Geocachen in Sint-Niklaas

Geocachen in steden… Steden staan synoniem voor drukke bebouwing, weinig groen en veel verkeer.

Onder ons, geocachers, gezegd niet de meest ideale omgeving om onze hobby uit te oefenen.
Daar waar de meesten onder ons de rust, kalmte en natuur opzoeken is een stad net het tegenovergestelde. Is het daarom minder aangenaam om een zoektocht uit te voeren in een stad?
Natuurlijk niet!

Wat te doen vandaag in Sint-Niklaas? Ontdek de stad via Geocaching!

Omdat waarschijnlijk de meesten onder ons niet graag staan rond te draaien om op een drukke plek te staan zoeken of te loggen (bvb de zondagmorgen vóór de deur van de bakker)  vinden we daarom nogal vaak een “Multi” in drukbevolkte stadskernen. In Sint-Niklaas, gelegen in het Waasland, is dit dus niet anders.
Cachers die wat meer te weten willen komen over de kunst en prachtige gebouwen in Sint-Niklaas kunnen dan ook hun hart ophalen met enkele van deze Multi’s, zoals daar zijn:

  • “Kunst in de stad” (GC5DH9B) die start op de Grote Markt, en u langs verschillende kunstwerken over een afstand van ± 5km doorheen de stad loodst.
  • “Art Deco” (GC43QYH) laat jullie kennis maken met de architectuur van Art-Deco en Modernisme in Sint-Niklaas. Eveneens over een afstand van ± 5km.
  •  “Mercator 2012 Wandeling” (GC3AC4X) bij deze wandeling, geplaatst door toerisme Waasland, kom je op enkele historische plekken van de stad Sint Niklaas

Vergeet voor deze multi’s niet om de bijhorende afbeeldingen af te drukken.

Romain de Vidtspark - Kasteel Walburg

Is er dan geen groen in Sint-Niklaas?
Natuurlijk is er groen te vinden in Sint-Niklaas. Net buiten de stadskern is er inderdaad groen te vinden. Groen waar de plaatselijke CO’s u maar al te graag naartoe leiden om deze te ontdekken.

Puitvoetbos (Rondje “PVB”) (GC7X844)

Dit bos, dat eigendom is van de stad Sint-Niklaas, is sinds enige tijd bezig aan een opwaardering. Reeds sinds de jaren 30 van vorige eeuw is “Puitvoet” een begrip binnen de jeugdverenigingen die hier hun vaste stek hebben. Doch een groot deel van het bos bleef in de loop der jaren “ongebruikt”.

Dit bos vormt ondertussen reeds voor de derde maal het toneel van een rondje geocaches.
Nà archivering van de 2 vorige rondes, is hier nu momenteel het rondje “PVB” (Puitvoetbos) terug te vinden en omvat 14 traditionals + 1 mysterie (bonus). Dit doorheen het volledige bos en omgeving. Ikzelf had de eer om hier dit rondje te kunnen plaatsen 🙂

Er werd een verscheidenheid aan verstoptechnieken gebruikt en dit over een afstand van ± 5km. Wat deze ook ideaal maakt om uit te voeren met kinderen. Deze groene long van Sint-Niklaas situeert zich in de omgeving van de autostrade (E17), het industrieterrein en het Waasland Shopping Center,en wordt door deze 3 omgeven wat dit rondje zéér toegankelijk maakt (met ruimschoots voldoende gratis parkeergelegenheid).

Puitvoetbos Puitvoetbos - vijver

Zoek Reynaart. (GC4X105)

Het dierenepos “Van den Vos Reynaerde” speelt zich af in het Waasland. Daar heeft deze CO zijn volledig toertje rond opgebouwd en bestaat uit 10 tradi’s + 1 mysterie (bonus) die verborgen zijn over een traject van ± 7 kilometer (perfect uitvoerbaar met de mountainbike) en u langs rustige wegen van de deelgemeente Belsele leidt.
Hier werd eveneens een verscheidenheid aan verstoptechnieken gebruikt met meestal een verwijzing naar een gedeelte van dit dierenepos.

Puzzelen… Met Kamieleke… Go For Smileys

Wanneer je de geocachekaart van de omgeving Sint-Niklaas bekijkt zal je ook redelijk wat “unknown caches” (mysteries) waarnemen. Deze zijn in grote mate het werk van de sympathieke “Kamieleke”. Met als hoogtepunt de Geo-Art “Go For Smileys” (GC7B1RA)! De op te lossen puzzels voor deze ronde situeren zich bij de Britse Comedy-series en bezorgen je reeds veel plezier al bij het oplossen alleen.

Nà het puzzelen en het vinden van de juiste locaties kom je aan een rondje van ongeveer 10 kilometer, waar met zéér veel zorg en eveneens een verscheidenheid aan technieken een grote “Smiley” bezorgd wordt. Zowel op je gezicht als op uw geocache-map!

Smiley GeoArt

Cache Go For Smileys

Maar zoals gezegd, dit is niet het enige meesterwerk van “Kamieleke”. Zo zijn er nog verschillende losse mysteries op te lossen en te loggen alsook enkele leuke rondjes in de omgeving van Sint-Niklaas – Waasmunster en Temse. Waaronder bijvoorbeeld het rondje “O.V.” (Oud Vliegveld – GC7JWDX).

800 jaar Sint-Niklaas vieren met geocaches

In 2017 had Sint-Niklaas wat te vieren: de stad bestond toen 800 jaar! Om dat te vieren kwamen er 5 nieuwe geocaches in Sint-Niklaas: 1 in iedere deelgemeente (Sinaai, Nieuwkerken-Waas, Belsele en Sint-Niklaas) en een leuke bonus (GC6ZMK7om te eindigen. Zo ontdek je alle deelgemeentes van Sint-Niklaas!

Zodoende kan je echt wel een dagje vullen met de bovenstaande rondjes (de multi’s buiten beschouwing gelaten) en zal je merken dat de omgeving van Sint-Niklaas uit méér bestaat dan enkel een stadskern en een Grote Markt.
Maar één ding is zeker… Je gaat met een smile(y) naar huis!!!

Blog geschreven door Sybmil

1 reactie op “Geocachen in Sint-Niklaas”

  1. Geocachen in Belgische steden:
    Zeker LUIK niet vergeten: veel (nogal moeilijke mystery-) caches van verscheidene aard in en rond Luik.
    Het is er qua ‘landschap’ zeer gevarieerd met de groene long (met meerdere terrils), pittige heuvels (denk aan LA CITADELLE), rustige promenades langs de Maas en de Ourthe, en zeker niet vergeten de wereldberoemde ‘montagne de Bueren’. Ik weet meestal in het weekend, als mijn vrouw moet werken, waar ik kan cachen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.