug te steken.
Hoe verslavend is Geocaching?
We stelden ook de vraag hoe vaak je gaat geocachen. Hiermee willen we even nalopen hoe verslavend Geocaching wel niet is. De meerderheid (41%) gaf aan meerdere keren per maand te gaan geocachen. Wat verder opvalt is dat 39% minstens 1 keer per maand gaat geocachen: 1% van alle deelnemers gaat zelfs iedere dag op pad om een smiley te scoren: dit zijn de echte Geocaching verslaafden :).
Zijn Belgische en Nederlandse Geocachers doorzetters?
We peilden ook naar het doorzettingsvermogen van geocachers op zoek naar een cache, waarbij we nagingen hoeveel tijd iemand neemt om naar 1 cache te zoeken voor hij het opgeeft. 62% gaf aan dat ze maximum 20 minuten op een plek blijven om te zoeken. 6% gaf dan weer aan dat ze langer dan een uur zoeken, zolang ze de cache maar vinden.
Geocachen wordt gedaan bij warm en mooi weer
Geen verrassende vaststellingen wanneer we vroegen naar het favoriete seizoen om te geocachen: de lente en zomer zijn overduidelijk de populairste seizoenen. 5% vindt het dan weer heerlijk om tijdens een herfstwandeling enkele caches mee te pikken. De winter werd door 1% van de deelnemers verkozen tot favoriete seizoen: het is dan wel koud maar wel het makkelijkst om te geocachen. De bomen staan dan niet in bloei en met een beetje geluk kan je ook enkele caches vinden door op bevroren water te lopen.
Dit waren de eerste resultaten uit het Grote Geocaching onderzoek van België en Nederland. Binnenkort volgt een analyse van de andere resultaten waarin we het zullen hebben over hoe mensen geocachen en wat de motivatie is van geocachers.
leuke weetjes 🙂
Bedankt voor de resultaten echt instructief aangenaam al deze info te kunnen ondekken
Leuk om te lezen. Wel jammer dat er eigenlijk zo weinig gecoaches deze enquête hebben ingevuld. Ben benieuwd naar de volgende resultaten.