Welkom in P@jesland – @ de Geo-art

Wat is er mis met een rondje traditionals? Helemaal niets… Integendeel. Het is één van de basiselementen van onze hobby. Maar iedereen lijkt er tegenwoordig op gebrand om een geo-art te (moeten?) leggen.

Als rookie vond ik 100 gevonden caches een geweldige belevenis. Doorheen de vier voorbije jaren ben ik op plekjes gekomen die ik zonder Geocaching nooit ontdekt zou hebben. Ondertussen kwam ik – tot mijn eigen verrassing – snel aan meer dan 4000 founds en heb ik een honderdtal caches gelegd van allerhande strekkingen. Maar na het organiseren van meerdere eventjes, een CITO (Cache In / Trash Out) en een aantal andere doelstellingen behaald te hebben, zocht ik naar een nieuwe uitdaging. Die werd gevonden in wat tegenwoordig (anno 2018) een rage geworden is: de Geo-art.

Ondertussen had ik veel ervaring opgedaan met verschillende types van caches, alsook het opmaken van listings en banners.  Verder vind ik het als C.O. (cache owner) leuk om fraaie verstopplaatsen aan te bieden aan de ‘zoekers’ en daarna te genieten van de binnenkomende logs. Een lokale journalist die mij ooit interviewde i.v.m. het geocachen hier in de streek, doopte Sint-Amands en omgeving in zijn artikel om tot “P@jesland”. Zo ontstond het idee om de cachers naar Drierivierenland te lokken met als leuze: “Welkom in P@jesland”.

P@jesland - Drierivierenland - Schelde

P@jesland - Bornem

Voorbereiding van P@jesland

Het concept van P@jesland was snel bedacht en op papier gezet. Het ontwerpen van de puzzels, de listings, het uitzetten van de caches en verdere uitwerking… dat duurde net iets langer 🙂

Voor de locatie stelde ik mij de vraag : wat is er nog vrij hier in de buurt? Al snel vond ik een vrij leeg gebied rondom Branst, een gehuchtje van Bornem. Hoewel ik daar enkele van mijn eigen oude caches voor moest opofferen, leek dit mij praktisch gezien de beste keuze: niet ver van huis voor onderhoud.

Drierivierenland leidt je langs de Schelde en doorheen het groene binnenland waar ooit “Stille Waters” werd opgenomen. Als je er doorheen wandelt, trek je door de bossen van graaf de Sainte-Aldegonde en kom je grazende koeien tegen in sappige weilanden. Met een beetje geluk zie je er wilde fazanten en misschien zelfs een reiger. Winter of zomer… deze streek biedt je in elk seizoen leuke momenten te midden van de groene natuur.

De puzzels moesten, mijns inziens, eenvoudige puzzels worden, of soms wat doordenkers.  Maar zeer zeker geen ***** cryptogrammen.  Ik wil tenslotte dat ze vlotjes opgelost en gevonden kunnen worden. En elke geocacher die mij om hulp vraagt, krijgt die ook steevast binnen het uur. De virtuele proefloop van de puzzels door Walter, Rudy en Randy liep als een trein. Bedankt gasten!

P@jesland - Kasteel Marnix van Sint-Aldegonde

P@jesland - weiland

Ontwikkeling en uitwerking van de apenstaartje-Geo-art

Doordat mijn nickname P@je is, was het teken  @  de ideale vorm voor de geo-art. In het Engels beter gekend als het At teken en in het Nederlands kreeg het natuurlijk de leuke naam apenstaartje.

Om de coördinaten in te tekenen gebruikte ik Basecamp dat veel mogelijkheden biedt. Door bijvoorbeeld deze punten automatisch te laten verbinden in de meest efficiënte track, kwam er een traject van 12 km uit. Met opzet heb ik geen numerieke volgorde voor de caches aangenomen, om er een supplementaire topografische dimensie aan toe te voegen. Velen bekijken hun kaart niet aandachtig genoeg meer en dat is jammer. Met als gevolg dat ze tot op een derde meer kilometers lopen.

