Heel wat geocachers zijn fan van woodies. Die kleine ronde houten schijfjes waar je op de voor- en achterzijde iets leuk kan laten ingraveren, sommige geocachers spelen zelfs leuke spelletjes met woodies. Woodies worden regelmatig geruild op Geocaching events of sommige cachers ruilen deze via de post met bubbel enveloppen. Sporadisch kom je ze ook eens tegen in een geocache, als een leuke herinnering aan de geocache(reeks). Maar je kan ook de handen uit de mouwen steken en een heuse woodie dispenser maken: een woodie station die dienst doet als geocache waar je ook woodies kan ruilen.
We kregen CO lieshans te pakken die zelf een woodie ruilkast in elkaar hebben gestoken. De werking van dit woodie ruilstation kan je in volgende video bekijken. Hoe je deze woodie ruilkast zelf kan maken, staat in het stappenplan onder de video.
Hoe maak je een Woodie ruilstation?
Benodigde tijd: 3 uren
Via dit stappenplan leggen we uit hoe je zelf een woodie station kan maken. Het hout dat gebruikt werd is watervast gelijmd multiplex (12 mm) met aan twee kanten een coating. Daarnaast heb je en stukje plexiglas en enkele vijzen nodig.
- Een bodemplaat met een gat en een gleuf
Beginnen doen we door in een plank (8,5 x 19 cm) 2 gaten te maken: een rond gat waar een woodie vlot door kan vallen en een rechthoekige gleuf waar de woodie op zijn zij door kan.
- Plexiglas topplaat
Maak net zoals de bodemplaat een topplaat in plexiglas. Maak in dit plaatje ook een rond gat en rechthoekige gleuf (op dezelfde afstand als de bodemplaat). Dit plaatje mag iets korter zijn, omdat dit plaatje zal schuiven om de woodie te verplaatsen.
- Schuifsysteem maken
Met enkele korte stukjes kan je het schuifsysteem zelf maken. Zorg ervoor dat de woodie op zijn zij vlot door het schuifsysteem kan vallen. Let ook op het extra stukje dat we links hebben bevestigd: dit verhindert dat je een woodie in de gleuf kan steken als het schuifsysteem in werking is.
- De magische truc met het schuifsysteem en het plexiglas
Het schuifsysteem werkt alleen als een geocacher een woodie in de gleuf steekt. De woodie zelf valt in de rechthoekige gleuf van het plexiglas en zo kan het plexiglas mee schuiven met het schuifsysteem. Het schuifsystem mag dus het plexiglas plaatje enkel meenemen als er een woodie in de gleuf zit. Bevestig onder het schuifsysteem dat je net gemaakt hebt een pennetje. Op die manier kan je het plexiglas plaatje terug op zijn beginplaats schuiven.
- Woodie houder maken
In de woodie houder kan je jouw eigen woodies toevoegen die je wil ruilen. Snij met een (tafel)cirkelzaag een pvc-pijp (gat = maat 38) op gewenste hoogte (17cm hoog is goed voor ongeveer 20 woodies). Daarna moet je de pvc-pijp in de lengte doorzagen met de tafelcirkelzaag. Zo kan je zien hoeveel woodies er in de houder zitten en zo kan je bekijken of de woodies goed invallen en niet rechtop blijven staan. Eventueel kan je met een föhn de pvc-pijp opwarmen en hem passend maken voor de woodies wanneer de pvc-pijp te groot is.
- Binnenkant van de kast maken
Bevestig 2 rechtopstaande plankjes (ongeveer 4,5 cm hoog) op de bodemplaat aan de lange zijdes. Op die manier kan het schuifsysteem mooi op zijn plaats blijven. Bevestig aan de linkerzijde tussen deze plankjes een nieuwe plank met daaraan de woodie houder uit pvc-pijp. Zorg ervoor dat er onder deze pvc-pijp een woodie kan schuiven.
- Test het schuifsysteem met de woodie houder
Test, test, test. Loop alles goed na en kijk of het systeem nergens vast loopt.
- Onderkant van de kast maken
Onder het schuifsysteem komen 2 ‘bakjes’ waar woodies in terecht kunnen komen. Dit vormt de onderkant van de kast. Onder het ronde gat komt een bakje waarin de woodies voor de geocachers vallen. Onder de rechthoekige gleuf komen de woodies voor de beheerder terecht.
- Behuizing van het systeem maken
Hierna kan je aan de slag met de volledige behuizing van het systeem. Voorzie aan de rechterzijde een gleuf voor het schuifsysteem te kunnen bedienen.
- Front maken voor de behuizing met een deurtje
Maak de behuizing af met een gepast front. Voorzie onderaan een opening in het front zodat de geocacher die je cache kan vinden hier de woodies uit het bakje kan nemen. Maak ook een gleuf op de juiste plaats waar de geocacher zijn woodie in kan achterlaten.
Eventueel kan je nog deurtje toevoegen om de gaten af te sluiten.
Daarnaast kan je bovenaan ook nog de mogelijkheid maken om een cache te verbergen, bijvoorbeeld een petling kan je bovenaan makkelijk kwijt.
Je kan daarnaast ook nog een slot maken op het systeem zodat jij het front makkelijk er af kan halen en zo de gekregen woodies kan ophalen en nieuwe woodies kan aanvullen in de woodie houder.
Op zoek naar de Woodie Ruilkast van Lieshans
CO lieshans maakte deze Woodie ruilkast en deze kan je effectief zelf gaan zoeken in Zoetermeer. Alle info kan je hier terugvinden: GC995TN
Afbeeldingen en stappenplan met medewerking van lieshans
Navolging
Intussen kreeg deze woodie ruilkast al een opvolger: GC9EEMH. Nabij Vlissingen kan je nu ook jouw woodies ruilen in de Woodie Ruilmachine van Paanlaki.
Die woodie-ruilkast is Super gemaakt! Goed idee!