WO II Adventure Labs in Vroenhoven – Kanne – Fort Eben Emael

Toen we in de zomer van 2015 in Oostenrijk waren, konden we onze eerste geocache vinden. Wij zijn team Habko, een samenstelling van de eerste letters van onze achternamen. Na enkele jaren wilden we toch ook eens een eigen geocache plaatsen, daar wij zelf grote fans zijn van Adventure Labs werd een aanvraag ingediend en we kregen enkele dagen later een credit om zelf een Adventure Lab te maken.

Adventure Labs worden niet vaak uitgelicht, tijd om daar dus eens verandering in te brengen. Vandaag vertellen we graag meer over Adventure Labs die we zelf hebben geplaatst waarbij het thema WO II centraal staat. We hebben gekozen voor dit thema, opdat iedereen nooit zou vergeten wat in oorlog zijn betekent, wat onze voorouders hebben gedaan voor het leven dat we nu hebben. Deze Adventure Labs kan je terugvinden in de Belgische gemeentes Vroenhoven, Kanne en Eben Emael (Limburg-Luik) vlakbij de Nederlandse grens naast Maastricht. Je zal zien dat je best wel creatief kan zijn met Adventure Labs en andere cache types om er een leuk geheel van te maken.

Oorlog en vrede aan de brug – GC975D1

De Adventure Lab en bonuscache is te vinden aan de brug van Vroenhoven. Het idee kwam van de vrouw des huizes om hier een reeks te plaatsen. Op deze plek begon WOII voor België. De bedoeling was om de brug op te blazen om de Duitse grondtroepen tegen te houden, echter is dit niet gelukt.

Het is een Adventure Lab waarbij de punten heel erg dicht bij elkaar liggen, samen met de bonuscache zal je hooguit 500 meter moeten stappen. Zo start je bij de wereldvredeslamp, de eerste in België. Andere punten zijn een herdenkingsmonumenten voor soldaten en burgers, een omhoog getrokken bunker met vermelding van een soldaat die een purple heart mocht ontvangen tijdens WOII. Het laatste punt is een echte eyecatcher: een amfitheater waar regelmatig optredens, voorstellingen en fotoshoots gebeuren.

Via de Adventure Lab krijg je alle gegevens om de bonuscache te kunnen zoeken. Verder kan je hier ook een (betalend) museum terugvinden over WOII en de binnenvaart wat je kan gaan bezoeken. Daarnaast kan je ook terecht in de nabijgelegen brasserie of ijszaak.

Fort Eben Emael – GC9J14Q

Tijdens een vakantie in eigen land brachten we een bezoekje aan het museum van Fort Eben Emael. Doordat we zo onder de indruk waren, besloten we om bovenop het fort een Adventure Lab te maken. ‘S anderdaags werden de wandelschoenen aangetrokken en ging ik op pad. Het werd een indrukwekkende wandeling van net geen 5 kilometer. Het idee was eigenlijk om een reeks te maken met ook traditionals. Echter bij wat rondvraag aan de gidsen van het fort werd duidelijk dat dit van lange adem ging worden om goedkeuring hiervoor te verkrijgen.

Geen traditional caches, maar er was wel de mogelijkheid om een Adventure Lab te plaatsen: sterker nog er was meer dan genoeg ruimte voor 2 adventure labs op deze site. Na een kort belletje met bevriende cacher Brisan (ik wist dat hij nog 1 credit had) en wat uitleg gedaan te hebben was hij er voor gewonnen om samen met ons hier een Adventure Lab uit te brengen. De 2 Adventure Labs kan je combineren om de bonuscache te vinden: na de eerste AL, kan je meteen starten met AL nummer 2.

De wandeling zelf ademt ook WO II uit, deze brengt je langs de kazematten, bunkers, koepels (al dan niet nog met kanonnen aanwezig). Het begin van de wandeling is een klein redelijk stukje pittig omhoog, we vervolgen onze weg door open veld en een stukje bos. Op het einde is het natuurlijk terug naar beneden wandelen. Trouwens ook een ideale wandeling om samen met kinderen te doen.

Het museum van Fort Eben Emael is ook een echte aanrader. Tegenover het fort ligt een zaakje (seizoensgebonden open), waar je voor of na de wandeling iets kunt knabbelen/drinken.

Wereldoorlog II te Kanne – GC9Q08T

Het thema WO II was bij de vorige geocaches reeds duidelijk aanwezig en ook in Kanne was er nog wat te ontdekken. Deze adventure lab combineer je best met de bijhorende multi-cache (GC9PYY7). De multi-cache is tot leven gekomen omdat het van het eerste punt naar de andere 4 een heel stuk wandelen is en zo heb je ook wat te doen tijdens dit lange stuk. Als je de multi-cache volbracht hebt verkrijg je het noord-coördinaat en bij de adventure lab het oost-coördinaat van de bijhorende bonuscache. Bekijk op de cachepagina de ideale wandelroute zodat je kan genieten van de wandeling.

Deze wandeling brengt je langs herdenkingsmonumenten van neergestorte vliegtuigen, een monument voor de slachtoffers voor WOII (gebouwd op een kazemat), het eerste militaire kerkhof in de buurt en de enige brug die gelukt was om op te blazen tijdens WOII (voor de invasie van de Duitse grondtroepen tegen te houden). Van de opgeblazen brug kan je trouwens een stukje bezichtigen in het museum van Fort Eben Emael.

Het parcours van deze geocaches gaan meestal via een verharde weg en stukjes landweg, een bospadje en niet als minste stukje: de Zusserdel. Hier hebben wij de cache de Slingerberg (GC9QVG8) geplaatst, als je ter plekke bent zal meteen duidelijk worden waarom. De route van al deze caches is ongeveer 5 kilometer en ook hier kan je bij de start/aankomst bij de nabijgelegen brasserie wat nuttigen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.