Laddercaches: de klim naar cacheglorie

Wat is een laddercache?

Een laddercache is een geocache die te hoog hangt om zonder hulpmiddel te bereiken. Een handige tool hiervoor is een telescopische ladder van 13 treden waarmee kom je tot een meter of 4 à 5 hoog kan klimmen. Vaak zijn laddercaches vast aan de boom bevestigd. Dus een hoog opgehangen vogelhuisje of een potje dat vast zit aan een tak.

Wat is het verschil tussen een laddercache en een hengelcache?

Een hengelcache kan eenvoudig hoger hangen dan een laddercache: laddercaches hangen ongeveer 4 à 5 meter hoog, terwijl hengelcaches vaak wel 7 meter boven de grond hangen, of in hele dunne boompjes. Daarnaast hangen laddercaches vast aan de boom, terwijl hengelcaches via een hengel op en neer te halen zijn.

Wat is het verschil tussen een laddercache en een boomklimcache?

Met een ladder kan je een bepaalde hoogte bereiken in een boom. Wil je nog hoger gaan dan heb je (boom)klimgerief nodig en spreken we van een boomklimcache.

Hoe kan je een laddercache ontdekken?

Laddercaches hebben geen specifiek geocaching attribuut. De enige manier waar CO’s dit kunnen vermelden is op de cachepagina en in de hint. Of het staat letterlijk in de naam van de geocache. Daarnaast heeft een laddercache ook vaak een hoge terreinwaarde.

Ga eens op zoek naar een laddercache

Laddercaches, ook wel trapcaches genoemd, heb jij het al eens gedaan of gezien? Anders dan hengelcaches en boomklimcaches heb je voor deze geocaches een tool in de vorm van een ladder nodig om de cache te pakken te kunnen krijgen.

Er bestaan best wel wat laddercaches in de Lage Landen: de moeilijkheid voor een geocacher ligt erin om te ontdekken dat je een ladder nodig hebt om de cache te pakken te krijgen. Je wil natuurlijk niet die geocacher zijn die naar ground zero gaat om dan te ontdekken dat je niet aan de cache kan omdat deze veel te hoog hangt. Helaas bestaat er geen geocaching attribuut om aan te duiden dat het gaat om een laddercache. Wat een CO wel kan doen zijn volgende dingen:

  • Geocaching attribuut: gebruik het attribuut special tool required
  • Terrein rating: zet deze hoog genoeg (vaak is deze 3,5 of hoger)
  • Cachepagina: vermeld duidelijk in de listing dat een ladder nodig is
  • Hint: eventueel kan je dit ook toevoegen aan de hint

Laddercaches hebben steeds een vrij hoge terreinwaarde. Als je van plan bent om je D/T matrix van de Fizzy grid te vullen dan kunnen dit zeker ideale caches zijn hiervoor.

De ideale geocaching ladder

Wil jij op zoek naar een laddercache, dan heb je uiteraard een ladder nodig. Je kan hiervoor een gewone ladder gebruiken, maar dat kan wel wat onhandig zijn. Het meest praktische om mee te nemen is een telescoopladder, deze opvouwbare telescopische ladders zijn handige modellen in vergelijking met gewone ladders. Je hebt verschillende lengtes voor telescoopladders: belangrijk om weten is dat er laddercaches zijn die tot wel 6 à 7 meter hoog hangen (en dus ook meer tredes hebben en een stukje duurder zijn). Anderzijds raden wij aan om een telescoopladder mee te nemen waar jij jou comfortabel bij voelt en die je kan meedragen op jouw tocht. Een telescopische ladder van 13 treden is vaak al voldoende.

Je kan niet meteen filteren op laddercaches, dus gingen wij voor jou op zoek naar enkele leuke caches waarvoor je een ladder nodig hebt om deze te pakken te krijgen. Ken je zelf nog een laddercache? Geef het gerust door als reactie op dit stukje.

