Happy Stones: kleurrijk beschilderde steentjes

Wat zijn Happy Stones?

Een Happy Stone is een steen die beschilderd is door zomaar iemand en hem ergens neerlegt om de vinder blij te maken.

Wat moet je doen met Happy Stones?

Een Happy Stone die je vindt, mag je houden of ergens anders neerleggen om weer iemand anders blij te maken. Idealiter laat je deze ergens achter zodat hij makkelijk door iemand anders gevonden kan worden.

Wat is het idee achter een Happy Stone?

Het doel is dat deze kleurrijke stenen ‘op reis’ gaan, zo worden steeds nieuwe vinders blij gemaakt als ze een Happy Stone kunnen vinden.

Waar liggen de Happy Stones?

Happy Stones worden toevallig gevonden, vaak liggen deze op goed zichtbare plaatsen. In principe zou je deze overal kunnen vinden, ten minste als er stenenschilders in de buurt zijn. Op Facebook kan je enkele Happy Stones groepen terugvinden waardoor je kan ontdekken waar ze actief zijn.

Zijn er andere benamingen voor Happy Stones?

Happy Stones zijn ook gekend als zwerfstenen, Doodle Stones, kindness rock, rock painting & Kei tof.

Ben jij al eens een geverfde steen tegengekomen? Dan is de kans groot dat je een Happy Stone in handen hebt. Een heel leuk concept en bovendien volledig gratis! Als je er eentje kan vinden en je vindt deze mooi dan mag je deze houden of je kan deze ook meenemen en op een andere plaats laten verder reizen.

🪨 🖌️ Alles over Happy Stones

Happy Stones kan je op allerhande plaatsen tegenkomen: tijdens je wandelingen, in geocaches, aan bushaltes, op een parking, bij een bankje, … Vaak vallen ze op in de omgeving omdat ze felle kleuren hebben. Verschillende mensen hebben intussen het Happy Stones fenomeen al leren kennen en foto’s hiervan gedeeld op hun social kanalen.

Sterker nog: steeds meer mensen maken hun eigen versieringen op stenen om deze te laten rondzwerven. Het doel van deze Happy Stones is om mensen een glimlach te bezorgen en hopelijk een foto van hun creatie te spotten door andere wandelaars die deze hebben gevonden.

Wil je zelf ook op jacht naar Happy Stones? Dan hoef je eigenlijk niet zo heel veel te doen: wandelen. Want je komt deze op allerhande plaatsen tegen en ze worden steeds talrijker. Er zijn ook enkele Facebookpagina’s voor Happy Stones waarop je jou kan abonneren: zo kan je informatie krijgen over bepaalde stenen die verstopt worden en eventueel gericht op zoek gaan.

Benieuwd naar dit leuke initiatief? Ga dan zelf ook eens aan de slag om een Happy stone te maken.

🪨 🖌️ Zelf happy Stones maken

Het is eenvoudig om zelf Happy Stones te maken. Meestal zijn het gladde ronde stenen die gebruikt worden om Happy Stones te maken en ze hebben vaak ten minste één platte kant. Belangrijk is wel dat je dit doet op echte stenen (geen cement of gips). Ideale stenen zijn bijvoorbeeld maaskeien die je kan vinden langs de rivier of op het strand. Of je kan de stenen kopen, hiervoor zoek je best naar de zogenaamde Beach Pebbles.

Om de stenen effectief te beschilderen kan je gebruik maken van acrylverf, paint markers of verfstiften. Acrylverf is ietsjes goedkoper en kan je in verschillende winkels kopen. Verfstiften zijn dan weer een stukje duurder maar je hebt dan wel goede kwaliteit en ze gaan bovendien lang mee. Een goed merk voor verfstiften zijn Posca markers. Gebruik beter geen non-permanent markers, want deze zijn niet lang bestand tegen natte weersomstandigheden.

Nog enkele tips om je zwerfstenen te beschilderen:

  • Je steen kan je best eerst een laagje Gesso geven. Gesso is een basislaag waarop je goed kan schilderen. Op deze manier is de verf mooi zichtbaar omdat deze niet in de stenen trekt.
  • Vooraleer je gaat schilderen op de stenen kan je eerst een schets maken met potlood op de stenen. Dan hoef je de stenen enkel nog in te kleuren.
  • Zoek je inspiratie voor wat je op je steen kan schilderen? Ga dan eens op zoek in Google of op Pinterest en je zal heel wat leuke ontwerpen tegenkomen voor je Doodle Stones.
  • Het is ideaal om zoveel mogelijk oppervlak op de steen in te kleuren, zodat deze gemakkelijk opvalt voor andere stenenjagers.
  • Felle kleuren vallen ook meer op om gevonden te worden
  • Schrijf een boodschap op de achterkant, zodat de vinder weet wat hij/zij met de zwerfsteen kan doen. Zo kan je de stenen markeren met Laat mij zwerven, Neem me mee of de naam van de Happy Stones Facebookpagina.

Nadat je de verf goed hebt laten drogen op de stenen kan je nog opteren om te stenen te gaan aflakken of er een laagje vernis op te doen. Op die manier zal het kunstwerkje op de steen langer meegaan omdat hij beschermd wordt tegen water en licht. Daarnaast krijgt de steen een mooie glanzende laag, tenzij je kiest voor een matte variant.

🪨 🖌️ Je happy Stone laten zwerven

Eenmaal je stenen klaar zijn, kan je deze laten reizen. Zo kan je deze achterlaten in een speeltuin, in het station, een bushokje, in een geocache, … Kies voor een plek die goed zichtbaar is zoals openbare ruimtes maar zorg er natuurlijk voor dat je niemand tot last bent.

