Waarom je eigen geocoin laten maken en hoe?

Vooreerst even bemerken dat mij expliciet gevraagd werd als ontwerper en producent van geocoins om dit artikel te schrijven en dat wat ik hier schrijf vanuit de invalshoek van mijn manier van ontwerpen en (laten) produceren is bepaald.

Waarom zou je een eigen geocoin laten maken? Omdat oorspronkelijk geocoins nu eenmaal enkel dat waren, met name persoonlijke giften. Pas later kregen ze ook een tracking code en werden ze uiteindelijk vooral gezien als reisobject of verzamelobject. Lees daarover “De geschiedenis van de Geocoin en waarom dit helpt bij de activatie“.

Door de opkomst van goedkopere alternatieven zoals Pathtags (populair in de Verenigde Staten), Extagz, pins en woodies is het oorspronkelijke doel van geocoins om ze weg te geven (al of niet door ze als eerste te vinden in een cache) of om te ruilen (vooral dan door verzamelaars) op de achtergrond geraakt .


Maar laat ons een kat een kat noemen, een “echte” geocoin die netjes gemaakt is heeft toch net dat ietsje extra, niet?

Maar wat is een echte geocoin. Ze komen immers in allerlei vormen en kleuren voor, van de klassieke ronde 4,5 à 5 cm doorsnede, over vierkante en amorfe exemplaren tot en met volledige 3D voorwerpen.


Gouden tip 1 voor persoonlijke geocoins: uiteraard wil je dat die “persoonlijk” is maar tracht er toch een algemeen idee aan toe te voegen al of niet geocachen gerelateerd. Een geocoin die “te” persoonlijk is zal niet zo gegeerd zijn om bijvoorbeeld mee te ruilen.


Gouden tip 2 voor persoonlijke geocoins: wie graag geocoins verzamelt zal versteld staan (indien je de gouden tip 1 respecteerde) hoe snel je jouw verzameling kan doen groeien door je persoonlijke geocoin als ruilmiddel te gebruiken. Een geocoin kost al snel 14 Euro of meer. Je eigen geocoin kan je laten maken voor de helft. Ben je rekenkundig mee?


Klassiek komen geïnteresseerden maar uiteraard ook de ‘die hard geocoin addicts’ eerst met deze vraag: hoeveel moet dat kosten?

Dan zijn we meteen voor een moeilijk verhaal vertrokken want wat dat moet kosten hangt van zoveel factoren af. Zoals gezegd zijn geocoins wat de vorm en grootte betreft vaak heel verschillend. Maar je kan alvast hier voor jezelf een overzicht krijgen van de belangrijkste kosten, min of meer in volgorde:

  1. De matrijzen. Indien je minder dan of tot ongeveer 100 exemplaren wil is dit een belangrijke zo niet de belangrijkste kost. Indien je met een groep mensen persoonlijke geocoins laat maken kan je besparen op de matrijs van de achterzijde door een gemeenschappelijke achterzijde te kiezen zoals in dit voorbeeld van de Belgian Geocoin Association.
  2. Transportkost: hoe groter en hoe dikker de geocoin, hoe duurder.
  3. Ontwerpkost (wordt meestal verwerkt in de stukprijs maar is uiteraard niet gratis). Ook al heb je een eigen ontwerp, dan nog moet dat opnieuw getekend worden naar een “artwork” dat in metaal uitvoerbaar is. Wat perfect werkt op papier (voor drukwerk bijvoorbeeld) werkt vaak niet voor metaal.
  4. Stukprijs. Het zal velen verbazen, maar die komt dus pas op de vierde plaats tenzij je uiteraard 1000 stuks laat maken want dan verdwijnen kostposten 1 en 3 naar cijfers achter de komma.
  5. BTW 21%. Vadertje staat loert ook om de hoek.
  6. Track code (1,5 US$ per stuk). Die kan je best zelf aankopen anders komt daar ook nog eens 21% BTW bovenop.
  7. Bankkosten (3 à 5%). Geocoins worden niet in de Europese Unie gemaakt en dus snoepen de banken ook graag mee.
  8. Inklaringskosten. Ja, vadertje staat komt nog eens loeren.
  9. Eventuele speciale verpakking.

Op basis van jouw ontwerp (al of niet enkel een concept of een uitgetekend ontwerp) en het aantal stuks dat je wil kan een “inschatting” van de kost bepaald worden. Ben je dan nog steeds overtuigd dat je jouw eigen geocoin wil dan gaan we pas echt aan de slag.


Eerste vaststelling: een geocoin heeft twee zijden (vandaar het meervoud bij “matrijzen”). Je zou versteld staan hoe vaak ik iemand krijg die zijn ontwerp laat zien en wanneer ik vraag wat er op de achterzijde moet staan het dan plots heel stil wordt.

Tweede vaststelling: meestal onderschatten velen de tijd die in beslag wordt genomen tussen het basisontwerp en het opmaken van een artwork waar men mee akkoord gaat. Naast de kostprijs is vaak de tweede en veel moeilijkere vraag, hoe lang moet dat duren? Ik weet perfect te zeggen op een week na hoelang het duurt tussen een goedgekeurd “artwork” en de levering maar de tijd tussen jouw eerste concept of ontwerp en een goedgekeurd ontwerp is onvoorspelbaar. Wanneer het gesprek op gang komt omtrent de uitvoerbaarheid van een ontwerp komt men vaak tot allerlei wijzigingen die ook een effect hebben op de kost. Vandaar dat een exacte prijs op voorhand ook nooit te bepalen valt. Dit proces om samen te groeien naar een mooi ontwerp dat ook uitvoerbaar is vraagt nu eenmaal de nodige tijd!