In mijn atelier lagen op een tweetal weken alle benodigdheden klaar om de collegacachers een gevarieerd aanbod aan caches aan te bieden. Met alle respect voor de ‘potjes achter een boom’, ikzelf verkies een ander type geocaches: de ervaring leerde mij dat een beetje variatie goed is voor de appetijt – je houdt dan dingen langer vol :).

P@jesland - P@je

De omgeving ken ik als mijn broekzak van het mountainbiken. En doordat Basecamp reeds in grote lijnen een route had uitgetekend, was het enkel ter plaatse zoeken naar geschikte cacheplaatsjes. Gewapend met een omvangrijke werkkoffer, bleken 2 fietstoeren genoeg om de gevarieerde containers te verbergen. Het vergde wel wat inspanning om op mijn eentje het rondje af te leggen en tegelijkertijd de opmetingen van de coördinaten te doen met 2 onafhankelijke apparaten (een Android gsm Galaxy J3 en een gps Garmin Oregon 450).

De saturatiecheck kwam na een paar kleine aanpassingen in orde. Fantastisch toch, hoe onze Vlaamse reviewers met al hun inzet en hulp, zich onbaatzuchtig ten dienste stellen van ons. De proefloop door mijn gewaardeerde vriend Lilafee leverde dan ook maar enkele kleine correcties op – waarvoor mijn oprechte dank, Tom!

Toen de geo-art online kwam, was het zenuwachtig afwachten hoe het in realiteit zou verlopen. Tijdens een eventje georganiseerd ter gelegenheid van dit nieuwe rondje werd er druk gepuzzeld en waren de commentaren laaiend enthousiast. Hoe meer logs er binnenkwamen, hoe tevredener ik werd. De vele lovende kritiek, daar doet een C.O. het voor: genieten van de binnenkomende logs. Het rondje heeft in een drietal maanden tijd al meer dan 8600 logs vergaard, 266 favo’s gekregen en drie onderhoudsbeurten ondergaan.

P@jesland Geo-art

Welkom in P@jesland: ga jij de uitdaging aan?

De opdracht voor deze geo-art is simpel: los 39 puzzels op en vind de bonus. De coördinaten voor de bonus vind je in verschillende caches en kom je onderweg dus verschillende keren tegen. Op het einde wacht je nog een leuke banner. Ontdek hier alvast de eerste puzzel van deze reeks: GC7RR9G

Alles opgelost? Bekijk dan eerst je geomap aandachtig alvorens te vertrekken. De numerieke volgorde is niet noodzakelijk de kortste afstand…. Vooronderzoek kan je veel kilometers besparen.

Het rondje is (minimaal) 12 km lang en start in Mariekerke op het jaagpad langsheen de Schelde. Het voert je via asfaltwegen en fietspaden landinwaarts via Branst en Bornem. De fiets is het meest aangeraden voertuig of je kan te voet.

Wat heb je nodig? Een QR- en een barcodelezer, een beetje kennis van de gangbare codes, een GC-codeboekje, en een beetje gezond verstand. En voor onderweg: een schrijfstok uiteraard, verder een pincet, een magneet en een goeie portie plezier – de rest komt vanzelf!

Wees voorzichtig onderweg en respecteer de natuur. En kijk uit voor over-nieuwsgierige muggles. Vond je het leuk? Vermeld het in je log.  Heb je opmerkingen? Laat het me weten in een privé-bericht. Verder wens ik iedereen succes met het puzzelen. En heel veel plezier tijdens de wandeling/fietstocht!

Banner P@jesland

Stuk geschreven door P@je

3 reacties op “Welkom in P@jesland – @ de Geo-art”

  1. Deze geo lijkt mij heel tof, niet te moeilijk, niet te ver weg en geen moeilijke tools, alhoewel een gc codeboekje ken ik niet, 🤷🏼‍♀️

    Beantwoorden
  2. Een GC boekje is inderdaad een samenvatting van de meest gangbare geocaching codes. Je vind deze op diverse sites. Maar ook in printbare vorm die je overal kunt meenemen. Heel handig op eventjes, mega’s of een fieldpuzzel . En uiteraard kun je de CO altijd om hulp vragen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.