2960: Geocaching in Brecht

In augustus 2020 begonnen mijn dochter en ik met geocachen. Het is tot nu toe een geweldig avontuur geweest, verlaten gebouwen, prachtige wandelingen, nieuwe plekken ontdekken, uitdagende caches… Kortom, we zagen al snel deze prachtige hobby voor wat het is, en genieten er allebei met volle teugen van. Al snel volgden trackables en eigen woodies. En langzaamaan begon ook het idee te spelen om zelf wat caches te verstoppen, maar we hadden geen idee hoe daar aan te beginnen.

Ergens midden oktober dan maar de stoute schoenen aangetrokken, als eerste werd een testcache in de Antwerpse haven geplaatst. Daar liep alles goed mee, en de week erna werd een route uitgestippeld doorheen onze woonwijk. Dit werden 15 simpele tradjes, en op 6 november werd Rommersheide een feit. De respons hierop was veel, veel enthousiaster dan ik me had voorgesteld. De mooie logs stroomden binnen, en ik heb met menige cacher aan mijn voordeur een toffe babbel gehad (GC92A12 – #15 van Rommersheide hangt in onze voortuin). Daar bovenop was het nog eens semi-lockdown, en het voelde toch goed om mensen een beetje afleiding te kunnen bezorgen in lastige tijden.

Het plezier dat het geeft om talloze leuke logs binnen te krijgen is moeilijk te omschrijven. Het geeft echt voldoening om te lezen dat medecachers zich geamuseerd hebben op een toertje dat je zelf ontworpen en gelegd hebt. De avonturen te lezen die ze meemaken, de dingen die ze onderweg zien,… Ja, dat smaakte naar meer!

Het falen van een concept

Onze tweede reeks, 2960, moest iets speciaals worden. We gingen voluit voor een geoart. Dit werd volledig ingepland, en er zouden 52 caches nodig zijn om de cijfers 2960 in artvorm op de map te krijgen. Dit bleek al snel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ergens zomaar 52 caches neerploffen is helemaal niet zo evident, gezien de afstandsregel.

Maar, wat een geluk! Een paar kilometer van onze woonplaats ligt het rustige Overbroek. Een relatief groot gebied waar maar een handvol caches reeds aanwezig zijn, weinig bebouwing, dus mugglevriendelijk. Het heeft enkele weken gekost en een beschamend aantal tripjes naar Overbroek, maar uiteindelijk lagen er 52 fonkelnieuwe caches te wachten om ontdekt te worden. De route moest een paar keer aangepast worden, omdat de afstand niet lang genoeg was om er effectief 52 in het veld te leggen. Maar toch, het creëren van een route geocaches blijf ik een van de leukste aspecten vinden van de hobby!

Het ingeven van de caches met zowel hun echte coördinaten, boguscoördinaten en bijhorende puzzels was een apart soort kwelling. Laat ons zeggen dat dit niet bepaald vlot verliep. Na twee avondjes doorwerken, werd alles ingezonden. Je voelt je als co terug een kind tijdens de Sinterklaasperiode. Gaat alles in orde zijn, wanneer zou het gepubliceerd worden? Oh, ik heb toch geen fout cijfer getypt? Lang moest ik niet wachten op het resultaat, het was alleen niet bepaald wat ik verwacht had.

Ik had namelijk een grote fout gemaakt. Een deel van de boguscoördinaten lag in het militair oefengebied, beter bekend als Groot Schietveld (ook wel gekend omdat ze daar af en toe eens graag vuureke stook doen). De volledige afbeelding van de 2 zat in het Groot Schietveld. Nog erger, de 0 zat volledig op de autosnelweg en treinsporen. En laat dat nu niet mogen, boguscoördinaten mogen niet op gevaarlijke plaatsen liggen. Dat snap ik volledig, en dat heb ik volledig over het hoofd gezien in de maanden voorbereiding, hoe stom!

Er wordt nog enkele dagen geprutst en geknutseld om de art in een andere locatie toch nog op de kaart te krijgen. Dit blijkt echter onmogelijk binnen de toegestane radius tussen bogus en echte coördinaten. Na even twijfelen, zetten we gans het rondje uitgezonderd de bonus dan maar op tradjes, doen een schietgebedje, en hopen op het beste…

2960

9 april is het zover, rond 19u trilt de gsm van menige cacher in de omgeving zich een ongeluk. Onze reeks staat online, onze ongeplande trail. Al snel volgen de eerste logs, en de dag erna staan sommige logrolletjes al bijna vol! 2960 deed en doet het goed. En dat is een enorme geruststelling, en werkt zeer motiverend. Kosten noch moeite werden gespaard voor de caches toch een beetje variatie te geven. Ondertussen kennen ze onze naam al bij geocachingshop.nl, maar we hebben verder gekeken. Andere shops uit voornamelijk Duitsland moesten er ook aan geloven, en een van de pronkstukken komt zelfs uit Litouwen, van een plaatselijke collegacacher met een 3D printer.

De bonus wilde ik initieel ook iets speciaal van maken, maar ik geef toe dat ik teveel schrik had dat dit snel kapot en/of verdwenen ging zijn. De bonus stelt dus niet zo geweldig veel voor, maar hopelijk kan de rest van de ronde dit wat compenseren.

De logs die we binnenkrijgen zijn over het algemeen lovend, waarvoor dank! Het doet me echt een plezier om jullie avonturen tijdens onze trail te lezen! Het enige wat ik zelf spijtig vind aan de reeks is dat toch het overgrote deel van de caches vrij simpel is. Het leggen van een rondje in bewoond gebied is natuurlijk altijd een uitdaging. Dit zorgt er soms voor dat je niet al te gek veel opties hebt om een cache te verstoppen, zeker niet als de afstand niet te groot mag zijn tussen 2 caches (anders kregen we er geen 52 gelegd, voor de geplande art moesten het er echt 52 zijn).

De omgeving leent zich dan weer wel perfect voor geocachen. Het is bewoond gebied, maar de afstand tussen de verschillende huizen/hoeves is vrij groot. Praktisch alle caches zijn zeer onopvallend te loggen voor de omwonenden. De wandeling of fietstocht van ongeveer 14,5 km voert cachers door een prachtig landschap. Onderweg valt er ook wel iets te zien, zo passeren we een boomkwekerij, een aantal kapelletjes, windmolens,… De route is doorgaans zeer rustig, enkel de paar caches langs de Wuustwezelsteenweg bevinden zich langs een drukke baan. Maar die zijn dan ook weer bewust heel simpel gehouden. De bonuscache van deze reeks kan je hier terugvinden: GC993KC

Het is niet geworden wat we voor ogen hadden, en toch is dit weer een heel leerrijk proces geweest! Het is de bedoeling om zowel 2960 als Rommersheide nog een tijd te laten liggen, en goh, wie weet wat de toekomst brengt! Er zijn al wel enkele ideeën voor nieuwe caches of rondjes… De microbe heeft gebeten.

Bedankt aan iedereen die een of beide van onze reeksen al heeft gelopen, en hopelijk tot binnenkort in het veld, of op een event!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.