De stappen van concept naar een goedgekeurd “artwork” zijn de volgende:

  1. We vergaderen om jouw concept en verwachtingen te kennen.
  2. Dan maak ik een ontwerp dat ik na jouw goedkeuring voorleg aan een drietal fabrieken om prijs te kennen.
  3. Indien je de prijs aanvaardt, vraag ik een “artwork” op bij de gekozen fabriek dat jij ook dient goed te keuren en pas dan leg ik dit ter goedkeuring voor aan Groundspeak (Geocaching HQ). Zij kijken vooral na of de geocoin bijvoorbeeld wel kindvriendelijk is en vormelijk beantwoordt aan enkele algemene eisen (staat er bijvoorbeeld ergens op “Track at Geocaching.com).

Dat lijkt toch glashelder, maar …

Wat moet er allemaal besproken worden?

De grootte: waarom is dat belangrijk? Hoe groter de geocoin hoe meer detail je kan bekomen maar uiteraard hoe duurder. Een goede balans tussen detail en grootte is belangrijk. Een metalen geocoin is geen geprint ontwerp op papier. Elke kleur (industriële verf) moet door een metaalrand gescheiden worden en beperkt dus de mogelijkheden voor veel kleine details.

De afwerking, het basismetaal (zinc of brons), de metaal afwerking (goud, zilver, koper, …), de keuze van de verf, al of niet met epoxy (beschermende laklaag) en nog veel meer. Een sterke afwerking is een belangrijk aspect van een geocoin omdat die toch moet ontworpen zijn om in geocaches te vertoeven en waar jammer genoeg vaak vocht in sijpelt of corrosieve elementen in worden achtergelaten. Nikkel (gepolijst en gesatineerd) en verchroomd zijn het duurzaamst. Gepolijst goud en satijngoud zijn de tweede sterkste. Antieke afwerkingen, satijn zilver en koper, en zwart nikkel werken goed, maar ze hebben epoxy-coating nodig om de afwerking te beschermen. Epoxy-coating zal alle afwerkingen beschermen, maar het kan niet worden toegevoegd aan een geocoin met harde glazuurkleurenvullingen.


Gouden tips om een geocoin te laten maken voor een event:

  1. Begin er pas aan als jouw event minstens 350 à 500 Will Attends heeft (niet deelnemers, dat zijn er meer) omdat je pas een redelijke prijs hebt als je er minstens 100 laat maken.
  2. Laat de prijs inclusief BTW niet meer kosten dan 7 à 8 Euro, tenzij je echt voor een speciale vorm, uitvoering en/of grootte gaat, zodat je die kan verkopen aan 13 Euro en bij verkoop van 60 stuks je toch al zeker uit de kosten bent. Het kan meezitten en dan brengt het een klein bedrag op, maar het kan ook tegenvallen …

Heb je nog meer vragen?

Stel ze gerust hier: GeoCoins Addicts Vlaanderen of Belgian Geocoin Association.

Blog geschreven door Luc De Haes aka spockske
Creacoins

2 reacties op “Waarom je eigen geocoin laten maken en hoe?”

  1. Hoi Luc,

    Een mooi verhaal maar ben het er toch niet overal mee eens 🙂
    Een geocoin die “te” persoonlijk is zal niet zo gegeerd zijn om bijvoorbeeld mee te ruilen. Toch is mijn pingos geocoin een heel persoonlijke geocoin en heb ik onwijs veel geruild of weggeven. Ook ik heb vaak veel interesse in persoonlijke geocoins i.p.v. geocoins die weinig met de cacher of geocaching te maken heeft.
    Wat metaal keuze. Ik heb bewust voor o.a AS, AB of Antique Gold gekozen omdat deze mooi blijven.

    Het is mij met een afname van ca 100 coins bij lange na niet gelukt voor een prijs van 7 a 8 euro.
    De keuze van translucent, pearl, glow, glitter. De keuze van de metalen. De shape vorm. Graveren op een shape vorm aan de zijkant waren allemaal extra kosten 🙂 Verder de samples, douane kosten en de hoge verzendkosten vanuit china

    Ik ga je zien in Namen. Groetjes Marjon

    Beantwoorden
  2. Dag Marjon,

    Ik stel niet dat een “te” persoonlijke geocoin geen succes kan hebben maar raadt het in het algemeen af. Een algemeen regel is algemeen omdat er uiteraard uitzonderingen op zijn (zoals mijn eigen personal geocoin) anders was het een geen regel maar een wet.

    Ik heb ook geen standpunt ingenomen wat de keuze van de afwerking betreft. Ik heb enkel gewezen op corrosieve effecten. Zelf hou ik het meest ook van antique afwerkingen maar dan als verzamelstuk en niet om die op pad te sturen in caches.

    Wat de prijsopgave betreft, tussenpersonen en ook sommige fabrieken zullen graag beweren dat elke bijkomende vraag wat meer moet kosten omwille van de argumenten die je opgeeft. Vorm heeft echter weinig invloed op de prijs (enigszins wel op de matrijs) tenzij dat leidt tot meer materiaal en dus ook een hogere transport kost. Ook argumenten zoals transluscent, veel kleuren, meerdere niveaus en zo meer zijn elementen die geen of weinig invloed hebben op de prijs en slechts de verkooppraatjes van tussenpersonen dienen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.