c:geo app: review Geocaching app

Een app die veel Geocachers gebruiken is c:geo. Deze app is gemaakt voor Android gebruikers en is volledig gratis. Bijkomend voordeel is dat deze app ook in het Nederlands beschikbaar is. Toch enkele belangrijke verschillen met de officiële Geocaching app.

c:geo Installatie en setup

In de Google Play Store kan je heel eenvoudig de c:geo app terugvinden. Nadat je deze geïnstalleerd hebt, kan je jouw Geocaching.com logingegevens invullen en autoriseren. Hierna dien je eventueel nog te het activatievinkje in te schakelen en je kan van start.

Daarnaast kan je eventueel ook nog koppelingen maken met andere Geocaching platformen zoals bijvoorbeeld Opencaching.nl of Geokrety als je hier een account zou hebben.

Gebruiksvriendelijke Geocaching app

Eenmaal de setup in orde is kom je op een startscherm met 6 knoppen:

 • Live kaart: met deze functie krijg je een Geocaching kaart te zien met alle beschikbare geocaches rondom de locatie waar je jou bevindt. Door op een geocache te klikken kan je heel eenvoudig de informatie van deze cache zien. Handig hier voor basisleden die geen Premium Geocaching account hebben is dat je via deze app ook de premium only geocaches ziet op de kaart. In tegenstelling tot de andere geocaches kan je de informatie van deze geocaches niet bekijken (ontdek ook hoe je als basis lid Premium only caches kan loggen). Verder zijn er ook verschillende kaartfuncties: lagen, wandelspoor, gevonden caches uitschakelen, … Op de kaart zal je zien dat sommige caches een oranje cirkel hebben. Dat wil zeggen dat de app van deze caches nog informatie aan het ophalen is van de website. Eens hij deze heeft, verdwijnt de oranje cirkel.
 • Dichtbij: deze functie toont een lijst van 20 geocaches die het dichst bij jou in de omgeving zijn. Je kan heel eenvoudig doorklikken op deze caches om specifieke informatie te krijgen. In de lijst zie je bij iedere cache ook een cijfer staan in een rechthoek die af en toe een kleur (groen, oranje of rood) heeft: de cijfers zijn het aantal favorietenpunten en de kleur is de GCVote waardering.
 • Opgeslagen: Een van de handigste functies van deze app! Dit leggen we hieronder in de volgende paragraaf uit.
 • Zoeken: zoekfunctie waarbij je kan zoeken op coördinaten, adres, GC-geocodes, trefwoorden, gevonden en verstopt door gebruikersnaam en trackable codes.
 • Ga naar: deze functie is ook best handig. Af en toe komt het wel eens voor dat je een Geocaching projectie moet maken. Met deze functie zal dat lukken.
 • Filter: met deze filter kan je selecteren welke soort geocaches je wil zien op je live kaart.

Opgeslagen geocaches om offline te geocachen

Wat ons vooral aansprak aan de c:geo Geocaching app was de opslagfunctie. Deze functie zorgt ervoor dat je geocaches kan opslaan en deze offline kan gebruiken. We namen de proef op de som en openden de app op een willekeurige locatie. Hier openden we de live kaart waarna de app de informatie van de geocaches begon op te halen. Rechtsbovenaan kan je in het menu kiezen om alle caches op te slaan, waarna de app deze in een lijst plaatst.

Een andere manier om caches op te slaan, is om de caches in detail te bekijken (via de live kaart of de lijst) en daar kan je dan op het opslag-symbool (een diskette) klikken om deze cache in een lijst op te slaan.

Eenmaal hij deze caches heeft opgeslaan kan je jouw Android telefoon in vliegtuigmodus plaatsen (of je internetconnectie uitschakelen) en kan je van start gaan en op zoek gaan naar de caches die je hebt opgeslagen. Deze caches kan je terugvinden in de opgeslagen functie op je startscherm.

Door gebruik te maken van het kompas kan je eenvoudig naar deze geocaches navigeren door gebruik te maken van de GPS functie van je smartphone. Dit kompas is accuraat tot ongeveer een 5-tal meter van de caches, afhankelijk van je apparaat uiteraard. Je kan ook de kaart-modus gebruiken, maar zonder een internet connectie kan je enkel de gedownloade kaart gebruiken en niet inzoomen. Ook alle informatie van de cache: listing, hint, afbeeldingen en voorgaande logs kan je eenvoudig bekijken aangezien deze opgeslagen zijn.

Caches kan je ook offline loggen, dan verschijnt er een rood lachend gezichtje op jouw geocaching kaart. Later toen we terug overschakelden naar een WiFi verbinding merkten we dat onze logs niet doorgestuurd werden naar Geocaching.com, dit is wel een minpuntje van deze app. Anderzijds met de rode gezichtjes zie je snel welke caches je gevonden hebt.

Voeg waypoints toe aan multi-caches & bepaal de coördinaten van mysterycaches

Extra of nieuwe waypoints toevoegen aan multi-caches is vrij eenvoudig bij c:geo. Bij de cache informatie swipe je naar links en daar kan je heel eenvoudig nieuwe waypoints toevoegen. Zo kan je zelfs in de app coördinaten projecteren.

Ook voor mysterycaches is er een handige functie om de coördinaten in te geven. Onderstaande video geeft je hier een makkelijke gebruiksaanwijzing.

Conclusie van de c:geo app

De c:geo app blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid en handige functies! Voornamelijk de opslagfunctie is bijzonder handig waardoor je ook gemakkelijk offline kan geocachen. Je kan er zelfs premium only caches mee bekijken op de live kaart. Bovendien is c:geo volledig gratis!

6 gedachten over “c:geo app: review Geocaching app”

 1. Als je in de opgeslagen caches bent heb je de functie Export en daar kun je je fieldnotes naar geocaching sturen en deze komen dan in je Drafts terecht.
  Op geocaching.com kun je deze drafts bewerken en als log uploaden. Ik vind dit juist een pluspunt van deze app!
  Je hoeft ‘in het veld’ geen uitgebreide log te schrijven maar dat kun je achteraf doen op je computer (met keyboard)

  Als je wel connective hebt (roaming binnen Europa is gelijk aan normale verbinding) kun je de log direct opsturen, dit is vooral handig voor je mede cachers bij het vinden van een FTF.

  c:geo is voor mij de perfecte app!! gebruik m al Jaren met veel plezier

  Beantwoorden
  • Eigenlijk is dat misschien wel het enige nadeel van deze app: ze missen een grote groep mensen die geen Android telefoon hebben.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.