Trackable kopen of niet? Op pad sturen of niet? Do’s & don’ts!

Ik val meteen met de deur in huis: “al mijn trackables zijn verdwenen, ik koop er geen meer”? Een opmerking die ik hoor sinds ik begon te geocachen in 2009 maar die ik nu wel 100 maal krijg telkens ik met mijn handeltje op een mega event sta. Maar eerst, voor deze blog ben ik betrokken partij op 4 manieren: ik ben een “Geocoin Addict” zoals dat heet, ik ontwerp geocoins, ik ben voorzitter van de Belgian Geocoin Association vzw en ik heb een handeltje in geocoins. Vergeef me dus mijn verregaande subjectiviteit in deze blog!

Ik heb me ooit kort bezig gehouden om na te gaan wat er waar is van die verdwenen trackables en vastgesteld dat het woordje “al” bij velen een nogal rekbaar begrip is in deze context. In mijn vorige blog had ik het al over de eerste TB die ik vond (Peace Dove), die zijn reis in 2006 was begonnen en bij het schrijven van die blog in Duitsland was. Momenteel is deze nu in Australië. Een TB die al 12 jaar de hele wereld rondreist!

In 2009 stuurde ik mijn derde trackable (Stelvio) richting de allereerste cache die ik vond (Tibet Hütte). Die heeft jaren heel Europa afgereisd (zie kaartje) vooraleer hij eindelijk richting Dolomieten ging om pas vorige zomer (8 jaar later) op amper 10 KM van zijn doel vermist te geraken na 14017 KM te hebben afgelegd. Ik vind dat een geslaagde opdracht, de 6 Euro meer dan waard. Bovendien was deze rakker al eens bijna 1 jaar (in 2011) als vermist opgegeven. Blijven hopen dus!

En dan kan ik me niet neer te leggen bij al die pessimistische uitlatingen. Akkoord, elke TB die verdwijnt is er een teveel. Maar de redenen hiervoor liggen niet altijd bij anderen maar vaak ook bij onszelf.

Maar voor we daar over uitweiden wat als jouw trackable niet zou verdwijnen? Is het dan de moeite om zoiets te kopen? Dat is een vraag van één miljoen. Dat is net zoals de discussie over Pokémons, je vindt het leuk of niet. Punt. Het is gewoon een onderdeel van het spel waar je al of niet kan aan deelnemen. Niets moet, alles kan. En elkeen die het wel leuk vindt haalt er ook zeer verschillende redenen voor aan. Ik noem er hier maar enkele op:

  • De een vindt het geweldig dat zijn TB op plekken geraakt waar men zelf nooit kan komen.
  • Andere sturen een gedenkobject mee van een dierbaar persoon of dier dat hen zo in herinnering blijft.
  • Weer een ander neemt deel aan een wedstrijdje kilometers afleggen, de zogenaamde TB races.
  • En voor sommigen is het gewoon een hebbedingetje vooral als het om geocoins gaat.

De hamvraag is inderdaad niet “kopen of niet”, dat moet je zelf bepalen, maar “opsturen of niet” wanneer men zich de vraag stelt wat het risico is dat een trackable verdwijnt.


Gouden tip 1 : om de ontgoocheling niet te groot te maken bij het verdwijnen van een trackable is de beste houding dat je jouw trackable als verdwenen beschouwt op het moment zelf dat je die in een cache legt en dat alles wat er meer mee gebeurt het allemaal waard maakt. Vroeg of laat verdwijnt waarschijnlijk elke trackable. Tracht er zo lang mogelijk plezier aan te hebben door de juiste zaken te doen voor je deze op pad stuurt.


Gouden tip 2 : iedereen begrijpt dat een gestolen trackable geld is dat je nooit meer terugziet. Maar is dat ook niet zo voor de benzine die je oprijdt voor die ene cache. Beschouw een trackable die je op pad stuurt niet als een eeuwig goed maar iets waar je een hele tijd (hoe langer hoe beter uiteraard) plezier kan aan beleven. De dief kan wel jouw trackable stelen, maar niet de leuke momenten die de trackable jou gaf, tenzij je dat zelf toelaat!


Maar genoeg filosofie! Om de vraag te beantwoorden of je nu jouw trackable op pad wil sturen of niet, hierbij een lijst van “do’s & don’ts” die de kans verhogen dat jouw trackable een lang(er) leven is beschoren:

  • Wil je de trackable echt niet kwijt, dan is er maar één manier, bijhouden!
  • Stuur geen hitchhiker (wat je aan een tag vastmaakt) mee op pad indien je deze ooit hoopt terug te zien omdat die een emotionele waarde heeft voor jou.
  • Lees mijn blog De geschiedenis van de Geocoin en waarom dit helpt bij de activatie want hoe je door een verkeerde instelling op jouw listing een trackable ziet verdwijnen (vooral in Amerika) heeft vaak daar mee te maken.
  • Maak gebruik van de link bij de listing die jou een document opmaakt dat je kan meesturen met de trackable. Veel informatie hierop is ook heel nuttig voor dreuzels die toevallig een cache vinden en niet weten wat die trackables voorstellen.
  • Plastificeer dat berichtje! Als voorbeeld de link naar die van de Stelvio TB waar ik het over had: https://www.geocaching.com/track/sheet.aspx?guid=9aa9d30e-1633-4df6-b2b2-a2a6182977d4
  • Maak jou TB niet te groot of hang er geen te grote hitchhiker aan. Jammer genoeg zijn er meer en meer kleine kokers als cache i.p.v. wat oorspronkelijk een “normaal” werd genoemd (meestal ammoboxen). Hoe groter de TB hoe minder gemakkelijk hij wordt meegenomen en hoe groter de kans dat hij nadien wordt verwaarloosd als men geen cache vindt om deze te droppen.

  • Wanneer jouw trackable niet volgens de etiquette wordt gelogd, blijf beleefd! De mens is een raar wezen dat gekke sprongen maakt wanneer men hem/haar niet respectvol bejegend ook al heb je “gelijk”. Maar met jouw “gelijk” ga je niemand motiveren aan de andere kant van de wereld. Niet iedereen is even nauwgezet en tot op heden is er nog geen persoonlijkheidtest die je daarna al of niet toelaat te geocachen en/of trackables op te halen uit een cache!

Succes!

Blog geschreven door Luc De Haes aka spockske
GeoCoins for All

4 reacties op “Trackable kopen of niet? Op pad sturen of niet? Do’s & don’ts!”

  1. Beste,
    Met belangstelling las ik uw vijfluik over geocaching op de website; we zijn beginnende geocachers (gepensioneerd) en hadden graag ook uw artikels gelezen:
    Waarom je eigen geocoin laat maken en hoe?
    Straffe geocoinverhalen.
    Van beiden is geen link voorzien…

    Bent u ook aanwezig op een of ander event vb. in Heist op de Berg eind maart?

    Groetjes

    Beantwoorden
    • Het minimum aantal dat je kan kopen is 50 track codes. Daar moet je het ontwerp voor je trackable of geocoin voor mee opsturen ter goedkeuring aan Groundspeak. Track codes mogen niet individueel verkocht worden. Indien je één track code wil om op iets anders te gebruiken dan moet je een goedkope tag kopen waarvan je de code daarvan gebruikt en de tag zelf mag dan niet reizen.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.