Hoe gaat een CO te werk … altijd en overal voorwerpen in het oog houden waar je een logrolletje in kwijt kan. Kringloopwinkels zijn hiervoor dé ideale plek. Ook verzamel ik overschotjes van latjes, potjes, buizen, noem maar op.
Ideetjes kom je al eens op het web tegen. Hieruit kwam de idee voor LWV#05 (GC859BY) … een cachebox in de vorm van een vogelhuisje waaraan je wat moest prutsen om aan het logrolletje te geraken. Weet, er is niéts nieuws onder de zon, maar je kan altijd iets aanpassen, veranderen, verbeteren of … verslechteren. Afgelopen winter aan de slag in de garage. Deze donkere koude periode is ideaal om rustig bezig te zijn met knutselen.
Hoe ik het vogelhuisje gemaakt heb
Na wat zoeken vond ik hier een handleiding om een vogelhuisje te maken. Natuurlijk kan je er je eigen variatie aangeven.
- Voorzie 6 panelen: 2 zijpanelen die schuin oplopen, 1 voorpaneel, 1 achterpaneel en een bodemstuk. Bij de box van de LWV#05 (GC859BY) gebruikte ik plexipaneeltjes die ik van cache-maat Franguy had gekregen. Ideaal om een sterke vogelhuis-cache mee te maken.
- Monteer de rechtopstaande panelen sterk aan elkaar vast, gebruik eventueel latjes aan de binnenkant.
- Maak een aantal kleine gaatjes in de zijpanelen. Met het tooltje dat meegegeven wordt moet de geocacher het juiste gaatje zoeken.
Het meesterwerk: Het bewegingsmechanisme
In een vogelhuisje is er bijzonder veel plaats: hier kan je gebruik van maken. Ik koos ervoor om een vallende bodem te geven aan het vogelhuisje dmv. een bewegingsmechanisme: het meesterwerk van deze cache.
Het systeem bestaat uit een aantal plastiek buisjes van verschillende diameters. Eén stel stevig centraal en twee stel buisjes die het roteren moeten tegen houden.
De centrale buis glijdt in elkaar. Als de bodemplaat gesloten is klikt een kantelpaneeltje in een inkeping van de buis. Bekijk even het schema. Dit paneeltje wordt tegen de buis gedrukt dmv een sterke veer. Het kantelpaneeltje kan weggedrukt worden dmv. een beugel. Deze beugel past juist achter een gaatje van het zijpaneel. Maak een houdertje met een pinnetje dat in de gaatjes past. Om de klap van het vallen van de bodem op te vangen, monteer je een nylon touw, geknoopt bovenaan en onderaan, en dit van bovenin de constructie tot de uitgeschoven bodemplaat. Dus eigenlijk hangt de bodem aan het touw in geopende toestand. Door de rekkende eigenschap van het nylon touw wordt de klap wat opgevangen. De dunne plastiek buisjes links en rechts schuiven ook in elkaar en houden het geheel in de juiste houding.
De afwerking
Spuit het geheel in een mooi kleurtje en werk het dakje af met latjes, leikes of shingelkes. Extra versieren kan zekers. Voorzie wél dat je het dakje steeds kan wegnemen om een eventuele herstelling te doen.
Veel succes.