Grote Geocaching Onderzoek 2017 – deel 2

In deel 1 van het Grote Geocaching onderzoek bekeken we de statistieken van de gemiddelde geocacher. In deel 2 bekijken we hoe een geocacher uit België en Nederland gaat geocachen.

Geocaching onderzoek deel 2

We vroegen iedereen om eens terug te denken aan hun meest memorabele cache en vooral waarom deze zo memorabel is voor de geocacher.

Meest memorabele geocache

Bij de overgrote meerderheid is hun meest memorabele geocache een creatieve container, geocachers zijn dus heel enthousiast bij inventieve en creatieve cachecontainers waar de CO zijn werk heeft ingestoken. Ook natuurlijke wonders (mooie en unieke plaatsen), fysieke uitdagingen en nachtcaches scoren hier hoog in dit lijstje maar op ruime afstand van creatieve containers.

Geocachen met de GPS krijgt de voorkeur op smartphone

Geocachen met smartphone of gps

De Belgische en Nederlandse geocachers gaan bij voorkeur cachen met de GPS, liefst twee derde van alle deelnemers van het onderzoek verkiest de GPS boven de smartphone. Geocachen met de GPS heeft zo zijn voordelen zoals langere batterijduur en meer correcte plaatsbepaling. We vroegen ons ook af of de leeftijd een rol heeft op het gebruik van geocachen. Hiervoor deelden we de deelnemers op in 6 leeftijdsgroepen.

GPS-Smartphone gebruikers op basis van leeftijd

Bij de leeftijdscategorie onder de 30 jaar verkiezen de geocachers (lichtjes) om te geocachen met de smartphone in plaats van met de GPS. Zoals je ziet daalt het aantal smartphonegebruikers per leeftijdsgroep tot helemaal 0 bij de 70 plussers waar geen van de Nederlands/Belgische geocachers gaat geocachen met de smartphone.

GPS-Smartphone gebruikers op basis van ervaring

Daarnaast bekeken we ook hoe lang iemand het Geocaching spel speelt vooraleer hij beslist om over te schakelen van een smartphone app naar een GPS. Gedurende de eerste 2 jaren maken de meeste geocachers gebruik van een smartphone app, daarna wordt er meer gebruik gemaakt van een GPS. Geocachers willen zeker zijn dat geocachen iets voor hun is vooraleer ze beslissen om een geocaching GPS aan te schaffen.

Geocaching apps

Ondanks dat er een grote voorkeur is om te geocachen met een GPS, gebruikt liefst 87% van de deelnemers ook een Geocaching app. 2 apps om te geocachen worden heel vaak gebruikt: de officiële Geocaching® App (45%) en C:Geo (33%). Andere apps die in mindere mate gebruikt worden door geocachers zijn: Cachly, Looking4cache, Cachesense, Cachebot en Geocaching Buddy.

Geocachingwebsites: veel info en raad over Geocaching

We vroegen ook na of geocachers gebruik maken van andere websites dan Gecaching.com om te geocachen. Hierin komen infosites zoals globalcaching.eu, geocachen.be, geocachingkids.nl en livegeocaching.nl naar boven. Geocachers maken ook gebruik van heel wat sites om de puzzels van mysteriecaches op te lossen: geocachingtoolbox en stapeltellen.nl kwamen heel vaak naar boven. Ook volgende sites werden meerdere keren vermeld: geochecker.com (oplossing nalopen), project-gc.com (statistieken site) en rondjevlaanderen.be (alles over de Rondje Vlaanderen reeks).

Geocachen doe je niet alleen

Geocachen met anderen

Als uitsmijter voor deel 2 kijken we ook nog even waarom geocachers met anderen op pad gaan, hier hadden we het onlangs over in de blog waarom je met vrienden moet gaan geocachen. Opvallend hier is dat 10% aangeeft liever alleen te geocachen: zij vinden het leuker om de caches zelf te vinden en ontdekken. Nochtans gaf 9% ook aan dat ze het leuk vinden om er met hun vrienden een competitie van maken om als eerste de cache te vinden. Een grote meerderheid gaat voornamelijk met vrienden op pad gewoon omdat het meer fun is (66%) en voor het sociale contact (63%). 42% gaat geocachen met anderen omdat je dan sneller/makkelijker de caches vindt. 19% gaf aan het veiliger te vinden en 10% vind geocachen met anderen makkelijker omdat je zo snel muggles kan spotten terwijl de andere zoekt.

In het volgende deel bekijken we waarom we gaan Geocachen door de Geocaching motivaties te analyseren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.