GSAK: Geocaching Zwitsers Leger Zakmes

Wat is GSAK?

GSAK is een hulpmiddel voor Geocaching. Het is eigenlijk een tussenstation tussen Geocaching.com en jouw GPS of app. GSAK is een database die je kan laten draaien op een Windows computer waarmee je geocaches kan filteren, waypoints beheren, logjes kan uploaden, en nog vele andere mogelijkheden.

Waar kan ik GSAK downloaden?

GSAK is gratis te downloaden op gsak.net

Hoe werkt GSAK?

GSAK is een database die je zelf moet vullen met geocaches. Om maximaal van GSAK te kunnen profiteren wordt aangeraden om GPX bestanden van Geocaching.com te downloaden. GPX bestanden bevatten vrijwel alle informatie van de online cache pagina waarmee je in de GSAK tool kan werken.

Waarvoor staat de afkorting GSAK?

GSAK is de afkorting voor Geocaching Swiss Army Knife

GSAK Logo

Mijn naam is Martin Holkamp en gebruik de naam Canis L. Albus om me in de gemeenschap bekend te maken. Als auteur van het boek: “GSAK – voor de beginnende gevorderde” is mij gevraag om een inleidend verhaal te maken over GSAK: een handige Geocaching tool. Het is ondoenlijk om een volledige handleiding te schijven in een blog, daarom vertel ik de meest praktische zaken. Laat ik even voorop stellen dat het mij niet gaat om extra verkoop van het boek en/of GSAK.

Een stukje geschiedenis: hoe ontstond GSAK

In 2004 zag de eerste versie van GSAK het levens licht. GSAK (Geocaching Swiss Army Knife) is gemaakt door Clyde England uit Australië. Clyde zocht een manier om onafhankelijk van internet geocaches te kunnen beheren. Daaruit is GSAK geboren. Nog dagelijks werkt Clyde aan GSAK aan het verbeteren van zijn kindje. GSAK is gratis te gebruiken, maar na 21 dagen verschijnt er een scherm dat een bepaalde periode blijft staan en deze periode word met de dag langer. GSAK kost ongeveer € 30,00. Daarvoor mag je het programma gebruiken en krijg je updates. Vaak tot 1 of 2 versies er na, daarna kan je een upgrade kopen voor een gereduceerde prijs. Je mag GSAK op zoveel computers installeren als je wil, zolang je hem maar op niet meer dan 1 tegelijkertijd opstart.

GSAK: een hulpmiddel voor Geocaching

GSAK is niet gemaakt om mee te geocachen zoals de app van Groundspeak of bijvoorbeeld c:geo of L4C (Looking4Cache). Het is een database programma wat draait op een Windows computer. Het kan in principe ook draaien op een Apple computer maar dat kost wat moeite en energie om dat voor elkaar te krijgen. Het is dus feitelijk een tussenstation tussen Geocaching.com en bijvoorbeeld de GPSr of de app op de smartphone.

Op het moment van schrijven van dit verhaal zijn er meer van 3 miljoen caches online wereldwijd. Die zijn er in alle soorten, maten, moeilijkheden en niveaus van bereikbaarheid. Daarnaast speelt nog een persoonlijke voorkeur mee. Sommige caches zijn te moeilijk, te lelijk, te ver, te hoog, te diep, te irritant en zo zijn er nog wel een aantal persoonlijke criteria. Dat is dus een hele toer om alles uit te zoeken, na een tijdje zie je de bomen door het bos niet meer. Om het zoeken eenvoudiger te maken is GSAK ontwikkeld.

GRID GSAK

1001 filtermogelijkheden dankzij GSAK

Als je beslist hebt om een dagje te gaan geocachen, dan is de eerste vraag: waar ga ik zoeken? Een paar multi’s, een stel oppikkers, een opgeloste mysterie of toch die ene trail waar we al zoveel over hebben gehoord. Vaak ben je hier al even zoet mee en verlies je heel wat (kostbare) tijd, waar je al in het veld had kunnen zitten.

GSAK beschikt over filters waarin gezocht kan worden op alle eigenschappen van een geocache. De filters in GSAK zijn uitgebreider dan op de Geocaching.com website, denk hierbij aan filtermogelijkheden zoals: Zoeken op datums, delen van namen, etc. Ook is er een mogelijkheid om zelf filters te schijven met SQL statments. Deze filters kunnen worden opgeslagen en gecombineerd zodat er een set caches kan worden samengesteld voor de export naar de GPSr en/of de smartphone. Zo kan je bijvoorbeeld alle traditional caches selecteren in het ene filter en alle mysteriecaches met een gecorrigeerd coördinaat in een volgend filter en de multi-caches en wherigo’s in de derde. Samen geven ze dan een werkbare hoeveelheid caches.

Zoekscherm GSAK

Aan de slag met GSAK: vul je database aan

Om gebruik te maken van GSAK, moet je uiteraard je eigen database aanleggen. Voor het vullen bezit GSAK een ingebouwde functie (Geocaches ophalen). Hierbij kan je maximaal 1000 caches ophalen. Dat kan met de zelfde opties als de Pocket Queries van Geocaching.com. Deze functie is vooral geschikt om caches in de buurt van je woonhuis of vakantieadres op te halen.

Een andere manier is het gebruik van Pocket Queries, daarvoor moet je wel Geocaching Premium Lid zijn op Geocaching.com. Je mag per dag 10 pocket queries laten lopen op een dag met een maximum van 1.000 caches per stuk, dat zijn er dus 70 pocket queries per week (en maximaal 70.000 per week). Daarmee is het in theorie mogelijk om volledig Nederland (ca 36.000) en volledig België (ca 34.000) in een week in de database te krijgen. Tevens staan in die Pocket Queries ook de notities en aangepast coördinaten van de website. Die zijn dus ook bruikbaar binnen GSAK. Wanneer GSAK gevuld is kan de rest offline gebeuren.

Maak het loggen eenvoudiger

Na een dagje geocachen kan je de GPS of de output van apps (bijvoorbeeld: geocache_visit.txt) weer terug uitlezen op GSAK om vervolgens de logjes van de dag te maken. Voor deze logjes kun je sjablonen maken en gebruiken om het loggen leuker en sneller te maken. Tevens kan je meteen foto’s toevoegen en TB’s administreren (alleen online). Wanneer je weer online bent kun je in een keer alle logjes publiceren op de website.

Gebruik maken van GSAK

GSAK heeft nog wel 1000 meer mogelijkheden. Zo bestaan er macro’s voor GSAK die het werken ermee nog makkelijker en leuker maken. Er zijn bijvoorbeeld macro’s voor uitgebreide statistieken, het controleren van challenges, het maken routes, het printen van kaartjes en zo nog een heel rij met mogelijk heden.

GSAK is te downloaden via gsak.net daar staat altijd de basis versie (in dit geval versie 9). Laat GSAK na de installatie even zoeken naar de updates (tijdens het schrijven is 8.7.1.25 de laatste versie). Dat kan via het menu Extra -> Controleren op nieuwere GSAK versie.

Blog geschreven door Canis L. Albus

2 reacties op “GSAK: Geocaching Zwitsers Leger Zakmes”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.