Let wel op, sommige plekken zijn niet ideaal om een Happy Stone achter te laten:

  • Laat deze stenen niet zomaar ergens achter in de natuur: de verf en lak kunnen bijvoorbeeld schade brengen aan planten of dieren. Of diegene die op zoek gaan kunnen schade toebrengen aan planten door het zoeken naar de stenen. Je kan jouw steen wel plaatsen bij een infobord, een bankje of de parking van het bos of park waar iemand ze vlot kan vinden.
  • Een kerkhof is ook niet ideaal voor Happy Stones: niet iedereen is daar even blij mee en soms plaatsen mensen dit als aandenken op een graf van een dierbare. Dan is het niet zo fijn als deze zomaar meegenomen wordt.
  • Je eigen tuin of die van een andere: jouw mooie decoratieve stenen die er liggen om je (voor)tuin op te fleuren kunnen sommige Happy Stones-jagers zien als een trofee en dus meenemen.

de Eikenhofjes en hun Happy Stones avonturen

Na maanden ziek geweest te zijn (borstkanker), vonden Ed en ik (Eikenhofjes – je kent ons misschien wel van het rondje Mooi Maasland) het wel een goed idee om een frisse neus te halen. Van al dat binnen zitten word je ook niet fit, zowel lichamelijk en geestelijk.

Ik had nog helemaal geen energie door alle chemo’s en operaties, maar doordat wij de hobby geocachen hebben, ga je toch eerder even naar buiten om wat caches te vinden. Je hoeft niet ver te lopen om het dan naar je zin te hebben. En aangezien wij onszelf best fanatiek mogen noemen, móesten we natuurlijk weer even de hort op. 🙂

Mijn eerste Happy Stone

Deze keer kozen we voor de Hoekse waard. Een mooi stukje Nederland en de caches lagen niet ver van elkaar vandaan. Dus als ik het niet meer zou redden, konden we snel weer terug naar de auto. Ed is altijd een meester in het uitzoeken van caches op maat, dus ik had er alle vertrouwen in.

Na alle caches gevonden te hebben in een looptempo van een bejaarde, liepen we richting de auto. Iets ervoor kon ik niet meer lopen van de vermoeidheid en zag op een mooi heuveltje een bankje staan. Alsof die er voor mij neergezet was. 😃 De zon ging schijnen en ik streek neer op het bankje. Daar zag ik in mijn ooghoek iets liggen. Het bleek een mooi beschilderde steen te zijn! Een Happy Stone. Even voor de uitleg: een Happy stone is een steen die beschilderd is door zomaar iemand en hem ergens neerlegt om de vinder blij te maken. Je mag hem houden of ergens anders neerleggen om weer iemand anders blij te maken. Er zijn inmiddels al een aantal nieuwe groepen bijgekomen met enthousiaste mensen.

Ik geloof niet in toeval, dit had zo moeten zijn. Helemaal uitgeput in het zonnetje na een ziektebed en dan zoiets moois tegenkomen. Je snapt wel dat mijn glimlach enorm breed was! En ik een traantje moest wegvegen.

Creatief zijn met eigen Happy stones

Eenmaal thuisgekomen borrelde het idee op om ook zelf Happy Stones te gaan maken. Wat is er nou mooier dan mensen blij maken met iets simpels als een steen? Ik ben best creatief, dus dat is geen probleem.

Na verf gekocht te hebben en een Facebookpagina (Happy Stones DL) aangemaakt te hebben, ging ik aan de slag en had ik al gauw zo’n 100 stenen geverfd. De stenen vond ik tijdens onze geocache-tochten, Ed zocht de cache, ik zocht de zwerfsteen (en soms ook de cache natuurlijk). Leuke combi toch?😄 En inmiddels weten heel wat mensen dat ik stenen schilder, dus bijna elke dag liggen er wel steentjes voor de deur. Neergelegd door vrienden of het buurjongetje die fanatiek stenen zoekt voor mij. Hij krijgt zo nu en dan een beschilderde steen terug als dank. 😉

Happy stone: een perfece Geocaching goodie

Eerst liet ik de zwerfstenen vrij in ons dorp De Lier, maar al gauw kwam het idee in ons op om ze ook in caches te leggen als goodie (of SWAG: zoals je dit in Geocaching-termen kan zeggen). Soms met het geocachelogo, soms met een gezellige tekening erop. Ook geef ik (geocache)vrienden stenen van mij mee als ze een dagje gaan cachen. Hoe groter mijn Happy Stone bereik is, hoe meer mensen ik een glimlach op hun gezicht kan toveren! Vooral in deze coronatijd.

Ik zit nu inmiddels al aan de 650 stenen en ben nog lang niet klaar met deze hobby die je prima kan combineren met geocachen!

8 reacties op “Happy Stones: kleurrijk beschilderde steentjes”

  1. Hele leuke gevonden,toen ik op wandel was in mijn dorpje Sint-Kruis_winkel.
    Een konijntje.Ik heb het mooi laten staan voor iemand anders blij mee te maken.
    Heel leuk om dat je dit doet.We waren al blij hoor.Maar toch bedankt 🙂

    Beantwoorden
  2. Ik vond van morgen een happy stone op de weg die ik elke morgen doe wanneer ikmet de hond ga wandelen!!
    ik vond eht leuk, en heb hem even mee naar huis genomen. Morgen ochtend lg ik hem weer terug!! hoppelijk komt iemadn anders hem vinden!

    Beantwoorden
    • Je kan Happy Stones beschilderen met Acrylverf en zelfs met Acrylstiften.
      Eigenlijk lukt dit op iedere steen, maar vaak doen mensen dit op ‘platte‘ stenen.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.