Heilig-Saint-Santo: De weg naar heiligheid?

Meer dan 10 jaar vriendschap maar vooral de gedeelde passie voor geocachen, dat mocht bezegeld worden met een cache, dachten HaMaSi en Anseldelux.  Maar het zou een goeie moeten zijn, niet zomaar een potteke achter een boom, neen neen, een verheven cache zou het worden. Omdat dergelijke ambitie toch wel enige tijdsinspanning vergde werd er zowel bij het team HaMaSi als bij het team Anseldelux een opsplitsing gemaakt tussen het fulltime werkende of schoolgaande deel van elk team en het iets minder fulltime werkend deel. Zo telde het ene deel 5 leden en het tweede deel 2. De speciale opdracht voor de 2 werd om een cachereeksje in Gent bestaande uit enkele trads te leggen én een superbonus uit te werken. 

En dan begon het …


Heilig-Saint-Santo

Velen zijn al aan de slag gegaan met de Heilig-Saint-Santo reeks (start: GC5K0CV) en weten intussen hoe de vork in de steel zit. Voor diegene die deze nog niet gedaan hebben proberen we hier niet te veel te verraden, maar wensen we alvast courage!


Het is net als in het echte leven. De ene loopt in de schijnwerper, krijgt alle lof toebedeeld, de ene geniet volop en heeft de macht om ja of neen te zeggen, en de andere, dat is degene die achter de schermen het harde labeur deed maar die niet gezien wordt en niet gekend is.

De legger, die ene – of in ons geval die twee, krijgen via favo’s (en het zijn er al véél, zowaar héél veel – waarvoor DANK) en via babbeltjes en via zeer uitgebreide logs alle lof en eer toegewierookt. De zoeker, u dus, geniet op een koude of regenachtige dag van de beschutting die dergelijk groot gebouw u biedt, u houdt uw hart en handen warm door te zoeken in iemands huis en u tokkelt uw vervoering en geestdrift naderhand in uw log.

Maar wie wordt vergeten? Wie o wie heeft een belangrijke maar onzichtbare taak? Jawel, de proefloper – of in ons geval de vijf proeflopers. Wij hebben de vloek onzer echtgenoten en vader getrotseerd, wij werden bijna in de ban geslagen, wij waren het o zo kritische oog dat er voor zorgde dat u een cache voorgeschoteld kreeg waar u “u” mag tegen zeggen.

Proeflopen van de Heilig-Saint-Santo reeks en bonus, ja die bonus!

Ik – zijnde dus 1 van de 5 proeflopers, horende tot het team HaMaSi – herinner me nog die koude druilerige januaridag waarop we zouden proeflopen. We laten u even meegenieten van de historiek van alles waar u aan ontsnapt bent. Het begon al bij het begin. De coördinaten voor de start deden ons belanden tegen de koude buitenmuur van dit gebouw. En opnieuw en opnieuw. Een onzichtbare hand wil hier duidelijk de moderne technologie buiten houden. Dit werd netjes opgelost door er voor te zorgen dat er geen Gsm’s of GPS nodig is eenmaal u deze gewijde ruimte betreedt. U kan dus in stilte uw zoektocht voeren.

Een van de oorspronkelijke opdrachten bestond erin de sterren aan de hemel te tellen. Probeert u maar even als u er bent. Inderdaad, na 50 sterren tellen ziet u sterren, veel meer dan er zijn. Heelder hemelbogen ontvouwen zich voor uw ogen met fonkelende sterren en een langzaam aanbiedende hoofdpijn ten gevolge van te lang achterover gehouden nek. Njet, geen sterren tellen!

Een van de eerste ideeën was om u alle (jawel =  ALLE) engeltjes en engelen en grote engelen in deze ganse ruimte te laten tellen. Wij, de proeflopers dus, hebben deze opdracht na veel discussie en gezaag en gepalaver doen afvoeren wegens te veel voor discussie vatbaar. Waar de leggers aan een 120-tal van die gevleugelde bijbelfiguren kwamen, telden wij er meer dan 150. Wat dus volgens de legger niet mogelijk was, waarop wij al tegaren aan een nieuwe rondgang begonnen en met bibberende wijsvinger alle getelden aanwezen. En ik kan u verzekeren, het zijn er méér dan 150! Tot de dag van vandaag hebben we geen zekerheid en uitsluitsel over het precieze aantal, dus mocht u na het vinden van de cache nog een beetje tijd hebben …

Dan was er nog die sticker die midden in de kerk geplakt zit en alwaar u in volle zicht en glorie van de andere kerkgangers diep door de knieën moest. Al goed en wel als u dat nog kan, anders wordt het een knieval of een ver voorover buigen en dan loopt u dus helemaal in de kijker van alle onschuldigen die zich zouden kunnen afvragen wat u kwijtgeraakt bent. Alweer kreeg dit een nette oplossing door de sticker aan de achterkant van het midden van de kerk te plakken én door een tweede zelfde maar iets andere hint op ooghoogte te brengen.

Tja, zo kunnen we nog wel even doorgaan … Maar ik ga hier nu niet helemaal uit de biecht klappen en niet alle mysteriën kenbaar maken. Ga rustig zelf zoeken en laat u vooral onderdompelen in de sfeer van de locatie en de fantastische link van wat u hier (daar) aan het doen bent!

P.S. O ja, nog één groep vergeten benoemen: de vrijwilligers aan de ingang spelen uiteraard ook een rol. Waar zij in den beginne met sidder en vrees deze cache zagen komen en visioenen hadden van duizenden en duizenden ongelovigen die de kerk zouden platlopen en vertrappelen, zijn zij stilaan ontdaan van hun vrees en kunnen zij vaak de echte gelovigen en toeristen niet onderscheiden van de cachende medemensen. Sommige zullen u verder kunnen helpen indien u dit wenst, maar u zal niet bij alle vrijwilligers dezelfde info kunnen krijgen want sommige weten echt de klepel niet hangen.

Blog geschreven door HaMaSi

1 reactie op “Heilig-Saint-Santo: De weg naar heiligheid?”

  1. Hamasi, ik woon een eindje uit de buurt, en ben niet mobiel wegens gezondheidsproblemen. Maar je schrijfstijl heeft er wel voor gezorgd dat ik gekriebeld wordt om deze reeks te gaan oplossen. IK zoek wel een oplossing. Bedankt voor deze reclame !

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.