🪜 The Sky is the Limit – GC8TMY9

In de Ponnereed in Langezwaag kan je een leuke reeks laddercaches vinden: liefst 10 keer mag je hier jouw ladder openvouwen en een stapje dichter naar de hemel gaan. Sky is the Limit is een geocaching serie die de CO enkele jaren geleden geplaatst heeft. Loopt elk jaar weer goed en mensen hebben hier veel plezier aan. De caches liggen niet al te ver uit elkaar en de hoogtes variëren mooi, dus even goed klimmen op de ladder is wel nodig.

🪜 Heech yn beam🌳 – GCAB7PT

Er bestaat zelfs een heuse ladder geo-art! De caches van de geocaching serie Heech yn beam hebben allemaal vrij hoge D/T ratings. Dit komt omdat de CO Denyuki graag originele puzzels maakt waarbij je hersens moeten kraken. Als je de puzzels hebt opgelost dan is het een kwestie van naar de juiste coördinaten te gaan en je ladder uit te schuiven.

Let op: het is een hele uitdaging want de caches van deze route hangen vrij hoog, soms moet je een beetje doorklimmen om tot bij de cache te komen. Dit is dan ook niet voor iedereen weggelegd: de D/T ratings voor deze caches zijn ook niet voor niets hoog, ze zorgen wel voor een prachtige ervaring. Want deze caches liggen in het Friese land waar je een prachtig uitzicht hebt over de weiden.

🪜 Geen TB Gevangenis – GC5YJ09

Ook de eikenhofjes die we ondermeer kennen van de geocaching routes Mooi Maasland en Waar zijn de kabouters hebben enkele laddercaches verstopt, een 6-tal stuks. Deze geocaches zijn te herkennen aan de naam die begint met Geen. Je zal vaak een huisje terugvinden waar je hoog in de boom nog een beetje extra werk zal hebben vooraleer je het logboek te pakken hebt.

Geen lage WherigoGeen makkelijk deurtjeGeen UitlegGeen Onsympathieke WiGGeen TB GevangenisGeen Groot Huisje
GC9G9WZGC7XX14GC9GB6EGCA8M1KGC5YJ09GC6FED5

🪜 Pilatusdam – GC5MHDN

De cache Pilatusdam zit in een mooi gat in een boomstam. Toen de CO deze holte zag dacht die meteen: wat een prima plek voor een geocache!. De boom staat op een parkeerplaats in het centrum van Zoetermeer, dus je kunt de wagen vaak vlakbij de cache zetten, da’s makkelijk omdat je dan de ladder niet ver hoeft te sjouwen. Een tipje voor de cachers zonder een ladder: je kan een ladder lenen bij de biologische supermarkt naast de cache, verschillende geocachers hebben dit al gedaan wat je ook in de logjes kan lezen!

🪜 Met bassharona de ladder op – GCAJ3RW

In Friesland kan je 4 laddercaches in 1 keer meepikken. Bassharona heeft een rustig laantje uitgekozen waar nauwelijks auto’s komen maar wel voetgangers en fietsers. Ideaal dus om jouw ladder rustig boven te halen, al zal je er wel eerst de puzzels voor moeten oplossen om de exacte eindcoördinaten te kunnen vinden.

🪜 Nog meer laddercaches

We kunnen nog wel even doorgaan, want er zijn aardig wat laddercaches te vinden en we kunnen ze niet allemaal uitlichten. Er zullen zeker ook nog laddercaches bijkomen in de toekomst en misschien is dat wel wat voor jou?

BM316PJlijst met enkele laddercaches

2 reacties op “Laddercaches: de klim naar cacheglorie”

  1. ooit een boomklimcache gedaan door mijn monovolume achteruit de schuine berm in te rijden en via de raam het dak op te kruipen en dan tot achteraan wandelen.
    met een sprong de onderste tak van de boom gepakt en vrij geklommen naar de cache
    Mijn echtgenote was wel verbaasd toen ze de voetsporen (geen blutsen) op het dak zag …
    😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.