Wijndorp Houwaart: geocachen tussen de wijnranken

Wij, Johan en Annemie, zijn in mei 2015 gestart met Geocaching. Via een collega kregen wij meer uitleg wat geocachen eigenlijk is en meteen hadden wij deze besmettelijke microbe te pakken. Na 2 jaar leek het ons leuk om ook een eigen rondje te maken in de buurt van onze woning; het rondje Holle wegen in Lubbeek. Nu in 2021 hebben we voor de derde keer een nieuw rondje gemaakt, nml. de geo-art Wijndorp Houwaart. Houwaart is een deelgemeente van Tielt-Winge en ikzelf (Johan) ben opgegroeid op de Houwaartseberg zelf. Heb daar mijn jeugdjaren doorgebracht en mijn grote speeltuin waren de bossen daar. In de loop der jaren zijn de heuvels van de Houwaartseberg ingenomen door de wijnranken. Momenteel zijn er meer dan 10 wijngaarden aanwezig. We krijgen momenteel logs binnen dat sommige cachers zich wanen tussen de wijngaarden aan de Moezel :-).

Van Wijnfeesten tot rondje Wijndorp Houwaart

Het idee voor het maken van een nieuw rondje is ontstaan tijdens de wijnfeesten van 2020. Vermits er zo ongelooflijk veel mensen aanwezig waren op deze 2-daagse wijnfeesten, kwam het idee om langs de 10-tallen wijngaarden een cacherondje te leggen. Twee jaar geleden had ik al het rondje Boven o/d Houwaartseberg gemaakt en deze gaat ook al voor een deel langs enkele wijngaarden. Hierdoor heb ik enkele caches van het oude rondje moeten verplaatsen of archiveren, om plaats te maken voor het rondje Wijndorp Houwaart. Het parcours had ik al voor een groot deel in mijn hoofd, mede omdat ik de omgeving daar goed ken. Maar tijdens de zoektocht heb ik toch 2 nieuwe en leuke wandelweggetjes kunnen ontdekken die nog nergens op een kaart stonden. Dus deze moesten ook worden opgenomen in het rondje. Ook zouden we een geo-art rondje maken in de vorm van een druiventros, wat ons gedeeltelijk gelukt is.

Na de wijnfeesten ben ik meteen aan de slag gegaan. Ik heb al de eigenaars van de wijngaarden gevraagd of ze wat materiaal (flessen, wijnkisten, ea) konden geven om de caches te kunnen maken in het thema rond wijn. De meesten hebben meteen positief gereageerd op dit idee. Ook heb ik aan één eigenaar gevraagd of ik de bonuscache mocht plaatsen op zijn domein, wat geen probleem was. (Waarvoor dank Joris Eeckhout!) Met de gekregen wijnkisten ben ik meteen aan de slag gegaan met het maken van enkele geocaches. Helaas bleek al snel dat deze wijnkistjes niet goed bestand waren om lang in de open natuur te hangen. Daarom heb ik rond deze wijnkistjes nog een extra kast gemaakt, wat het uitzicht minder mooi maakt. Maar hopelijk blijven ze zo langer gespaard van verrotting.

Tegen eind 2020 was ik ongeveer klaar met het maken van de meeste caches, maar we hebben toch gewacht tot de winter door was en wilde de tocht laten uitkomen op het moment dat de wijngaarden terug in bloei komen. Ondertussen kon ik ook al de cachepagina’s aanmaken. Hiervoor hebben we gekozen om te werken met eenvoudige legpuzzels met foto’s van de plaatsen die men zal tegenkomen tijdens het rondje.

Van saturatiecheck tot afspraken met Natuurpunt en de veldwachter

Begin mei zijn we dan gestart met het plaatsen van de caches. Ook hebben we toen al een saturatiecheck doorgezonden naar de reviewers, en wat bleek …. een 4-tal caches lagen in een gebied dat sinds kort (eind 2020) eigendom was van Natuurpunt. Hiervoor moesten we dus toelating vragen om het plaatsen van deze caches. De eerste week kreeg ik nog geen antwoord op mijn mail. Na mijn herinneringsmail kreeg ik volgend antwoord : ‘Er is al te veel passage van diverse recreanten in onze natuurreservaten. Daarom kunnen wij u geen toestemming geven’. Na het sturen van een nieuwe mail, met meer details, kreeg ik dan toch uiteindelijk een positief bericht en toestemming van Natuurpunt, oef !!!

De 4 geocaches in het natuurreservaat werden ook geplaatst, maar enkele dagen later kreeg ik een telefoontje van de veldwachter met de vraag om eens samen langs te gaan bij deze 4 caches. Bleek dat de veldwachter niet blij was dat ik de caches tegen de bomen had vastgemaakt met schroeven. In samenspraak met de veldwachter heb ik dan de caches aan de bomen vastgemaakt met behulp van oude fietsbanden. Iedereen blij, maar wij heel blij dat de caches op die locaties mochten blijven hangen.

En dan het spannendste moment … het uitkomen van de caches. Nadat alle caches een positieve saturatiecheck hadden, kreeg ik van de reviewer het bericht dat de caches om 5u00 (’s morgens) zouden online komen. Toen wij ’s morgens rond 8 uur opstonden, waren de caches online gekomen. Tot grote verwondering waren er toen ook al logs binnen gekomen van de FTF-jagers. De zoektocht was begonnen. Achteraf hebben we gehoord dat mijn broer, die kort bij de bonus woont, om 7 uur al mensen had gezien die langs een wijngaard aan het wandelen waren met een zaklamp. Gelukkig was de eigenaar van het wijndomein op de hoogte.

De eerste logs waren allen positief, zeker qua caches en de prachtige natuur. Ook vonden ze het, zoals ook de proeflopers Pikkeann, het een pittig rondje. Niet vanwege de afstand, ongeveer een 13-tal km, maar omdat het regelmatig bergop en bergaf gaat. Ook zijn er op het parcours een 2-tal stroken waar het heel modderig is. Daarom heb ik in de listing ook vermeld dat je het rondje kan doen met de fiets, maar het niet echt aangeraden is.

Zelf op zoek gaan naar Wijndorp Houwaart: ook voor campercachers!

Het rondje is nu ongeveer 2 maanden oud en ik moet toegeven dat ik al een aantal keren wat onderhoud heb moeten doen. Maar de vele positieve logs en het aantal favorieten maken dit ruimschoots goed. Zoals ook vermeld op de cachepagina’s kunnen de mobilhome-eigenaars terecht op het wijndomein Danouise. Dit domein ligt uiteraard ook langs het parcours van het rondje, tussen de nrs. 15 en 16. Bij de nr. 13 heb je een mooi zicht op deze wijngaard als je een 10-tal meters verder gaat dan de cache.

Voor de cachers die het rondje Wijndorp Houwaart willen doen, kunnen best parkeren langs de straat een 300-tal meters verder dan cache nr. 1 (GC90NPD). Best is dat je rondje afwerkt in de volgorde van de nummering, zo kom je zeker langs de verborgen wandelpaadjes.

Graag wilde wij ook nog vermelden dat je tijdens het weekend van 21-22 augustus 2021 best het rondje niet komt lopen. Dat weekend gaan namelijk de wijnfeesten door en zijn er een aantal caches moeilijk bereikbaar. Een plaatselijk wijntje komen proeven kan dan natuurlijk wel! Met een beetje geluk kan je op de zaterdagen (na 14u00) na het tochtje proeven van een lekker wijntje.

Hopelijk tot snel.

Johannemie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.